Se întețea ninsoarea pe Valea Borosului din Harghita de poveste și am oprit într-un sat în sat, Gyimesi Skanzen Panzió, o lume a satului tradițional ceangaiesc păstrată cu atenție și dragoste de familia Szasz Istvan și Marika. Nu este vreo capsulă a timpului, ci un dar făcut oamenilor de azi care vin până acolo.
Skanzen Gyimesi Panzio (https://skanzen.ro/) este un sat în sat, cu case, pădure, o fermă cu animale unde tocmai se născuse un mieluț negru și chiar cu o capelă unde proprietarul locului nu uită să bată clopotele chiar la miazăzi (în capelă se oficiază slujbe de căsătorie – multe cupluri aleg să facă aici ceremoniile complete de nuntă, în semn de prețuire, dar și ca o promisiune de fidelitate pentru strămoși și natură).
O lume de basm, fără vârstă, creștea în jurul nostru. Veniți din oraș, zburdam prin zăpadă și printre case, descoperind lemnul, culorile, descoperind o lume cu gust și aromă, cu o viață care ne chema de peste tot.
O lume care s-a desfășurat înaintea ochilor noștri povestită de gazdele noastre, care ne-au întâmpinat și ne-au arătat cu răbdare satul crescut de-a parte și de alta a pârâului Boros, pădurea plantată chiar de ei, ne-au deschis porțile capelei și ne-au prezentat muzeul, unde fiecare piesă are istoria ei și istoria ei este îngrijită și iubită.
Din loc în loc și chiar în capelă se vedeau sculpturi în lemn, unele purtând marca un stil contemporan – am aflat că aici au loc periodic tabere de sculptură în lemn, una dintre cele mai străvechi dintre artele cultivate în acest ținut.
Skanzen este în primul rând o pensiune: în majoritatea caselor de pe acest domeniu pe care l-am numit sat în sat poți locui cu tot confortul ca să ai timp să adulmeci și să guști spiritul locului.
Acolo unde casele tradiționale au permis, proprietarii au construit și amenajat băi. Acolo unde construcția tradițională nu a permis amenajarea băilor, casele au fost lăsate în stil autentic, iar băile externalizate – și acestea cu tot confortul adecvat.
În afară de partea de pensiune, domeniul Skanzen (care are cca 3 hectare) cuprinde și un muzeu al satului ceangaiesc, muzeu aflat în continuă dezvoltare.
I-aș spune mai degrabă o mărturie despre satul ceangăiesc, pe care proprietarii de la Skanzen se străduiesc să o țină vie – se mobilizează să obțină de la sătenii din apropiere nu numai obiecte, ci și povești.
Se străduiesc nu numai să le expună, ci și să le povestească. Se străduiesc nu numai să restaureze și să re-creeze cu ingeniozitate, ci chiar să mențină viu meșteșugul lemnului. În salonul din casa de oaspeți mobilierul este lucrat din lemn chiar de fiul proprietarilor.
Creat din dorința de a păstra și arăta vizitatorilor ceva din spiritul traiului tradițional, acest loc a devenit o atracție inclusiv sub aspect culinar – aici grija pentru a valorifica produsele și ingeniozitatea locală sunt în prim-plan.
Le-am văzut la lucru uimindu-ne inventivitatea plitelor create și construite chiar aici de @craterflame și savurând un prânz unde fiecare preparat are o poveste.
CraterflameⓇ este un grătar versatil, potrivit pentru toate cele patru anotimpuri, proiectat cu atenție pentru a îmbina funcționalitatea cu estetica. Datorită designului său unic, acesta este mai mult decât un grătar – este o piesă de mobilier de grădină care poate fi utilizată ca staţie de gătit, grătar sau chiar șemineu.
CraterflameⓇ este rezultatul muncii pasionate a meşteşugarilor din ţinuturile Transilvaniei, care combină tradiția locală cu inovația modernă. Fiecare grătar este proiectat şi fabricat în întregime în România, reflectând măiestria şi dedicarea celor care îl creează.
Această abordare nu doar că asigură un produs de înaltă calitate, dar susţine meşteşugurile, economia regională şi traiul artizanilor.
Materialul exterior al grătarului dezvoltá 。 patină naturală printr-un proces de oxidare, oferindu-i un aspect rustic şi atractiv. Oțelul Corten asigură, de asemenea, o protecție suplimentară împotriva factorilor de mediu, garantând o durată lungă de viață a produsului.
Grătarul poate fi adaptat, cu accesorii precum rotisor, blaturi din lemn sau un dom ceramic pentru coacerea pizzei sau prăjirea cărnii şi legumelor. De asemenea, permite afumarea alimentelor cu ajutorul unui accesoriu portabil, transformând CraterflameⓇ într-o soluție completă pentru gătitul în aer liber.
