Platforma complementară a Bienalei Art Encounters 2025: Publicul privat la Galeria Jecza

Alte articole

Platforma complementară a Bienalei Art Encounters 2025: Publicul privat la Galeria Jecza

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Platforma complementară a bienalei Art Encounters de anul acesta se desfășoară la Galeria Jecza din Timișoara: sub genericul Publicul privat, colecționarii de artă intră în dialog între ei și cu publicul.

Intitulată Bounding Histories. Whispering Tales, ediţia din 2025 a Bienalei Art Encounters propune o meditaţie complexă asupra istoriei, memoriei și ecoului

Tema generală a Ecoului este reluată în platforma complementară a Bienalei Art Encounters 2025, dar de data asta cu accent pe ecoul ca tentație sau provocare de a ieși din însingurare, din alienare, de a privi pentru a fi privit – ca nimfa Echo zadarnic îndrăgostită de frumosul Narcis.

Expoziția de la Galeria Jecza, intitulată Publicul Privat, pendulează între colecția izolată, unde obiectele își știu deja locul, și noul dialog al obiectelor, care apare atunci când colecțiile intră în dialog unele cu altele și cu publicul.

Între însingurare și reflectare, între îngropare și evadare, obiectele intră într-un nou dialog, plin de sevă și de sensuri noi, inepuizabile.

În spațiul reflexiv al galeriei Jecza, obiectele de colecție își iau noile locuri, intră într-o nouă dialectică între a fi invizibil și a structura spațiul. Pivotul acestui dialog este piatra oglindită a Alicjei Kwade (colecția Șandor).

Un alt punct de conexiune cu actuala bienală apare când urmărim filmul boxului cu umbra al lui Ion Grigorescu, făcând atât de clar ecou tematicii prilejuite și găzduite de Comenduirea Garnizoanei.

Nimeni nu ar putea comunica mai bine intenția expoziție decât curatorul ei, Mihnea Mircan:

˝Lucrari selectate din cinci colecții de artă cartografiază spațiul dintre privat şi public, intrepătrunderea dintre individual şi colectiv în activitatea colecţionarului.

Într-un astfel de context, lucrările pun indirect întrebări despre patrimoniu şi diseminare, despre posibile forme instituționale: alegoria, aşa cum o numeşte titlul unei lucrări, a unui muzeu, poetica arhivei, sau orice alt mod în care un laborator personal se deschide pentru a include noi comunități de interpretare, noi parteneriate simbolice.

Colecţiile private pe care expoziţia le reuneşte se află fiecare in diferite etape ale acestui proces de regândire a premiselor şi modului de operare, în trecerea de la un exerciţiu pur subiectiv al gustului la ipoteza unei viitoare instituții, ceea ce nu presupune abandonarea gustului propriu, ci multiplică parametrii şi criteriile care modelează colecţia: convoacă alţi interlocutori şi ramifică conversaţiile despre ceea ce este subiectiv ori idiosincratic, in tandem cu obiecte singulare şi capacitatea lor de a povesti un anume moment cultural.

Expoziţia explorează acest spaţiu intermediar, unde se produce împletirea a două sisteme de referinţă – impulsul şi, de cealaltă parte, transparenţa ori responsabilitatea.

De-a lungul expoziţiei, o dualitate revine: personajele vizuale par să se dizolve în spațiu, să se contopească cu locul lor, în timp ce, în alte cazuri, spațiul apare pe punctul de a deveni protagonist.

Expoziția se extinde în grădină, unde întâlneşte diferitele funcții ale ansamblului arhitectural care o găzduieşte: ca locuinţă alăturată unui parc de sculptură, muzeu, spațiu de proiect şi de reuniune. Materialul celor trei lucrări este betonul armat – de fapt, ele separà componentele metalice şi minerale ale acestei tehnologii pentru a descrie figuri şi locul lor întotdeauna reconfigurat sinele şi fundația – iar tematic, ele gândesc transparenţa ca pe un fel de nesfârşire˝

Artişti: Radu Belcin, Horia Bernea, Dan Beudean, Maria Brâneţ, Mircea Cantor, Radu Carnariu, Eva Cerbu, Nicolae Comănescu, Radu Comşa, Alex Dascălu, Constantin Flondor, Adela Giurgiu, lon Grigorescu, Rodrigo Hernández, Nona Inescu, Marcel Janco, Hortensia Mi Kafchin, losif Király, Alicja Kwade, Matei Lăzărescu, Max Hermann Maxy, Robert Meyten, Daniel Moldoveanu, Ciprian Mureşan, Vlad Nancă, Rosalind Nashashibi, Georgeta Năpăruş, Paul Neagu, Miklós Onucsán, Andrei Pandele, Jules Perahim, Milita Petraşcu, Joanna Piotrowska, Laurian Popa, Silvia Radu, Gheorghe Rasovszky, Eugen Roşca, Şerban Savu, Mircea Suciu, Doru Tulcan

Organizator: Art Collect – Asociația Colecționarilor de Artă

Colecționari: Avi Cicirean, Mariana Florescu, Geanina & Tudor Grecu, Alexandru Rus, Ovidiu Şandor

Despre Art Encounters citiți mai multe aici: https://artencounters.ro/

Despre galeria Jecza găsiți mai multe informații aici: https://jeczagallery.com/

Despre o vizită din 2023 la Galeria Jecza am scris cu entuziasm aici: https://palindrom.eu/timisoara-de-la-oras-martir-la-capitala-europeana-a-culturii-2023/

Despre actuala ediție a Bienalei Art Encounters, am scris un mic sinopsis aici: https://palindrom.eu/bienala-art-encounters-2025-intalnirile-artistice/