Hello Holidays #11: Hammamet, Finis Africae & United Colours of Mediterana

Alte articole

Hello Holidays #11: Hammamet, Finis Africae & United Colours of Mediterana

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
fbt

Hammamet ne-a fost loc de odihnă în ultimele două zile din circuitul premium organizat de Hello Holidays în Tunisia.

Arta popoarelor mediterane poate fi înțeleasă numai după ce culorile Mediteranei îți intră bine în suflet – așa gândeam pe când mă uităm în zare pe plaja din fața hotelului nostru din Hammamet. Ultimele două zile în Tunisia le-am petrecut la țărmul Mediteranei, la un hotel de răsfăț care mi-a rămas în inimă, Le Sultan.

Cum am descins aici am străbătut într-un suflet fabuloasa grădină… bănuiam că voi da de ieșirea la mare. Pe plaja aceea îngustă mi-am expus soarele și vântului ce-mi mai rămăsese din bagajul de griji și regrete, am lăsat în urmă pielea de șarpe a ostenelilor trecutului, mi-am clătit ochii în azuriu și în limpezimea mării. Am exersat taiji în fiecare dimineață, regăsind acea liniște pasionată a studiului, acea așezare internă în care nu mai fusesem nici eu nu mai știu de când.

În două zile m-am obișnuit cu parfumul de Neroli al hotelului cu nume grăitor, Sultan, m-am delectat cu cel mai proaspăt pește de Mediterana, am aflat liniștea de a studia cu inima, ca pe vremuri… și am înțeles ideea romanescă de „pirat ars de soare“!

Iar lucrarea de diplomă în știința Tunisiei mi-am dat-o făcând de una singură excursia la Kasbahul și Medina învecinate. Plimbările sunt aici foarte sigure, atmosfera este foarte deschisă. Hammamet este o stațiune foarte populată de turiști străini, cazați într-o multitudine de resorturi, Este un loc unde te odihnești cu adevărat și te răsfeți major. 

Hammamet este o fortăreață enigmatică – de aproape 2000 de ani a văzut de toate și mai ales a fost martor și actor al luptei puternicilor lumii. O face și acum. Și o face magnetic. 

Fortăreața Hammamet a fost Ribat (mănăstire) și asta  se vede. Vizita la Kasbah te învață multe despre ce era o fortăreață pe mare în fața piraților și năvălitorilor de toate felurile.

Oamenii care vegheau aici erau în același timp: războinici, oameni sfinți, mistici de diferite confesiuni, vindecători, poeți, esteți…

În interiorul cetății există un mausoleu de astfel de sfânt, identificat drept Sidi Bin Ali Mohamed, sfânt și estet – a murit spre sfârșitul secolului XV.

Sunt însă pomeniți cel puțin alți doi sfinți de anvergură ai locului – unul dintre ei străvechi și profund mitizat, și altul pe jumătate vrăjitor păgân.

Acest gen de genealogie mitică este foarte grăitor pentru spiritualitatea locului, care are un raport cu totul particular cu istoria, funcționând după niște legi străvechi și nu neapărat foarte clare pentru omul pozitiv al zilelor noastre.

Shopping în Medina tunisiană

Dacă vrei să fii safe, cumpără din magazinele Fixed Price. Dacă vrei să faci capturi excepționale, mergi în Medina și musai să te tocmești. Nu există varianta să mergi în Medina și să nu te tocmești, să dai cât ți se cere, deoarece dai faliment rapid și realmente poți face târguri care să fie nu proaste, ci incredibil de proaste. 

Totuși, nu te aventura în Medina fără să fi trecut mai întâi prin magazinul Fixed Price ca să ai o idee despre ordinul de mărime al pieței pentru diferite tipuri de mărfuri care te interesează. Apoi poți încerca aventura tocmitului ca la piață.

Dar :

1 nu vei face numai great deals, asta e bine să știi de la început. Acceptă inevitabilul – și anume că vei cumpăra și niște lucruri care te vor încânta la prima vedere, dar apoi se pot dovedi mai puțin bon marche – atenție, asta înseamnă că mai puțin bon marche în raport cu piața tunisiană, deoarece probabil că vor fi oricum sub prețul artizanatului pe o piață europeană și poți fi sigur că nivelul calității este mult mai înalt.

Cu alte cuvinte, chiar dacă va fi poate mai scump decât te-ai fi putut tocmi în altă parte, sigur va fi mult sub nivelul unui preț de mall, iar frumusețea, calitatea, elaborarea, finisarea obiectelor de artizanat tunisiene vor fi oricum mult peste nivelul a ceea ce ai putea cumpăra dintr-un mall oarecare, repet, la preturi incomparabil mai mari. Încă altfel spus: în raport calitate preț, aici nu poți face decât great deals

2 tocmește-te numai pentru ceea ce îți dorești cu adevărat, așa vei avea mereu senzația că ai obținut un great deal!