Alimentat cu lemn, peleți sau cărbune. grătarul este proiectat să fie economic. cu un timp scurt de încălzire şi o retenţie excelentă a căldurii. Placa de gătit din oţel gros de 10 mm menţine temperatura ridicată până la o oră după stingerea focului, optimizând consumul de combustibil.
CraterflameⓇ a obținut in 2024 un prestigios premiu internaţional in cadrul European Product Design Award la categoria Outdoor Equipment: Barbecues & Accessories / Professional pentru design şi Inovație.
Colaborarea producătorilor cu profesionişti precum Chef Istvan Vajda şi Pizza Chef lulian Dumitrescu demonstrează că grătarul CraterflameⓇ poate satisface atât exigențele bucatarilor din sectorul HoReCa, cât şi pe cele ale pasionaților de gastronomie.
Detalii aici: www.craterflame.com
Pe noi proprietarii de la Skanzen ne-au întâmpinat cu afinată și pâine caldă și au pus pe plita Crateflame tot felul de bunătăți, de la pâine cu usturoi și untură la brânzeturi și produse din carne locale, plus nelipsitele legume.
Dar mărturisesc că abia așteptam să pornim din nou în turul caselor și muzeului. Deja remarcasem frumusețea desăvâșită a țesăturilor și broderiilor care se vedeau peste tot în pensiune, de la ștergarele de la masă la perdele și covoare.
De data aceasta mi-au atras atenția și am cercetat în amănunțime ștergarele brodate de tipul ˝binecuvântarea casei˝- pe unele dintre ele doamna Szasz Marika mi le-a tradus cu răbdare.
În continuare mi se pare fascinant modul în care femeiile își brodau rugăciunile și binecuvântările și le făceau să dăinuiască, semne de credință și iubire pentru toată familia lor. Sau făgăduințe pe care și le făceau lor însele și le brodau ca să nu le uite.
Azi, când începem să învățăm să ne minunăm de manifestare, dârzenia acestor femei care cos mi se pare un reper – oare o să-l mai atingem vreodată?
După ce am parcurs acest sat plin de farmec am revenit la locul prânzului, în sala de mese unde am găsit o diplomă foarte specială: certificarea de Family Friendly Location conferită de VisitHarghita. Acest tip de certificare este acordat fiecărei destinații care îndeplinește condițiile pentru a fi de interes pentru un turism de familie – și a fost de asemeni unul dintre atuurile evidențiate de juriul IGCAT care a acordat regiunii numitul titlu de Regiune Gastronomică Europeană pentru 2027. (detalii aici: https://palindrom.eu/harghita-devine-regiune-gastronomica-europeana/)
Cu adevărat, aș recomanda acest sat de poveste pentru o vacanță de familie, oricând (mai ales unei familii citadine, dar și celor pentru care viața la țară este o nostalgie rămasă în urmă ca un atractor de sentimente duioase).
Gazdele ne pregătiseră un prânz tradițional, care a început cu supa de cartofi cu chimen, a continuat cu papricaș și s-a încheiat apoteotic cu o minunată alivancă – da, exact ca în Bucovina alivanca, servită cu dulceață de afine că-n povești și mai ales cu o frișcă de vis.
Nu pot să țin minte de când nu am mai gustat așa minune de frișcă! Gustoasă, dulce și ușoară în același timp: pur și simplu cânta: „acasă”.
Proprietarii se străduiesc să gătească totul cu ingrediente locale. Chiar apa de pe masa provine dintr-un izvor natural carbogazos local – și este perfectă.
Mie mi-a plăcut încă și mai mult „ceaiul” local Hargitea, un lichior creat de proprietarul pensiunii după o rețetă proprie din 50 de plante. Mai blând decât digestivele obișnuite, o aroma mai fină, încă o dată, de acasă… un gust de vară până la urmă.
Știu, nu mă dezmint, v-am mai zis că mie din iarnă cel mai tare îmi place vara! Am tresărit când am luat puțin fân în mână și le-am dat măgărușilor, mirosea a pajiște – așa că mi-am promis să vin neapărat aici la vară, să stau în ciubăr și să privesc munții în depărtare.
Unde mai pui că am aflat că aici la Skanzen funcționează vara și Academia de Gastronomie Taste of Transylvania ! Detalii pe: https://tasteoftransylvania.eu/
A urmat o incursiune de neuitat în munte cu un vehicul greu, care a venit tocmai de la Skygymes (https://skigyimes.ro/) să ne ia și să ne conducă prin nămeți către vârful Apahavas – las aici câteva peisaje de vis, care mărturisesc din plin despre frumusețea acestor locuri și despre cât de multă inspirație pot aduce ele sufletelor noastre.
Am scris mai multe despre calatorie aici: https://palindrom.eu/7-gusturi-senzatii-si-destinatii-in-harghita-de-iarna/