Biblioteca SoNoRo – ediția a XIX-a Ex Libris văzută din bibliotecă

Alte articole

Biblioteca SoNoRo – ediția a XIX-a Ex Libris văzută din bibliotecă

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

SoNoRo Ex Libris este metonimia unei biblioteci. Ce mai ții minte după ce ai citit o bibliotecă? Un amalgam de senzații. Sau mai multe senzații distincte. E sarcina muzicii să ți le pună în ordine. 

Muzica și literatura se completează reciproc: în vreme ce muzica transmite direct sufletului, rapid ca unitatea de timp dar indicibil și ca atare supusă uitării discursive, literatura transmite mai lent, serial, discursiv, mai ușor de urmărit cu memoria, mai ușor de revenit și revizitat.

Muzica este un ghem, literatura este o arhivă sau un muzeu.

Un artist citește o carte, are o senzație – o transcrie folosind, comparând, alegând muzica pe care o consideră potrivită.

De fapt cele două nu transmit și nu au cum transmite același lucru, ci se potențează se amplifică una pe cealaltă. 

Mircea Eliade a spus la un moment dat că dintr-o carte este suficient să-ți amintești senzația pe care și-a lăsat-o – restul sunt detalii care fie sunt nesemnificative, fie vin să se alăture în mod natural memoriei.

Muzicienii SoNoRo vor chema și reuni acele senzații lăsate de cărți – sau ne propun să le deducem din muzică!

În cele din urmă Ex Libris este o invitație de a simți și gândi muzica pe coordonate multiple, ca un adevărat limbaj al lumii. 

1 noiembrie – Concert de deschidere – Păstorii Nopții

Păstorii Nopții este o carte de ficțiune scrisă de brazilianul Jorge Amado: este formată din  trei povestiri diferite, dar întretăiate.

Lumea în care se învârt aceste povestiri este lumea dezmoșteniților, boemilor, aventurierilor, lumea favelelor scufundate în vrăjitorie africană, o lume de închinători la idoli, artiști ai efemerului, a înțelepților ancorați în efemerul vieții. 

Concertul îl va avea în centru pe muzicianul Alexis Cardenas.

Alexis Cárdenas este unul dintre cei mai importanți violoniști ai generației sale. Curiozitatea incredibilă și cunoașterea numeroaselor culturi i-au permis să își dezvolte un limbaj instrumental unic și să depășească granițele dintre muzica clasică, jazz, world music, improvizație și muzica contemporană, trecând cu ușurință prin toate acestea.

A câștigat premii la competiții internaționale de vioară precum Tibor Varga (Elveția), Henryk Szeryng (Mexic), Fritz Kreisler (Austria), Long-Thibaud (Franța) și Montréal (Canada).

Alexis Cárdenas a fost concertmaestru al Orchestrei Naționale l’Ile de France din Paris (2010-2023).

Recoveco este numele dat ansamblului de către membrii săi – compozitorul și mandolinistul venezuelean Cristóbal Soto, violonistul venezuelean Alexis Cárdenas, basistul și compozitorul columbian Nelson Gómez și chitaristul și compozitorul columbian Francisco González. Ei au format acest grup la Paris, în 1996. De atunci, membrii ansamblului au cucerit scenele muzicale ale lumii, interpretând muzica lor specială, care integrează în mod fericit subtilitatea tehnicii academice, virtuozitatea care izvorăște liber din improvizațiile lor și senzualitatea melodiilor tradiționale din America Latină.

2 noiembrie – If music be the food of love

If music be the food of love, play on! – este o replică din A douăsprezecea noapte de Shakespeare.

Shakespeare a inventat sunete și cuvinte, limba lui este de vreo 3 ori mai bogată a unui om obișnuit. Orice lectură din Shakespeare ne atrage atenția asupra muzicalității limbii care stârnește sentimente.

Concertul „If Music be the Food of Love” de la Sala Radio, de sâmbătă, 2 noiembrie, ora 19:30, va avea un invitat special: actorul Vlad Ivanov care va recita câteva sonete și scurte fragmente din opera marelui William Shakespeare.

3 noiembrie – Parfumul

Cine nu știe Parfumul de Patrick Suskind? Dincolo de a fi un soi de enciclopedie și o arheologie pentru toate pasionatele și toți pasionații de parfumerie, cartea este o mai mult decât percutantă reflecție asupra a ceea ce poate însemna o atracție irațională și devastatoare.

3 noiembrie – Orbirea

Concertul face aluzie la Eseu despre orbire de Jorge Saramago – un adevărat roman al orbirii morale. Saramago creează aici o metaforă a unei boli misterioase care cauzează orbire. Ce îi poate face pe oameni să uite brusc de valorile morale? Iată o explorare cât se poate de actuală, la modul cel mai acut și mai realist.

