Festivalul internațional CellEast se încheie pe 15 mai cu un concert de gală la Sala Radio

Alte articole

Festivalul internațional CellEast se încheie pe 15 mai cu un concert de gală la Sala Radio

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Închiderea Festivalului Internațional „CellEAST” (ediția a 3-a) se va petrece într-o seară de gală, miercuri 15 mai, la Sala Radio.

Concertul de gală va fi susținut de la ora 19 de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO și invitații ei speciali. Va fi un concert plin de personalitate, unde va străluci unul dintre cele mai complexe și mai expresive dintre instrumentele orchestrei simfonice: violoncelul!

Concertul de închidere încununează aceasta a treia ediție a Festivalului Internațional „CellEAST”, primul festival de violoncele din România.

Cea de-a 3-a ediție a CellEAST Festival se desfășoară în perioada 7-15 mai 2024 în București și Brașov și cuprinde o serie de concerte și recitaluri în care aveți ocazia să ascultați 16 violonceliști de top din România, Austria, Polonia, Bulgaria, Elveția, Japonia și Lituania. Radio România este coproducător al festivalului. 

Cristina Orosanu -  foto Serban Mestecăneanu
Cristina Orosanu – foto Serban Mestecăneanu

Sub bagheta dirijorului CRISTIAN OROȘANU, vor urca pe scena Sălii Radio trei violonceliști de top: DENIS SEVERIN, RĂZVAN SUMA și ATANAS KRASTEV.

Dirijorul român CRISTIAN OROȘANU a fost aplaudat pe marile scene naționale și internaționale, în compania unor ansambluri celebre, cum ar fi Orchestre de Paris, Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.

Denis Severin - foto Toni Suter și Tanja Dorendorf
Denis Severin – foto Toni Suter și Tanja Dorendorf

DENIS SEVERIN este profesor la Universitatea de Muzică Geneva-Neuchâtel și la Universitatea de Arte din Berna, director artistic al ArtCello Festival și Schlosskonzerte Beuggen, președinte al Asociației „Art Without Borders Basel”. Câștigător al Premiului Internațional Classical Music Awards în 2018, Echo Klassik în 2015 şi Grammy Awards în 2007, susține concerte în calitate de solist și este membru invitat în diverse ansambluri camerale, fiind prezent pe cele mai prestigioase scene din lume. A absolvit Conservatorul de Stat Ceaikovski, după care a continuat să studieze la Universitatea de Muzică din Geneva, Academia de Muzică din Basel, École Normale de Musique de Paris şi Schola Cantorum Basiliensis.

Razvan Suma - foto Adi Stoicoviciu
Razvan Suma – foto Adi Stoicoviciu

Director artistic al CellEAST Festival, RĂZVAN SUMA este solist concertist al Orchestrelor Radio, conferențiar dr. al Universității Naționale de Muzică București și director artistic al proiectului ICon Arts Transilvania. Răzvan Suma a organizat turnee naționale începând din anul 2012. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place SCHU…?, Vă place Beethoven? sau Vă plaCello? l-a plasat în topul celor mai activi violonceliștilor români. De asemenea, este fondator al Ansamblului PlaCello, din care mai fac parte violonceliștii Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Mircea Marian.

Atanas Krastev
Atanas Krastev

ATANAS KRASTEV este profesor la Academia Națională de Muzică Pancho Vladigerov din Sofia, director artistic al Festivalului și al Academiei Internaționale Cellissimo din Bulgaria. Este laureat al multor concursuri, printre care Jeunesses Musicales și Concursul Internațional Liezen. A fost distins cu premiul pentru muzică de cameră Reina Sofia – acordat de însăși Regina Sofia. A primit, de asemenea, Golden Muse Award și Golden Century Award al Ministerului Culturii din Bulgaria.

În programul serii de la Sala Radio veți asculta ROBERT SCHUMANN – Cinci piese în stil popular pentru violoncel și orchestră, DOBRINKA TABAKOVA – Concert pentru violoncel și orchestră de coarde, CARL PHILIPP EMANUEL BACH Concertul în La major pentru violoncel și orchestră de coarde și GUSTAV HOLSTSt. Paul’s Suite pentru orchestră de coarde. 

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Toate biletele cumpărate anterior datei de 7 mai 2024 (prin platformele entertix și myticket) rămân valabile. Biletele se pot achiziționa și de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.