Harghita este al doilea județ din România care se va bucura de statutul special de Regiune Gastronomică Europeană, în 2027! Sibiul s-a bucurat de acest statut în anul 2019.
Într-o ceremonie care a avut loc pe 6 februarie 2025, la Miercurea Ciuc, Harghitei i-a fost decernat prestigiosul titlu de Regiune Gastronomică Europeană 2027, acordat anual de IGCAT ((Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism) în semn de recunoaștere a comunităților (orașe, județe, regiuni, insule sau țări) care, prin cooperare comunitară, pun un accent deosebit pe patrimoniul lor gastronomic, în spiritul dezvoltării durabile.
Comunitățile premiate de IGCAT sunt cele care acordă o importanță deosebită păstrării și protejării alimentelor, băuturilor și produselor agricole locale, precum și valorilor lor culturale și naturale.
Titlul este o distincție care promovează pe scară largă realizările, programele, colaborările comunitare și răspunsurile regiunii la provocările viitorului, și nu este însoțit de un premiu financiar.
În 2019, Sibiul s-a bucurat de statutul de Regiune Gastronomică Europeană, iar manifestările gastronomice și culturale au dus faima acestei regiuni și a României în toată lumea gastronomică.
Institutul Internațional pentru Gastronomie, Cultură, Artă și Turism (IGCAT) a acordat de data aceasta Harghitei prestigiosul titlu de Regiune Europeană a Gastronomiei 2027, recunoscând angajamentul excepțional al regiunii față de gastronomia locală, patrimoniul cultural și turismul durabil, prietenos cu familia. Acest premiu evidențiază valorile pe care IGCAT le susține: încurajarea colaborării comunitare, promovarea diversității culturale și culinare și încurajarea inovației pentru un viitor durabil.
La 6 februarie 2025, județul Harghita a sărbătorit această realizare importantă la Hotelul Fenyő din Miercurea Ciuc/Csíkszereda, coincizând cu ceremonia Premiului Top Websites for Foodie Travellers 2025. Politicieni, experți din industrie, reprezentanți ai turismului, influenceri și delegați IGCAT au participat la dubla sărbătoare, unde Dr. Diane Dodd, președintele IGCAT, a prezentat oficial titlul lui Barna-Botond Bíró, președintele Consiliului Județean Harghita, și directorului executiv Visit Harghita, Károly Szabó. A fost prezent și a ținut o cuvântare și Percze Laslo consul general la Consulatul Ungariei la Miercurea Ciuc.
Dr. Diane Dodd, președintele IGCAT, a declarat:
”Județul Harghita este o regiune cu peisaje impresionante, tradiții bogate și o reziliență deosebită. Angajamentul său profund față de securitatea alimentară, agricultura de mică amploare și biodiversitate creează fundația perfectă pentru o destinație gastronomică sustenabilă.
Cu producători pasionați, brânzari artizanali, hanuri tradiționale și o gamă variată de festivaluri care celebrează moștenirea sa culinară, județul Harghita este o descoperire delicioasă pentru călătorii iubitori de gastronomie și este mai mult decât pregătit să devină Regiunea Gastronomică a Europei, în 2027. ”
Dr Diane Dodd a enumerat pe scurt argumentele pe care juriul IGCAT, care a vizitat regiunea în octombrie 2024, le-a considerat cele mai grăitoare în favoarea meritelor Harghitei. Este vorba în primul rând de eforturile făcute pentru sustenabilitate, dar și pentru promovare – în special prin organizația Visit Harghita.
Juriul a fost impresionat de munca asociațiilor care promovează atât produse și producători locali, cât și practici agricole și de grădinărit tradiționale și sustenabile. A mai fost menționată mulțimea, diversitatea și calitatea punctelor gastronomice locale, precum și prezența privilegiată a produsului local în restaurantele din zonă.
Juriul a evidențiat și integrarea factorilor naturali locali (de exemplu a mulțimii de izvoare cu ape minerale și termale valoroase) în experiența gastronomică, rezultând ceea ce se poate numi wellness gastronomy.
A mai fost subliniată calitatea deosebită și mulțimea publicațiilor apărute în ultimii ani la nivel local pentru a documenta specificul gastronomiei regiunii, care reunește elemente care provin din lumea gastronomică maghiară, română, secuiască, dar și armeană. Printre aceste publicații, la loc de cinste se află traducerea cărții de bucate franciscane.
Mâncarea franciscanilor este o carte bogat ilustrată. Varianta ei originală, sursa ei primară este o colecție de rețete apărută la mănăstirea franciscană din Șumuleu Ciuc în anii 1690, care invită cititorii într-o călătorie gastronomică extraordinară. Cartea de bucate a călugărilor franciscani a fost publicată într-o versiune modernă în 2022 de către Editura Tortoma (titlul în limba maghiară: Ferencesek főztje – Szakácskönyv Csíksomlyóról az 1690-es évekből), iar în luna decembrie a acestui an a fost publicată și în limba română de către Editura Csíkszereda, în traducerea lui Andrei Dósa.