3 conversațiile cu vânzătorul sunt câteodată mult mai grăitoare și mai plăcute decât negocierea însăși! Punct de plecare: majoritatea vânzătorilor (mai ales în nord) îl cunosc pe Hagi! În negociere fii sincer, exprimă ce anume îți dorești și cu siguranță vei primi acel lucru cu un preț bun.

Nu căuta să faci paradă de bani, dar nici nu te comporta ca și cum știi deja că vânzătorul îți va face o ofertă și în niciun caz ca și cum el ar fi obligat să îți facă o ofertă. Cel mai sincer mi s-a părut băiatul care a bătut palma cu mine în Medina din Tunis și mi-a spus că tunisienii și românii sunt frați. A renunțat să mă convingă să cumpăr ceva și pur și simplu s-a mulțumit cu conversația (ca să fiu sinceră, s-a mulțumit să se convingă că nu sunt americană)

4 oamenii se ating aici, nu este deloc nepoliticos și nici nu este o ofensă să te vezi bătută pe spate sau să bați palma cu necunoscuți în piață

5 Oricum și în orice caz, aroganța este cel mai prost sfătuitor când vine vorba de negociere.

Am mai scris despre Medinele Tunisiei și aici: https://palindrom.eu/hello-holidays-in-tunisia-4-tozeur-capat-de-linie/

Ce să cumperi:

1 țesături fine lucrate manual

2 covoare

3 bijuterii berbere

4 marochinărie – pielea este lucrată minunat și toate obiectele sunt de două ori mai ușoare decât echivalentele lor de la noi

5 mirodenii, dacă îți plac

Nu te grăbi să spui că știi mirodeniile: amestecurile și gusturile lor sunt diferite aici. De exemplu cunoscutul Ras el Hanout are de obicei 3-4 sau 5 condimente… în Tunisia are 24. Șofranul este aici de calitate minunată și mult mai ieftin decât în Europa. Dacă te pasionează iuțelile, musai să vii cu un suvenir de Harissa.

Nu insista și nu te supăra dacă vezi că localnicii au un mod de lucru și conversații de împărtășit cu turiștii, dar îți dau senzația că profunzimea vieții lor îți scapă. Dreptul de a fi mai mult decât turist se câștigă și nu totdeauna știi regulile jocului. Ca să fim sinceri, rareori le știi.

Pe drumul de la Hammamet spre aeroportul din Tunis, prin peisajul incredibil african marcat de un munte ca o piatră azvârlită de un uriaș în mijlocul câmpiei, priveam cu tandrețe măslinii. 

Multumeam locului, totul cu senzația ușoară, dar distinctă, că abia am zgâriat suprafața unei enigme de câte mii bune de ani. 

Deja îmi doresc să revin cu temele bine făcute la ora de istorie, cu amendamentul că voi avea de făcut foarte multe corecturi la decupajul istoric pe care mi l-am fixat deja în minte, deoarece săpăturile arheologice continuă și în prezent în Tunisia. 

Despre comorile arheologice ale Tunisiei am scris aici: https://palindrom.eu/hello-holidays-in-tunisia-9-ruine-care-urla/ , dar și aici: https://palindrom.eu/hello-holidays-hello-tunis-aterizarea-in-cartagina/

Aș vrea să am mai mult timp de savurat ritmurile Mediteranei, de colindat Medinele, mai ales în Tozeur și Hammamet, cele mai intime, în care fiecare om are de spus câte o poveste.

Aș vrea să cutreier deșertul – și cel stâncos și pe  cel nisipos, să mă las cu adevărat dizolvată de el.

Despre cele trei chipuri ale deșertului tunisian am scris aici: https://palindrom.eu/hello-holidays-in-tunisia-6-desertul-cu-trei-chipuri/

Ca și Dougga, Tunisia însăși folosește un fel de înțelepciune a pământului pentru a se apăra de cei care vin să o tulbure.

Stâncos și indestructibil. Sălbatic și versatil, cu o răbdare virtual infinită și o încăpățânare pe măsura răbdării sale, pământul Africii nu se lasă nici cunoscut și nici cu adevărat cucerit. Mi-a dat o senzație tonică de viață și autonomie, senzația că mereu mai avem alte răspunsuri disponibile la asalturile, galopurile și întrebările vieții.

Sper că #vaurma

Aflați aici mai multe despre Hello Holidays: https://www.helloholidays.ro/