Concertul de duminică, 3 noiembrie, ora 16:00, de la ARCUB, Hanul Gabroveni, Sala Mare, se va desfășura în întuneric, o experiență senzorială datorată cărții „Eseu despre orbire”, de José Saramago.

4 noiembrie – Spre far

În Spre far Virginia Woolf se concentrează pe calitatea experienței, pe felul în care ne trăim și ne povestim nouă înșine existența.

5 noiembrie  – Manuscripts don´t burn

Este o replică devenită celebră extrasă din romanul Maestrul și Margareta de Mihail Bulgakov, o întreagă mistică a fidelității și a scrisului, un roman de aventuri care este totodată un poem dramatic despre indestructibilitatea creației în virtutea faptului că aparține Creatorului. 

6 noiembrie – Viața e în altă parte 

Romanul cehului Milan Kundera, apărut la Paris în timpurile negre ale dominației comuniste este o tragedie a creației care deschide spre versantul opus celui reprezentat de Manuscripts don´t burn.

7 noiembrie – Walden

Romanul clasic de Henry David Thoreau este una din cele mai fericite pledoarii pentru contemplarea naturii ca exercițiu vital, de fiecare zi.

8 noiembrie – Portretul artistului în tinerețe

Desprinderea din labirintul angoaselor infantile și rigorilor impuse. Stephen Daedalus descoperă un mod propriu de a se exprima și de a trăi. Avem de-a face cu creația ca auto-creație.

9 noiembrie Cei patru muschetari

Titlul concertului face aluzie la Toți pentru unul și unul pentru toți – făcând dreptate fiecăruia dintre eroii romanului Cei trei muschetari. Despre aventură, despre camaraderie și pofta de viață. 

10 noiembrie – Homo ludens 

Titlul Homo Ludens m-a dus inițial cu gândul la eseul lui Johan Huizinga, una dintre cărțile care mi-au marcat la modul cel mai plăcut și mai triumfător formarea ca adult intelectual. Mi-a dovedit că tot ce simțeam în raport cu creația este pertinent și mi-a dat liber la joc.

Însă ceea ce vom auzit pe 10 noiembrie are legătură cu o reprezentare mai romanescă a jocului, anume Jocul cu mărgelele de sticlă de Hesse.

11 noiembrie – Un veac de singurătate

Cine a deschis epopeea lui Garcia Marqueƶ a pătruns într-un labirint – pentru unii atrăgător, pentru alții prolix. Pe mine m-a fascinat de când am deschis cartea: ador narațiunea, epopeea și evadările din real. 

Coordonarea fină a narațiunii m-a făcut să îi descriu structura din mai multe perspective. Marquez are geniul de a crea legende și lumi. 

O descriere realistă a lumii este cea care încorporează magicul!

 Un eveniment conex va avea loc sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 11:00, la Muzeul Național al Literaturii Române – SoNoRo Talks, un dialog între scriitorul Vlad Zografi și muzicianul Răzvan Popovici. Proiectul SoNoRo Talks a fost inițiat în ediția de anul trecut a Festivalului SoNoRo, cu scopul de a favoriza discuții fertile despre muzică și legătura acesteia cu celelalte arte.

„Doar câteva zeci de ore ne mai despart de această ediție a Festivalului SoNoRo pe care am pregătit-o cu mult entuziasm pentru publicul nostru. Ne așteaptă 11 zile de festival în București, cu 14 concerte și o întâlnire SoNoRo Talks; iată, așadar, că propunerea noastră este consistentă și credem că orice iubitor de muzică și literatură poate alege măcar un concert la care să vină.

Am păstrat în arhitectura festivalului prima duminică de maraton muzical, în care vom avea trei concerte; va fi o adevărată experiență pentru cine alege să își facă acest cadou cultural: vom începe la Centrul Național de Artă «Tinerimea română», la ora 11:00, vom continua la ARCUB – Hanul Gabroveni – Sala Mare, la ora 16:00, apoi vom încheia ziua cu un concert în Clubul Expirat, de la ora 21:00. 

După cum veți afla din program, menținem versatilitatea spațiilor și vom concerta, printre aletele, la Ateneul Român și la Muzeul Național de Artă al României, dar și Teatrul Recul și la The Ark. Un spațiu nou în acest an este Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București, unde va concerta celebrul Cvartet Fine Arts, un campion al muzicii de cameră la nivel mondial, pe care vă recomand să nu îl ratați.

Profit de fiecare ocazie să mulțumesc cu multă recunoștință tuturor sponsorilor și partenerilor noștri; fără încrederea lor nu am fi ajuns la cei 19 ani de existență. Avem deja planuri pentru ediția aniversară de anul viitor, dar până atunci vă așteptăm cu entuziasm în sălile de concert!”, a declarat Răzvan Popovici, directorul executiv al Festivalului SoNoRo.

