Natura vibrează la Băile Tușnad  #visitHarghita #regiunegastronomicăeuropeană2027

Alte articole

Natura vibrează la Băile Tușnad  #visitHarghita #regiunegastronomicăeuropeană2027

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Știți senzația aceea care apare în cerul gurii, ca un turbion sau ca o gâdilare, atunci când suntem în pragul unei experiențe gustative noi? Este senzația care ne atrage atenția că urmează să simțim ceva care iese din tiparele cunoscutului, care nu are nume și de fapt este foarte greu de clasificat.

Câteodată această senzația îmi apare chiar atunci când gust aerul sau apa într-un loc nou. 

De data asta m-a vizitat chiar acum în februarie, când Harghita a primit titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2027 și am dat o raită prin împrejurimi.

Am tras în piept aerul pur al Tușnadului, după vreo șase ani de când nu mai fusesem prin zonă. Mă despărțisem de Tușnad într-o vară toridă, când aerul era parfumat cu mii de flori și efluvii de pădure și reveneam acum, pe câțiva centimetri de zăpadă, salutați frenetic de noi citadinii (eu îi salutam a doua oară, ma văzusem zăpada la sfârșit de noiembrie, în Covasna vecină, la Sovata). 

În locul acesta din Tușnad nu mai fusesem niciodată, era departe de centru și gară, chiar la picioarele pârtiei de ski. 

Hotelul se numește Fortuna Eco Boutique Hotel (https://www.hotelfortuna.ro/), iar alături se află o casă-club, Forest Lodge (https://www.forestbowling.ro/).

Am adulmecat locul, brazii, am savurat cele 5 secunde de soare și am intrat cu gândul să luăm masa. Am mulțumit gazdelor pentru delicioasa vișinată de bun venit, dar nici nu bănuiam ce surpriză frumoasă ne aștepta înăuntru. Cine mă știe, știe că e extrem de neobișnuit pentru mine să zic că o plimbare în interior poate fi chiar mai interesantă decât o plimbare în exterior – aici este acea excepție! 

Pe măsură ce descopeream ambientul hotelului, am explorat camerele ca într-un palat plin de surprize. Am urcat dinspre restaurant spre primul etaj pe scara caloriilor – un memento cât se poate de binevenit care să ne arate că un călător gurmand prin Harghita nu are de ce să se teamă, deoarece mereu are la îndemână modalități de a restabili echilibrul caloric, consumând cât se poate de activ tot ce a mâncat și pregătindu-se responsabil pentru următorul festin. 

Unii aruncă bani în fântâni dacă își doresc să revină în locurile unde-au ajuns. Eu nu prea am înțeles ritualul acesta, dar instinctiv mă fotografiez în oglinzile din locul respectiv. La Fortuna Eco Boutique Hotel – Baile Tusnad cu greu am rezistat tentației de a prinde chiar toate oglinzile din toate camerele pe camera obiectivului. 

Cochetul Boutique hotel are 12 camere, fiecare amenajată diferit, ca o experiență completă, unitară și tematică. Dincolo de statement, de caracterul inedit, foarte spectaculos si infinit instagramabil, amenajarea e plină de suflet și de dorința de a crea un spațiu bun pentru om, care să te primească si sa te faca sa te simti firesc. 

Un concept plin de fantezie, de bun gust, de iubire pentru tradiție, de cunoaștere a proporțiilor,  totul cu un grăunte de umor care te face să-l iubești și mai mult. (vezi scara caloriilor de deasupra restaurantului sau oglinzile de la baie care nu te reflectă prea mult, dar iți spun tot ce ai nevoie, anume că ești frumoasă!). 

Ceea ce am putut percepe și aprecia din plin  aici, la Fortuna Eco Boutique Hotel, a fost grija pentru impresia pe care o va lăsa spațiul acesta turistului care urmează să îl ocupe. Există pentru fiecare om sau tip de om un soi de proporție de aur între dorința de stimulare și dorința de relaxare, între pofta de a fi prins într-o poveste și pofta de a se scufunda în propria poveste. 

Atunci când amenajezi un boutique hotel și îți dorești camere foarte personalizate, capcanele sunt multe, iar prima dintre ele ține chiar de respectarea unei proporții corecte între tematic și decorativ, pe de o parte, și pur și simplu funcțional și relaxat, pe de cealaltă parte. 

Cei care aleg să se cazeze într-un boutique hotel doresc să trăiască într-o poveste, dar secretul este că de fapt ceea ce doresc mai toți este să aibă loc să-și spună propria poveste – ceea ce caută ei este un cadru în care să-și spună ei povestea. 

Ceea ce am perceput în acest spațiu și ceea ce m-a entuziasmat cu adevărat a fost faptul că cele 12 camere spun povești diferite cu intensități diferite, dar mai ales te lasă să-ți spui tu povestea în interiorul lor. 

O mișcare de geniu, mi-am zis și am întrebat-o imediat pe tânăra noastră gazdă dacă au avut un arhitect care să facă amenajarea. Nu, mi-a spus ea, mama a amenajat – cumpărând antichități, comandând unele obiecte, dar totul după un concept propriu, ceea ce am admirat extraordinar.