Cartea Mâncarea franciscanilor este un ghid cultural-istoric, care include un studiu cuprinzător și interesant despre manuscrisul prețios pe care se bazează această carte de bucate deosebită, realizat de istoricul și coeditorul cărții SALY Noémi, și conține 55 rețete bazate pe descrieri vechi, selectate și preparate de către maestrul bucătar SZŐCS Előd, surprinse de fotograful MIHÁLY László.
Această aventură gastronomică neobișnuită se concentrează în principal pe franciscanii din Șumuleu de Ciuc, care s-au stabilit în satul de lângă Miercurea Ciuc în urmă cu aproape 600 de ani. Cartea include istoria culturală și gastronomică, cum trăiau călugării franciscani acum mai bine de 330 de ani, cu ce ingrediente, condimente și ustensile trăiau și ce tehnici de gătit foloseau. Printre cele 55 de rețete veți găsi feluri de mâncare și deserturi care sunt încă cunoscute și în prezent, precum și combinații de arome speciale și incitante cu care mulți oameni nu s-au întâlnit până acum.
Evidențiind munca de documentare și educație realizată pe plan local, președintele IGCAT a menționat și cursurile de formare organizate de Academia Taste of Transylvania, precum și toate eforturile care se fac la nivel local pentru susținerea tinerilor antreprenori și specialiști în gastronomie.
Din 2022, festivalul Taste of Transylvania (https://tasteoftransylvania.eu/) a deschis un capitol important în cultura culinară locală, promovând tradițiile bucătăriei tradiționale, precum și gusturile, aromele și preparatele care deosebesc Transilvania de alte regiuni ale țării.
Felicitările speciale ale președintelui IGCAT au mers către inițiativa de a crea acreditarea family-friendly pentru toate destinațiile locale care sunt adecvate pentru a primi și acomoda familii – și care, se înțelege, prezintă o componentă gastronomică nu numai atrăgătoare, dar și sănătoasă și valoroasă pentru întreaga familie. În prezent, datorită acestor eforturi de a sprijini acest tip de inițiative și destinații, Harghita se poate prezenta ca o regiune turistică și gastronomică family-friendly.
Bíró Barna-Botond, președintele Consiliului Județean Harghita, a apreciat:
„Acest titlu nu reprezintă doar o recunoaștere a meritelor, ci și o responsabilizare. Județul Harghita capătă vizibilitate internațională, iar acest lucru creează oportunități pentru a prezenta oferta gastronomică bogată și diversă. Următorii doi ani ne obligă să ne pregătim pentru 2027, astfel încât să putem reprezenta regiunea noastră într-un mod demn.
Scopul nostru este să realizăm o reformă gastronomică care să includă rețetele noastre tradiționale, dar care să arate și că în județul Harghita se prepară cele mai gustoase mâncăruri – din ingrediente naturale, locale, pe baza unor rețete testate și păstrate de generații.
Obținerea acestui titlu contribuie la consolidarea economiei locale și a afacerilor, în timp ce ne oferă ocazia să evidențiem valorile comunității noastre. Lumea gastronomică a județului Harghita este fascinantă și variată, iar prin oportunitatea de a o prezenta lumii întregi nu doar că vom întări comunitatea locală, dar vom populariza și oferta gastronomică a Ținutului Secuiesc. Este o oportunitate din care toată lumea are de câștigat.”
Așadar, județul Harghita se pregătește deja pentru un program extins până în 2027, cu festivaluri gastronomice, conferințe profesionale și evenimente culturale menite să prezinte aromele distinctive și patrimoniul culinar al regiunii. Cu implicarea activă a principalelor părți interesate, inclusiv a producătorilor locali, restauratorilor și membrilor comunității, județul Harghita este pregătit să-și reprezinte cu mândrie identitatea culinară și culturală ca regiune europeană a gastronomiei.
Acest premiu nu numai că recunoaște succesele trecute și prezente ale Harghitei, ci pune și bazele unui viitor vibrant și durabil, înrădăcinat în inovație, cooperare și respect pentru patrimoniul local: valori care stau la baza misiunii IGCAT.
Obținerea acestui titlu reprezintă nu doar o recunoaștere, ci și o oportunitate pentru județul Harghita de a-și consolida locul pe harta gastronomică a Europei. În anii următori, vor fi organizate numeroase programe și evenimente care vor sprijini colaborarea între producătorii locali, operatorii din turism și actorii comunitari, promovând dezvoltarea sustenabilă și impulsionând turismul. Printre evenimentele de amploare ale anului 2027 se vor număra festivaluri gastronomice, conferințe profesionale și programe culturale care își propun să prezinte bogăția gusturilor și a tradițiilor culinare ale județului.