Urmăriți întreg programul concertelor aici: https://festival.sonoro.org/concerte/

Urmăriți spotul festivalului aici: https://www.youtube.com/watch?v=Nr8Pw2IHeYk

Spotul festivalului este o animație inspirată de tema festivalului, tratată într-o cheie ludică – cu un personaj care este un mare cititor și meloman. Spotul a fost realizat de echipa formată din Matei Branea (regie și animație), Ana Branea (scenariu și montaj) și Dan-Ștefan Rucăreanu (Design & Mix); cu sprijinul Video Dialog și Smart Sound Studio.

Un making of al ediției de anul trecut, când tema festivalului a fost On the Couch găsiți aici: https://www.youtube.com/watch?v=A2rIT-U9k10&t=52s

Programul concertelor din București

CONCERT DE DESCHIDERE – PĂSTORII NOPȚII – vineri, 1 noiembrie 2024, ora 19:30 / Palatul Bragadiru

IF MUSIC BE THE FOOD OF LOVE – sâmbătă, 2 noiembrie 2024, ora 19:30 / Sala Radio (cu participarea actorului Vlad Ivanov)

PARFUMUL – duminică, 3 noiembrie, ora 11:00 / Centrul Național de Artă „Tinerimea română” 

ORBIREA – duminică, 3 noiembrie 2024, ora 16:00 / ARCUB

THE SIXTH SENSE – duminică, 3 noiembrie 2024, ora 21:00 / Club Expirat

TO THE LIGHTHOUSE – luni, 4 noiembrie 2024, ora 19:30 / Muzeul Național de Artă al României – Sufrageria regală

MANUSCRIPTS DON’T BURN – marți, 5 noiembrie 2024, ora 20:30 / Ateneul Român

LIFE IS ELSEWHERE – miercuri, 6 noiembrie 2024, 19:30 / Teatrul Independent Recul

WALDEN – joi, 7 noiembrie 2024, ora 19:30 / Muzeul Național de Artă al României – Sufrageria Regală

PORTRAIT OF AN ARTIST AS A YOUNG MAN – vineri, 8 noiembrie 2024, ora 19:30 / Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium 

SoNoRo Talks – sâmbătă, 9 noiembrie 2024, ora 11:00 / Muzeul Național al Literaturii Române

CEI PATRU MUSCHETARI – sâmbătă, 9 noiembrie 2024, ora 19:30 / Camera de Comerț și Industrie a Municipiului București

CONCERT SONORO INTERFERENȚE – THE WIZZARDS OF SONORO – duminică, 10 noiembrie 2024, ora 11:00 / Sala Mare a Institutului Cultural Român

HOMO LUDENS – duminică, 10 noiembrie 2024, ora 19:30 / The Ark

UN VEAC DE SINGURĂTATE – luni, 11 noiembrie 2024, ora 19:30 / Ateneul Român

Abonamente și bilete

Abonamentele și biletele la concertele din București și Cluj-Napoca, sunt disponibile pe https://eventbook.ro/festival/sonoro. Pensionarii, studenții, elevii și persoanele cu handicap beneficiază de o reducere de 50% și pot achiziționa biletele exclusiv de la Librăria Humanitas Cișmigiu, Librăria Humanitas Kretzulescu și Librăria Kyralina din București.

De asemenea, posesorii oricărui card UniCredit Bank pot achiziționa abonamente și bilete cu o reducere de 20%.

Artiștii acestei ediții din București

Artiștii invitați la această ediție a Festivalului SoNoRo sunt nume importante ale scenelor internaționale: Cvartetul Fine Arts, Alexis Cárdenas & RECOVECO; violoniștii Nikita Boriso-Glebsky, Boris Brovtsyn, Latica Honda-Rosenberg, Francesco Ionașcu, Aylen Pritchin și Mi-Sa Yang; violiștii Răzvan Popovici și Hartmut Rohde; violonceliștii Andreas Brantelid, Thomas Carroll, Justus Grimm și Torleif Thedéen; contrabasistul Zoran Marković; pianiștii Eva Garet, Christian Ihle Hadland, Diana Ketler și Marianna Shirinyan; clarinetistul Thorsten Johanns; fagotistul Diego Chenna; cornistul Olivier Darbellay; bas-baritonul Pauls Putnins și actorul Vlad Ivanov.

*****

Mai multe detalii despre programul concertelor acestei ediții a Festivalului SoNoRo sunt disponibile pe https://festival.sonoro.org/.

Biletele și abonamentele Festivalului SoNoRo pot fi achiziționate din rețeaua Eventbook:  https://eventbook.ro/festival/sonoro.

Site: http://www.sonoro.org/

Facebook: https://www.facebook.com/festivalulSoNoRo

Instagram: https://www.instagram.com/sonorofestival/

Youtube: http://bit.ly/SoNoRo_Festival

Mai multe despre SoNoRo din acest an puteți citi aici: https://palindrom.eu/sonoro-19-ex-libris-muzica-de-camera-si-literatura/