Triada care a încununat Cell East 2024 a creat un triunghi de stări și ipostaze, cu un trio de violonceliști, completat de dirijor atât de armonios încât m-am felicitat pentru inspirația de a-i fi numit încă înainte de a-i vedea de lucru Cei Trei Muschetari care au fost patru!
Concertul de gală care a încheiat ediția de anul acesta a CellEast a adus pe scena Sălii Radio, pe 15 miai 2024, trei ipostaze diferite ale violoncelului, care au exprimat cu forță și sensibilitate trei dintre chipurile omenești ale acestui instrument atât de complex, pe care l-am asociat mereu, ca formă și glas, în primă instanță cu condiția umană însăși și apoi cu instanțe din piesa Furtuna de Shakespeare.
Sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROȘANU au urcat pe scena Sălii Radio trei violonceliști de top: DENIS SEVERIN, RĂZVAN SUMA și ATANAS KRASTEV.
1 Ariel
Razvan Suma a fost primul violoncelist care a intrat în arenă, interpretând Cinci piese în stil popular pentru violoncel și orchestră de Robert Schumann.
De ce Ariel? Pentru că violoncelul lui Răzvan Suma era inima și creierul orchestrei și întregii piese: in acelasi timp nevazut si in acelasi timp totul,ca un duh al aerului. Ariel. O interpretare extrem de fină și bogată, plină de o frumusețe copleșitoare, a lui Răzvan Suma.
2 Furtuna
A urmat violoncelistul bulgar Atanas Krastev, o revelație el însuși, din ipostaza omului în lupta cu tunetul, a omului care la un moment dat devine el însuși tunetul.
O revelație a fost mai ales muzica nespus de complexă, complet stihială și, da, frumoasă, armonioasă a tinerei compozitoare bulgare Dobrinka Tabakova, despre care mărturisesc că nu știam nimc și tot ce vă povestesc aici am aflat după concert.
Dobrinka Tabakova s-a născut în Bulgaria în 1980 – a emigrat devreme și a studiat mult la Londra iar compozițiile ei sunt apreciate peste tot acum, cu cele mai prestigioase premii ale lumii muzicale. Ceea ce mi-a atras atenția la muzica ei a fost tocmai caracterul ei armonic și plin de expresivitate – plină de muzicalitate și ritm, de întreaga expresivitate a sunetelor, de triumful acelei complexități trăite și simțite care ne face să exclamăm: aceasta e muzică!
O muzică lipsită de manierisme, de căutarea forțată a deconstrucției. O vitalitate plină, mereu optimistă, deși cu glasul furtunii. Ca natura însăși.
Ulterior am citit într-un articol din Gramophone că tocmai acest aspect i-a fost reproșat de unii Dobrinkăi. Mie mi-a apropiat-o de inimă pentru totdeauna.
Hattie Butterworth scria in Gramophone: ˝Dobrinka aprinde ceva profund emoționant în mine și, într-adevăr, o mare parte din muzica lui Tabakova implică brutul, directul și vitalul experienței umane. Putem considera aceste lucruri accesibile? Este un termen care pare a fi folosit în critica muzicii contemporane – „accesibil” este poate antiteza „universitarului” bogat încurajat.
Tabakova însuși povestește despre presiunea, profund înrădăcinată în educația ei, de a renunța sau a deghiza melodia și rădăcinile ei.
Concertul pentru violoncel a fost compus de Dobrinka Tabakova în 2008, comandat de Bienala de violoncel din Amsterdam și scris inițial pentru violoncelistul leton Kristina Blaumane. Deși mișcarea lentă, „Longing”, a devenit apoi cea mai populară parte, Tabakova vede lucrarea ca „o singură formă fără sudură”, cu idei continue transformate și explorate pe toată durata ei de 20 de minute.
Citește mai multe aici: https://www.gramophone.co.uk/features/article/contemporary-composer-dobrinka-tabakova
3 Prospero
A treia ipostază a treimii umane a violoncelului a fost întruchipată de violoncelistul Denis Severin, care a cântat Concertul în La major pentru violoncel și orchestră de coarde de CARL PHILIPP EMANUEL BACH.
Am văzut pe scenă desfășurându-se pe note conditia umana tragică, spiritualizată dar în același timp legata de mulțimea ei inerentă de conditionari istorice si sociale.
Partea a doua a concertului a fost consacrată unei code pusă sub semnul contemplării destinului omului contemporan. Aici a strălucit din plin arta dirijorală a lui Cristian Oroșanu, amprentând cu bagheta sa Suita St. Paul pentru orchestră de coarde de GUSTAV HOLST.
Citește mai multe despre concret: https://palindrom.eu/celleast-se-incheie-pe-15-mai-la-sala-radio/