Am savurat o masă gustoasă la restaurant – ingrediente simple, naturale, dar cu bună măsură și har preparate – iar acesta va fi laitmotivul pentru tot ceea ce aveam să gust în această călătorie. Preocuparea centrală este aici peste tot aceea de a pune în valoare la maximum ingredientul de bază, de obicei un produs local.

Am ajuns la baza pârtiei din Tușnad ducând cu mine un rucsac destul de consistent de oboseală. Dar pe măsură ce vizitam hotelul și mă entuziasmam, după masa gustoasă la restaurant, împrejurimile m-au chemat să le adulmec gustul aerului și emanația mediului. 

Am găsit un loc bun de practicat taijiquan, m-am hârjonit cu cainii… apoi alt loc bun și tot așa. O energie extrem de bună peste tot, senzatia ca totul este fluid, ca muntii si padurea vorbesc, ca esti plonjat si inima naturii, si aceasta inima bate cu tine – ceva ce simt de obicei in mare salbaticie, totusi aici eram undeva langa sosea si muntele abia incepea. 

Era frig, nu mai exersasem cam de mult qi gong si totusi nu-mi venea sa cred cand de fluid și natural ma miscam, de parca aerul insusi purta aici flux si miscare. 

Din Forest Lodge & Bowling se auzeau mingile rostologite de colegii mei. La un moment dat nu s-au mai auzit si am intrat si eu. Colegii, nicaieri. Erau la subsol. 

Forest Lodge & Bowling este gandit ca un centru de relaxare și punct de plecare pentu a porni în noi aventuri. Insa comoara sa cea mare se afla însă la acest subsol unde a fost amenajata cea mai frumoasa și mai complet echipata sala de sound healing pe care am văzut-o la noi! Iar energia ei se simte departe. Aici se desfășoară bai de gong și sesiuni de sound healing, dar chiar și ca vizitator nu ai cum să rămâi indiferent. 

Principiul este oriental și spune că vibrațiile sonore reconfigurează energia din mediu – ceea ce nu este greu de înțeles, sunt unde și tot ce este atom vibrează. Analog, celulele umane sunt tot vibrație și funcționarea lor este influențată de vibrație. 

Ca atare, s-a dezvoltat știința străveche a vindecării prin vibrațiile sonore, a cărei popularitate este însă la început în lumea occidentală, dar este în curs de ascensiune. 

Am avut ocazia să particip la București la astfel de sesiuni, animate de gonguri, instrumente de percuție și alte instrumente, performate de maeștri în domeniu (multumesc, Claudia Ioniță) – am scris despre ele aici:

https://www.psychologies.ro/revista-psychologies/a-deveni-casa-gongului-in-casa-gongului-2189741

Amintindu-mi de această experiență, am știut imediat ce valoroasă este sala de la Băile Tușnad și ce influență bună exercită asupra întregului loc. Am aflat că aici se desfășoară băi de gong  – @aurasoundhealing.

Energia curge aici altfel, grație priceperii, spiritului și inteligenței oamenilor care au amenajat aceste locuri. 

Deși deloc amatoare de schi, știu că voi reveni cât de curând cu sufletul deschis aici, la baza pârtiei de Tușnad, special pentru hotel și lodge care te umplu de inspirație și energie, la modul cel mai blând și cel mai frumos posibil!

Deja se instalase gustul acela entuziasmat al începuturilor, când am ajuns și în centrul stațiunii, pe care îl cunoșteam mai bine, din vara toridă a lui 2019 când făcusem cunoștință cu acest munte vulcanic, imediat după ce aflasem cu surpriză că țara noastră a reintrat pe harta celor cu activitate vulcanică: cercetătorii care anunțaseră această schimbare au citat masivul Ciomatu-Puturosu.

Atunci, la interval de câteva săptămâni drumurile aveau să mă ducă exact acolo, în inima ținutului vulcanic de la noi, la Tușnad! Un ecosistem unic, marcat de prezența vulcanului, un ecosistem determinat de apropierea de magmele din miezul pământului. 

În zilele neguroase se pot simți miresmele sulfuroase care au adus faima locului: pe de o parte pentru proprietățile lor vindecătoare, pe de altă parte pentru caracterul lor enigmatic care le-a clădit rapid reputația de respirații din lumea de dincolo. 

Cumva așa este, aici lumea de dincolo este mai aproape, iar vulcanul a transformat cu totul inclusiv pădurea: pe versanți vegetația suferă o inversiune datorită căldurii ridicate din pământ, astfel că jos găsim pădurile de brad, iar pe măsură ce urcăm dăm de… foioase și vegetație specifică pădurilor joase. 

Avantajul este de partea oamenilor, deoarece la altitudinea mică a localității (cca 690 m) te poți bucura de adevărate băi de ozon, pe care în alte condiții le poți face numai drumețind la mare înălțime.

Atunci ne bucurasem de confortul hotelului cu același nume (O3zone) de unde am început să explorăm zona. Am urcat pe înălțimea denumită Piatra Șoimilor, pe urmele împăratului Franz Josef, care se spune că a făcut această ascensiune în Băile Tușnad în anul 1852 și a fost atât de entuziasmat de vederea pe care a  avut-o asupra acestor pitorești plaiuri încât i-a spus „Mica Elveție“. 

