Între 15 mai și 5 octombrie 2025, Upper Belvedere din Viena, care are una dintre cele mai impresionante colecții Klimt, găzduiește o expoziție specială, o expoziție-studiu, construită în jurul ultimei picturi neterminate a lui Gustav Klimt, care acum poartă numele Mireasa.
„Mireasa” de Gustav Klimt este una dintre cele mai fascinante și enigmatice picturi ale artistului vienez. Această expoziție, un proiect comun cu Fundația Klimt, organizație non-profit, nu este dedicată doar operei de artă în sine, ci examinează și contextul în care a fost creată. Aceasta pune în lumină legendarul studio al lui Klimt de pe Feldmuhlgasse din cartierul Hietzing din Viena și prezintă numeroase desene și schițe legate de operă, pe lângă cea mai recentă analiză tehnică a picturii.
Director general Stella Rollig: Seria prezintă lucrări din colecția Belvedere. Cu toate acestea, această expoziție despre „Mireasa” de Klimt se concentrează pe o pictură care nu aparține muzeului, ci l-a îmbogățit de-a lungul anilor – împrumutată dintr-o colecție privată încă din anii 1970 și de la Fundația Klimt din 2013. Belvedere are norocul să poată include această lucrare în expozițiile sale, deoarece se integrează perfect cu restul colecției Klimt a muzeului. Într-adevăr, Fiind o reprezentare alegorică la scară largă, se pot observa asemănări între Mireasa și opera emblematică a lui Klimt, Sărutul (Îndrăgostiții), care este, de asemenea, concepută ca o alegorie.
Klimt începuse să lucreze la această pictură la scară largă cel târziu în 1917. După moartea sa subită, în februarie 1918, pictura a rămas neterminată în studioul său de pe Feldmuhlgasse, în cartierul Hietzing din Viena. Loc de inspirație și retragere, acest studio a jucat un rol esențial în ultimii ani ai lui Klimt.
Vocile contemporane transmit impresii personale despre locul său de muncă și despre Klimt ca persoană și artist. Acestea includ relatări ale colegilor săi pictori Egon Schiele și Felix Albrecht Hart, scrieri ale autorului Arthur Schnitzler și ale artistului japonez Kijiro Ota, pe lângă amintiri ale lui Friederike Maria Beer, care a fost portretizată de Klimt, și ale mecenatei sale Eugenia Primavesi.
Mireasa este una dintre rarele compoziții cu conținut alegoric din opera lui Gustav Klimt. Ilustrează în mod izbitor… Dezvoltarea artistică a lui Klimt în decurs de câțiva ani – atât în limbajul său vizual, cât și în simbolismul său, a declarat Franz Smola, curator la Belvedere.
O secvență de desene în creion (nu mai puțin de 120 în total) demonstrează pregătirea meticuloasă a figurilor din Mireasa de către Klimt. Studiile pentru pictură pot fi găsite și în ultimul caiet de schițe al artistului, prezentat publicului în mod cuprinzător pentru prima dată în cadrul expoziției. În plus, vizitatorii vor vedea Adam și Eva, o altă lucrare târzie importantă a lui Klimt (din colecția Belvedere).
A doua pictură de mari dimensiuni din expoziție este Adam și Eva – evidențiată datorită asemănării între chipurile și pozițiile personajelor
Gustav Klimt, Adam și Eva
Eva este în prim-plan, cu privirea îndreptată spre privitor. Adam se cuibărește tandru lângă ea, cu ochii închiși. Se crede de obicei că lucrarea neterminată a fost pictată în 1917, ultimul an în care Klimt a lucrat. Dar, conform unei înregistrări în jurnalul colegul său artist Felix Albrecht Harta, pictura exista probabil deja în forma sa actuală în iunie 1914. Un an mai târziu, Gustav Klimt a început să lucreze la Mireasa, care are asemănări formale cu Adam și Eva. Figura centrală din Mireasa are o înclinare a capului și o formă a feței comparabile cu Eva. Trăsăturile faciale ale celor două figuri masculine prezintă, de asemenea, paralele, așa cum demonstrează un studiu al lui Adam realizat de Klimt.
Sandra Tretter, curator la Fundația Klimt, Viena: Această expoziție oferă ocazia rară de a experimenta crearea uneia dintre cele mai enigmatice opere ale lui Gustav Klimt în toată complexitatea sa. Reunind desene, schițe, fotografii și relatări ale martorilor oculari, obținem o perspectivă unică asupra procesului creativ al lui Klimt. În special, ultimul caiet de schițe al lui Klimt înainte de moartea sa – unul dintre puținele caiete de schițe ale artistului care au supraviețuit – ne permite să urmărim ideile și viziunile artistice ale pictorului în a doua jumătate a secolului… 1917.
În cele din urmă, expoziția scoate la iveală istoria ulterioară a tabloului „Mireasa”. Cine au fost proprietarii? Când și unde a fost expusă lucrarea? În același timp, expoziția prezintă rezultatele examinărilor tehnice recente efectuate asupra tabloului.
Gustav Klimt nu dăduse încă un titlu lucrării neterminate de pe șevaletul său. Dar la ce lucra? Ce înfățișa?
În centrul picturii se află o tânără femeie îmbrăcată complet în albastru, cu capul înclinat visător spre bărbatul din stânga imaginii. Acesta este înconjurat de corpuri împletite senzual. Printre țesăturile colorate se poate vedea și un bebeluș care doarme. Dar privirea bărbatului este concentrată exclusiv asupra femeii de lângă el. Nudul feminin din dreapta imaginii este neterminat. O serie de schițe preliminare arată că artistul căuta (sau poziția ideală) a capului. Putem doar specula cum a intenționat Klimt să iasă tabloul.
Pictura și numeroasele figuri din ea rămân o enigmă. ˝Este subiectul lui Klimt dorința masculină (neîmpărtășită)? Sau este o metaforă pentru trecerea unei femei de la copilărie la maturitate și maternitate?˝se întreabă curatorii expoziției.
Pentru mai multe detalii accesați: https://www.belvedere.at/
Despre o altă expoziție de la Belvedere grăitoare despre arta lui Klimt: https://palindrom.eu/pigment-pixeli-si-klimt-la-belvedere-in-viena/
Am scris impresiile mele despre o vizită la Belvedere aici: https://palindrom.eu/instantanee-din-viena-1-fata-in-fata-cu-imperiul/