Sustenabilitatea sau durabilitatea au început să devină nu numai deziderate de dezvoltare ci mai ales trenduri dominante în rândul consumatorilor.
În linia manifestărilor internaționale prilejuite de Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor (15 martie) și în tradiția ei de a ajuta ca vocile consumatorilor să fie auzite la toate nivelurile de guvernare, precum și de către întreprinderi, cu accent pe includerea și protejarea consumatorilor vulnerabili și cu venituri mici, Tribuna Consumatorilor propune pe 17 și 18 martie un eveniment-dezbatere cu tema Cât de sustenabilă e sustenabilitatea?
Desfășurat la Casa Universitarilor din București și înscriindu-se în seria de manifestări Fii un consumator informat! E important! (ajunse în 2025 la cea de-a patra ediție), evenimentul de anul acesta se concentrează pe impactul pe care îl au asupra consumatorilor români noile reglementari UE referitoare la un stil de viață durabil. Manifestările sunt organizate sub forma unor sesiuni interactive de dialog consumatori-business-stat, care cuprind prezentarea de soluții inovatoare și exemple de bune practici.
Evenimentul este organizat de Asociația Sută la Sută Românesc, în parteneriat cu ANPC și este susținut de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului României, precum și de Federația Patronală Română din Industria Alimentară Romalimenta, Asociația Română a Magazinelor Online (ARMO) , Mastercard și Mondelez.
Desfășurarea evenimentului cuprinde două secțiuni:
1: 17 martie
Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor
– live streaming pe pagina de facebook Tribuna consumatorilor
– conferință de presă
– întrebări și răspunsuri
– concluzii
Masa rotundă din 17 martie s-a bucurat de invitați de prestigiu, Sebastian Hotca – Vicepreședinte ANPC, Stelian Matei, Consilier superior, Guvernul României, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Cristian Pelivan, Director executiv ARMO – Asociatia Română a Magazinelor Online, Dana Dobrescu, Manager comunicare România la Mondelez International, Comunicator de brand, Sabina Georgescu, fashion designer. Moderator a fost Dorin Chioțea, redactor-sef Libertatea.
Teme majore propuse:
– Tranziția spre stiluri de viață durabile
– măsuri de sustenabilitate luate de diferiți actorii economici și feedbackuri din partea consumatorilor
Sebastian Hotca a reiterat sprijinul oferit de ANPC fiecărui consumator pentru protejarea drepturilor sale, subliniind că interesul consumatorului și un tratament echitabil pentru consumatori se constituie în priorități absolute pentru ANPC.
Stelian Matei a prezentat nivelul în care se situează România în raport cu obiectivele de dezvoltare durabilă, care nu țin toate de problema actuală a schimbările climatice, ci în egală măsură de exigențe ale civilizației. Au fost trecute în revistă câteva dintre măsurile active care se iau acum la nivelul ministerului pentru o implementare reală și justă a măsurilor de sustenabilitate.
Cristian Pelivan a prezentat punctul de vedere al antreprenorilor în comerțul electronic și eforturile pe care ei le fac pentru a deveni și rentabili și sustenabili.
Dana Dobrescu a vorbit despre necesitatea de a comunica generațiilor tinere de consumatori principiile și căile de atingere a criteriilor de sustenabilitate. Pentru aceste generații, durabilitatea se constituie deja într-un atu și un criteriu de selecție a produselor.
Sabina Georgescu a subliniat că trendul sustenabilității în fashion are nevoie de sprijin atât din partea creativilor, cât și al comunicatorilor și organizațiilor antreprenoriale.
Concluzia zilei a fost că ne permitem să fim sustenabili dacă înțelegem că acest lucru este în avantajul nostru în calitate de consumatori, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
2: 18 martie
Workshopuri practice
– upcycling textile cu designeri români
– demonstrații de economie circulară
– soluții creative anti-risipă
În premieră, anul acesta în cadrul evenimentului Fii un consumator informat! E important! Tribuna consumatorilor și-a propus organizarea unui workshop având în prim-plan câteva modalități creative și accesibile de a evita risipa de textile.
Înainte de a arunca la gunoi un produs textil, generațiile mai vechi obișnuiau să se întrebe dacă nu se mai poate face ceva cu el în gospodărie. Aproximativ aceeași întrebare ne-o propunem pentru manifestarea din 18 martie, un workshop de modă sustenabilă și soluții de upcycling pentru textile.
Ghid va fi Alexandra Sandu, sustainable fashion designer, care va susține o sesiune activă de dialog, consiliere și va oferi exemple pentru consumatori.
Problematica abordată:
– soluții concrete pentru sustainable fashion accesibile oricărui consumator
– cum cumpărăm responsabil – ce fel de piese alegem astfel încât să le purtăm durabil și să nu le aruncăm după prima purtare
– cum transformăm piesele prin soluții originale de upcycling, ușor de realizat (cu exemplificări)
Urmăriți transmisia live pe canalui facebook Tribuna Consumatorilor.
Detalii pe https://tribunaconsumatorilor.ro/
Am scris aici despre evenimentul de anul trecut: https://palindrom.eu/sustenabilitate-si-digitalizare-dezbatere-live-cu-ocazia-zilei-mondiale-a-drepturilor-consumatorului/