”Am ajuns in Harghita atras de natura și de diversitatea locului și am revenit pentru oamenii întâlniți aici și pentru bucătăria senzațională. Nicio vizită în Harghita nu seamănă cu anterioara pentru că de fiecare dată cunosc locuri noi, încerc preparate noi și mă bucură enorm să văd cum evoluează o regiune turistică europeană. De la cunoscutele hanuri și puncte gastronomice tradiționale, la restaurantele de fine dining, mereu am simțit că bucătăria de aici este o experiență în sine și nu o simplă necesitate.
Faptul că se lucrează și se încurajează folosirea materiilor prime locale, implicarea micilor ferme și a micilor producători în circuitul turistic reprezintă un mare avantaj în fața turismului mass-market și cu siguranță că este elementul care va asigura longevitatea Harghitei ca regiune turistică” – a apreciat Răzvan Pascu, specialist în marketing turistic.
Alături de turismul sportiv, pentru schi în sezonul de iarnă și drumeții sau trasee de Via Ferrata în restul anului, de turismul de relaxare, pentru SPA și piscine interioare încălzite, și mai ales alături de turismul de familie, pentru nenumăratele facilități de distracție pentru familii (ture ecvestre, bob de vară și multe altele), gastronomia păstrează Harghita în preferințele turiștilor români și străini.
Elementul surprinzător pentru gastronomia Harghitei ține de oferta variată de restaurante. De la puncte gastronomice locale, unde turiștii pot servi o masă tradițională acasă la localnici, la hanurile specifice zonei, cu mâncare delicioasă, și până la restaurantele de fine dining, turiștii pot experimenta un adevărat festin. Iar pentru cei care vor să aprofundeze mai mult partea de gastronomie tradițională există și câteva opțiuni de cursuri de gătit pentru turiști.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita) a lansat candidatura la titulatura de Regiune Gastronomică Europeană în 2023, iar juriul IGCAT (Institutul Internațional de Gastronomie, Artă și Turism) s-a familiarizat cu valorile gastronomice locale, inițiativele comunitare și strategiile bazate pe turismul sustenabil, în urma unei vizite efectuate în luna octombrie 2024.
Regiunile Gastronomice ale Europei, selectate și coordonate de IGCAT (Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Arte și Turism), își propun să contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor prin evidențierea importanței unicității culturale și gastronomice. În același timp:
încurajează creativitatea și inovația gastronomică,
hrănesc intelectual copiii și adulții prin educație culinară,
îmbunătățesc nivelul turismului durabil,
promovează economia circulară atât în mediul urban, cât și în cel rural,
sprijină bunăstarea și sănătatea comunităților și a mediului înconjurător.
IGCAT oferă titlul cu sprijinul instituțiilor internaționale și europene. Regiunile se alătură, de asemenea, platformei mondiale a Regiunilor Gastronomice, atât premiate, cât și nominalizate, pentru a promova beneficiile pe termen lung, a crește vizibilitatea internațională și a susține schimbul de cunoștințe.
Membrii consorțiului din județul Harghita:
Consiliul Județean Harghita
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita (Visit Harghita)
Honline Media (Bucătăria și Grădina Secuiască)
Agenția de Dezvoltare Județeană Harghita
Asociația Csíki Vendéglátósok Egyesülete
Asociația Páva KulinarIQum
Sapientia EMTE – Facultatea din Miercurea Ciuc
Primăria Municipiului Miercurea Ciuc
Primăria Municipiului Odorheiu Secuiesc
Primăria Municipiului Gheorgheni
Fundația Pro Economica
Boro Info
Publicația de candidatură a județului Harghita este disponibilă pe site-ul igcat.org.
În cadrul aceluiași eveniment care a avut loc la Miercurea-Ciuc a avut loc și ceremonia de acordare a premiului Top Websites for Foodie Travellers Award 2025, organizat de IGCAT – unul dintre premii a fost adjudecat chiar de www.visitharghita.ro
Am scris mai multe despre gusturile Harghitei aici: https://palindrom.eu/7-gusturi-senzatii-si-destinatii-in-harghita-de-iarna/
Despre IGCAT
IGCAT își propune să confere forță comunităților locale prin creșterea gradului de conștientizare a importanței protejării și promovării alimentelor regionale distincte, culturii, artelor și bunurilor naturale, ca parte a strategiilor de turism și dezvoltare durabile și echilibrate. Acest lucru este esențial pentru protejarea planetei noastre, a sănătății, a bunăstării și a economiilor locale.
IGCAT este un institut non-profit înființat în 2012, care lucrează cu consorții regionale de părți interesate în domeniile gastronomiei, culturii, artelor și turismului. Se bazează pe expertiza unei rețele mondiale de experți și lucrează în parteneriat cu organizații interguvernamentale specializate.
IGCAT a fondat Premiul Regiunii Mondiale a Gastronomiei și este secretariatul oficial al Platformelor Globale și Regiunilor Europene de Gastronomie. În plus, Institutul a dezvoltat Premiul European Young Chef, World Food Gift Challenge, Top Websites for Foodie Travellers Award și meniul internațional Food Film Menu.