Criogenarea ovocitelor este o procedură care de câțiva ani a devenit din ce în ce mai accesibilîă și româncelor.
Știți interogatoriile de tipul: ˝Tu când faci un copil? Îți trece vremea!˝
Câteodată astfel de brutalități te irită, alteori te descurajează, alteoiri pur și simplu te îndepărtează și te împietresc.
Nu rămâne la cheremul lor! Ai la dispoiție modalități de control. Nu, nu de control al gurii lumii, asta nu va ieși niciodată, indiferent ce ți-ar promite niște coachi. Nu, e vorba despre modalități de control al procesului reproductiv – iar în acesst sens congelarea ovocitelor este o investiție în viitor.
The sky îs the limit of control! Mai mult control și raționalitate în reproducere – mai mult confort pentru femeile moderne, care pot acum să reconcilieze viață trepidant-exciting-stresantă cu cerința străveche a fertilității.
Poți face un copil până la 50 de ani cu fertilitatea ta din tinerețe, prin criogenarea ovocitelor.
Joia trecută am asistat la dialog relaxat în sufrageria Nais space.
Dialogul a fost organizat de comunitatea Stay Safe (https://stay-safe.ro/) și dr Ioan Boleac și moderat de Monica Rădulescu (https://monicaradulescu.eu/), pe care m-am bucurat din suflet să o revăd, ca și pe Carmen Matei. Punctul de vedere embriologic a fost reprezentat de dr George Porumb, medic embriolog, iar punctul de vedere psihologic a fost reprezentat de psihoterapeuta Bianca Pescaru. Vocii pacientelor i-a dat glas Bianca Cenusaru.
Iată ce am aflat:
1 dacă simți că ți-ai putea dori un copil al tău, cu materialul tău genetic, dar de ceva timp „nu este momentul”, trebuie să știi că vârsta optimă la care ar trebui să te gândești la criogenarea ovocitelor este între 30 și 35 de ani. Apoi fertilitatea și procentul de reușită scad foarte mult.
2 ce presupune procedeul?
– 10 zile stimulare ovariană injectabil – risc de sindrom de hiperstimulare ovariană foarte redus, spre zero
– Puncție ovariană pentru extragere, aspirarea foliculilor ovarieni – intervenție chirurgicală cu anestezie, în 2 ore poți pleca acasă
– Apoi în laborator urmează:
Procesarea ovocitelor într-un incubator care mimează uterul.
Evaluarea ovocitelor
Congelarea – 196 grade în tancuri cu azot lichid
– Femeia află câte ovocite s-au putut congela
Ovocitele se păstrează 10-15 ani, dar teoretic se pot păstra nedefinit
3 Apoi, când te-ai decis că e momentul să folosești ovocitele congelate, procedura trece prin:
– Decongelare, hidratare, apoi cultivare, apoi se injectează un spermatozoid
– Când te decizi să le folosești, urmează desigur investigații despre starea uterului
Transferul ovocitului fecundat se face fără anestezie și fără altă medicație (avantaj net, mai ales după 40 de ani)
Nu exista însă garanția succesului. Procesul are nenumărate variabile. Rata de supraviețuire a ovocitelor după congelare este de 90 %. Din supraviețuitoare, numai 70% se pot fertiliza. Din ovocitele fertilizate, numai 30% devin embrioni.
4 Infertilitatea este o boală incă intens stigmatizată la noi. Nivelul de stres perceput de o femeie care se confruntă cu infertilitatea este comparabil cu al unei femei cu cancer (în condițiile în care stresul este principalul dușman al fertilității, după cum este și cel mai mare dușman al vindecării – pe scurt, cu cât femeia va fi mai hărțuită, din mai multe surse și cu mai multe motive, cu atât fertilitatea ei scade).
5 Criogenarea ovocitelor este esențială în oncofertilitate – respectiv pentru femeile care aspiră să devină mame după ce au urmat un tratament cu citostatice ( care înseamnă practic menopauză), după cum e o soluție pentru toate femeile care sunt amenințate de insuficiența ovariană (din cauza unor operații la nivelul ovarului sau din cauză de endometrioză, care duce mai devreme sau mai tărziu la insuficiență ovariană)
6 Este o procedură costisitoare: 1700-2000 euro costă procedura în sine, plus spitalizare, plus medicație (cca 2500 lei) plus ecografii necesare de-a lungul procesului.
Sunt mai multe clinici în România care realizează această procedură.
Cu ce am rămas în minte după eveniment? Ca de obicei, dăm bani ca să câștigăm timp (pentru a avea copilul atunci când decidem), în timp ce ne ocupăm timpul actual ca să câștigam bani (ca să putem crește cândva copilul cum dorim noi). În reproducere și fertilitate, atât controlul cât și hazardul au rolul și limitele lor. Sunt opțiuni de viață, fiecare le facem – unii și unele le formulează mai clar și le argumentează mai rațional. Ceea ce este de fiecare dată și negreșit nociv: etichetarea și culpabilizarea femeilor, indiferent ce decizii iau în această privință.