Protipendada imperiului a devenit astfel abonată a locului, însă cum nu toți nobilii erau mari amatori de ascensiuni montane, seniorul local, contele Apor Karoly, a construit în 1883 un pitoresc turn de belvedere, în spiritul romantic al vremii sale, pe versantul montan aflat chiar în fața Pietrei Șoimilor. 

Turnul Apor este și azi unul dintre cele mai vizitate locuri din stațiune. O plimbare până la turn poate face oricine și – garantat și din experiență spun – te încarcă din plin cu energia pădurii!

Atunci, în 2019, străbătusem pădurile hăulind cu foc, deoarece la tot pasul erau avertizări de urs. Acum însă am oprit chiar la centrul wellness (www.wellness-tusnad.ro), pe care îl țineam minte de acum vreo 6 ani, dar ceea ce nu știam era că acum această clădire adăpostește, printre saune și piscine cu apă minerală și termală binefăcătoare și o adevărată peșteră a urșilor!

Eco Bear Cave (tusnadecobear.ro/) este de fapt o cameră de la etaj, camera ursului. Un punct de informare cu o sală de expoziție despre conviețuirea om-urs la Băile Tușnad pentru turiști și localnici amenajat în cadrul proiectului intitulat „WatchBear & AdvoCity – urși și oameni pentru viitor comun”. 

Concret, este un soi de muzeu de științe naturale dedicat totemului acestor locuri: ursul. Mi-am amintit de vacanța de vară toridă petrecută acolo in urma cu vreo șase sau șapte ani. De altfel în jur zăpada sclipea acum cam ca soarele de miazăzi de atunci. 

În miazănoapte suna Ro-alertul. Alerta de urs. Mai suna și ziua. Nu pot să zic că pe mine m-a oprit vreodată din drumeții, dar m-a cam obligat să răcnesc cu voce tare toate cântecele pe care le știam, să țin la distanță potențialul urs. A fost eficient, nu ne-am întâlnit niciodată. Pe alți turiști însă astfel de avertizări îi deconcertau, ba chiar îi opreau. 

Acum, primul lucru pe care l-am aflat în acest centru de informare, denumit Tușnad Eco Bear Cave a fost vestea: în Tușnad nu mai sună Ro-alertul de urs! La începutul anului 2021, a fost creat un grup de lucru pentru soluţionarea problemelor legate de urşi la nivel local. Cu o serie de măsuri, și în special cu antrenarea cooperării localnicilor și turiștilor deopotrivă, s-a ajuns în acest timp la un echilibru. 

Urșii nu mai sunt acum un pericol în Baile Tușnad, ceea ce nu înseamnă nicidecum că ei sunt absenți în zonă. Dimpotrivă, sunt foarte prezenți, dar nu mai tulbură viața citadină. 

Iată câteva masuri luate:

– curățarea zonelor urbane „sălbăticite”, invadate de arbuști, unde urșii se ascundeau în timpul zilei

– împrejmuirea cu garduri electrice în aproape tot orașul

– amplasarea de containere de gunoi speciale, anti-urs și instruirea localnicilor și turiștilor pentru a le folosi corect

– tăierea pomilor fructiferi din intravilan și înlocuirea lor cu alte specii, care nu fac fructe dulci, atrăgătoare pentru urși

observarea și identificarea exemplarelor turbulente

Ce este cel mai important de reținut este că turiștii sunt și ei parte a acestui proces și un comportament responsabil și mai ales corect din punct de vedere ecologic din partea lor este la fel de important că și măsurile luate de primărie. 

Aflați mai multe dacă vizitați camera cu urși din cadrul centrului Wellness din Băile Tușnad. Nouă ni s-au înmuiat inimile în timp ce biologul povestea… pentru că în spatele lui pe ecran rula un film cu ursuleți de vreo câteva zile, pe care cercetătorii i-au găsit abandonați. 

Deci, aduceți copiii în această cameră și le veți deschide o lume fascinantă. Ce mai aflăm de aici, pe scurt: ce mănâncă urșii. Un amănunt: ei mănâncă și plastic, inevitabil deoarece mai gustă și din ambalaje. Mănâncă și dulciuri procesate și concentrate care le perturbă comportamentul de somn. 

Am mai aflat și că urșii de fapt nu hibernează, ci se retrag și dorm, mai ales dacă au pui și este foarte frig, dar se pot trezi în timpul iernii.

Cheia conviețuirii oamenilor și urșilor este înțelegerea noastră – de aceea profit și de această ocazie ca să re-afirm cât de important este să educăm copiii pentru a înțelege în profunzime ecosistemele și pentru a înțelege că și ei înșiși fac parte din ecosistem. 

Aflați mai multe despre gusturile Harghitei aici: https://palindrom.eu/7-gusturi-senzatii-si-destinatii-in-harghita-de-iarna/

Aflați mai multe despre Harghita, regiune gastronomică europeană 2027 de aici: https://palindrom.eu/harghita-devine-regiune-gastronomica-europeana/