Noua expoziție din frumosul Unteren Belvedere aduce în lumină arta lui Klimt, redescoperită prin tehnologie.
Expoziția a încpeut pe 20 februarie și poate fi văzută până pe 7 septembrie 2025
Ce secrete se ascund sub suprafața faimoaselor lucrări ale lui Gustav Klimt? Cum a aplicat artistul aurul și alte metale prețioase pe pânză? Tehnologiile de astăzi oferă oportunități fără precedent de a stabili metodele lui Klimt și de a reconstrui procesul prin care au fost create lucrările sale. Această expoziție de la Orangeria din Unteres Belvedere folosește opt picturi din colecție pentru a prezenta rezultatele investigațiilor radiologice și studiilor de tehnologiA materialelor efectuate asupra lucrărilor lui Klimt în ultimii ani.
Directorul general Stella Rollig:
Una dintre cele mai importante sarcini ale noastre, la Belvedere este extinderea cunoștințelor despre colecția noastră magnifică. Metodele științifice și tehnologice sunt utilizate pentru a afla mai multe despre materialele și metodele utilizate pentru crearea lucrărilor. În ultimii ani, toate picturile lui Gustav Klimt au fost examinate amănunțit, ceea ce oferă noi informații valoroase despre starea lor de conservare și informații despre tehnica picturii lui Klimt și conceptul său despre lucrări.
Klimt aurit: Cele mai recente informații despre metodele și materialele sale de lucru
Anii dintre 1901 și 1909, când Gustav Klimt a creat lucrările pentru care este celebru astăzi, sunt cunoscuți sub numele de „Perioada de Aur”. Poate fi o surpriză să afli că toate secțiunile strălucitoare de aur ale lucrărilor artistului sunt realizate din metale prețioase reale – chiar și liniile subțiri, delicate și formele ornamentale. Studiile recente ne permit să reconstruim procesul pe care Klimt l-a folosit pentru a aplica frunza de aur pe pânză.
El s-a îndepărtat adesea de practicile de aurire răspândite pentru a obține efecte speciale. Klimt a folosit cele mai fine perii, a presărat praf de aur și, uneori, a pictat pe zone deja aurite, doar pentru a le acoperi din nou cu aur mai târziu. Cu toate acestea, a lucrat cu o astfel de abilitate tehnică încât picturile au încă o suprafață stabilă din punct de vedere al restaurării. O altă perspectivă este că în unele picturi a folosit nu numai aur și argint, ci și platină, un metal costisitor și deosebit de durabil, care era foarte neobișnuit la acea vreme.
Înțelegerea lui Klimt: perspective din fotografii tehnice
Metodele avansate de imagistică au dezvăluit schițe pregătitoare în creion sau cretă sub vopseaua în ulei în picturile lui Gustav Klimt. Artistul a pregătit subiectele picturilor sale în ulei în numeroase schițe și studii înainte de a le pune pe jos pe pânză. Reflectografia în infraroșu dezvăluie desenele pregătitoare și arată modul în care Klimt a planificat inițial compoziția. În unele dintre lucrările artistului din colecția Belvedere, este evident că s-a îndepărtat de planurile sale, rafinând compoziția picturilor sale de-a lungul timpului înainte ca acestea să fie terminate.
De asemenea, au existat cercetări intensive asupra picturilor de tavan ale Universității din Viena, cunoscute sub numele de Picturi ale Facultății. Create inițial pentru tavanul Marii Săli a Universității din Viena, picturile au fost distruse de un incendiu în 1945. Tot ce rămâne din lucrări sunt fotografii alb-negru.
Artistul a pictat aceste monumentale picturi în ulei pentru tavanul Marii Săli a Universității din Viena între 1898 și 1907. Medicina, Filosofia și Jurisprudența au fost create pentru a reprezenta trei dintre cele patru facultăți academice.
Cu toate acestea, imaginile nu au ajuns niciodată la locația dorită. Interpretarea provocatoare a lui Klimt a disciplinelor academice, care a evitat idealizarea, s-a confruntat cu respingere. Prea sclipitoare, prea erotice și nevrednice de locul de expunere — acestea au fost criticile care veneau din partea universității și a publicului. Klimt s-a retras în cele din urmă din comisie, iar imaginile și-au găsit drumul în proprietate privată.
În mod tragic, au fost distruse la sfârșitul celui de-al doilea război mondial într-un incendiu declanșat de trupele germane care se retrag din Schloss Immendorf din Austria Inferioară. Au fost păstrate doar fotografii alb-negru. Singurul detaliu de culoare cunoscut este din Medicină.
Ca parte a platformei digitale „Klimt versus Klimt”, dezvoltată de Google Arts & Culture în cooperare cu Belvedere, a fost făcută o încercare de a reconstrui culorile originale ale picturilor. Inteligența artificială a jucat un rol esențial în proiect. Acum, pentru prima dată, Picturile Facultății pot fi vizualizate în culori în dimensiunea și aranjamentul lor original pe tavan.
Proiectul de colorare a picturilor facultății lui Klimt a restaurat aspectul izbitor și vibrant pe care l-au avut cândva lucrările.
˝În același timp, ajută și la explicarea scandalului pe care lucrările l-au provocat prin utilizarea lor neobișnuită și provocatoare a culorii,˝ spune curatorul Franz Smola.
Descrierile istorice ale picturilor au servit drept bază pentru proiect, la fel ca și alte lucrări produse de Klimt în același timp. Colorarea fotografiilor alb-negru s-a bazat pe un algoritm dezvoltat pentru acest proiect de Emil Wallner, expert în învățarea automată. Cercetarea istorică artistică și inteligența artificială s-au combinat pentru a produce rezultatele pe care le vedem aici.
Acest proiect nu pretinde a fi o reconstrucție autentică; este o aproximare a culorii originale. Aici, pentru prima dată, Picturile Facultății recolorizate pot fi experimentate în dimensiunea lor originală. De asemenea, sunt aranjate pe tavan în conformitate cu planurile originale ale artistului, dându-ne un sentiment al efectului pe care l-ar fi avut în Sala Mare a Universității.
Grădina lui Klimt
De la mijlocul lunii mai, în cooperare cu Österreichische Bundesgärten, va avea loc o expoziție pe tema „Grădina lui Klimt” în Orangerie și așa-numita grădină privată a prințului Eugene. Vizitatorii pot afla despre faimoasele picturi de flori și grădini ale lui Klimt, pot vedea soiurile de flori pictate de Klimt și pot descoperi detalii botanice interesante despre ele.
În colaborare cu Grădinile Federale Austriece Picturi de flori și grădini de Gustav Klimt
Aproape în fiecare vară, Klimt a părăsit orașul pentru a petrece câteva săptămâni în natură. În timpul verii locul lui preferat pentru retragere a fost regiunea din jurul Attersee din Austria Superioară. Aici a găsit timp să se relaxeze, precum și surse bogate de inspirație. A lucrat adesea la mai multe picturi de peisaj simultan, pe care le-a început în aer liber și uneori le-a terminat abia mai târziu în studioul său din Viena.
Așa au apărut picturile lui Klimt cu livezi și pajiști înflorite. Deși lucrările amintesc de mozaicuri la scară mică sau covoare țesute în designul lor decorativ, bidimensional, artistul a aderat la modelele sale naturale din viața reală în detalii. Klimt a pictat dalii, margarete, floarea-soarelui și phlox alb și roz cu o precizie care le face ușor de identificat.
Mai multe detalii găsiți pe: https://www.belvedere.at/