
Sunt câțiva ani buni de când toată suflarea Bucureștiului așteaptă redeschiderea Hotelului Bulevard. Care s-a petrecut în sfârșit pe 24 martie 2025, sub genericul Corinthia Grand Hotel du Boulevard.
„Mamita, mam’mare şi tanti Miţa se suie cu puişorul în trăsură şi pornesc în oraş: – La Bulivar, birjar! La Bulivar!” Această replică memorabilă consfinţeşte statutul de reper urban major pe care îl avea hotelul Bulevard la anul una-mie-nouă-sute-fix (căci „D-l Goe” a apărut în numărul din 12 mai 1900 al ziarului „Universul”).
Lumea lui Ion Luca Caragiale a rămas de atunci ca paradigmă de bază a lumii românești – completată însă de o a doua paradigmă de bază, lăsată nouă de fiul lui Ion Luca, Mateiu, care a nemurit în cartea sa Craii de Curte Veche o sintagmă atribuită francezului Raymond Poincaré.
Se spune că acesta, confruntat cu miracolele sistemului românesc, ar fi zis: “Que voulez-vous, nous sommes ici aux portes de l’Orient, où tout est pris à la légère… Ce vreți ne afăm aici la porțile Orientului unde nimic nu este luat foarte în serios”/
O neîntrecută diagnoză a unui anumit ethos bucureștean, cu farmecul lui incontestabil. Da, suntem aici la porțile orientului, unde totul e luat a la legere! Cu o singură excepție: luxul și ospeția au fost și din nou sunt luate foarte în serios.
Am văzut asta la deschiderea oficială a Corinthia Grand Hotel du Boulevard, care va stabili un nou standard de lux pentru București și nu numai! O eleganță și o opulență fără egal în momentul de față, născută din perfecta colaborare între tradiția acestui stabiliment românesc care a avut prima deschidere oficială acum 152 de ani și a deschis drumuri europene în materie de dotări și confort, și marele lanț hotelier international Corinthia, în plină ascensiune în ultimele decenii.
Corinthia Grand Hotel du Boulevard este un omagiu adus lejerității de la porțile Orientului, senzualității bizantine, minimalismului belle epoque, istoriei care s-a făurit aici, dar mai ales este un compliment complet făcut oaspetelui sofisticat de azi. Redefinește exclusivismul, atât prin decor, cât și prin calitatea signature a bucătăriei, barului și selecției de vinuri. Practic, despre toate acestea trebuie vorbit la plural, deoarece la Grand Hotel du Boulevard sunt acum trei spatii dedicate și de trei experiențe distincte – Boulevard 73, Sass’ Restaurant & Lounge (extensie a celebrului local din Monaco) și rafinatul Heritage Bar.
Până să vă povestesc despre fiecare dintre ele, aflați că hotelul are un concept estetic actualizat, care privește spre belle epoque, art nouveau, spre istoria complexă a acestui spațiu de tranziție între seducția exotică a Orientului și civilizația apuseană, precum și spre reperele actuale ale standardelor hoteliere creative luxury.
Sunt emblematice elementele decorative signature create de artista Olimpia Bianca Abacioaiei și parfumul signature prezent în toate spațiile sociale și creat special pentru Corinthia Grand Hotel du Boulevard de Cristina Bălan, prima absolventă din România a Institutului de Parfumerie Grasse. Hotelul are propriul florist; dispune de un SPA hiperrafinat și de o sală de sport accesibilă 24 de ore (iată ceea ce pentru mine reprezintă luxul suprem!!!)
In holuri, picturile noi viu colorate par a reproduce vechiul stil al picturilor monumentale – cu niste mici diferente specifice post-moderne, un semn facut esteticilor si semiologiilor care se ascund in ochiul contemporan.
La porțile somptuoase ale Orientului, Corinthia Grand Hotel Du Boulevard devine noul standard în creative luxury. De-a lungul istoriei sale de vreo 152 de ani, hotelul a fost primul cu apă curentă, primul cu ascensor, primul cu lumină electrică. Mereu prestigios și exclusivist, și-a consolidat faima alături de capetele încoronate ale vremii, a fost stat major militar, dar în special stat major al gusturilor fine, ceea ce-și propune și în zilele noastre, cu cele trei spații și respectiv trei experiențe gourmet & luxury lifestyle pe care le propune.
Unul din primii manageri ai hotelului a fost faimosul gastronom Lucien Bertola, iar Boulevard a debutat direct în avangarda gourmet, combinând cu grație reperele bucătăriei românești impregnată de orientalisme cu noile stiluri gastronomice occidentale. Familia italiană Bertola și-a legat destinul de București prin Hotelul Bulevard. Și acum îmi aduc aminte de actriță Clody Bertola, care în copilărie îmi devenise reper pentru ce va să însemne o Grande Dame. Deunăzi am aflat că era chiar din familia Bertola și s-a născut chiar aici, la Grand Hotel du Boulevard.
Corinthia, noua dinastie a luxului, a preluat cu grație această moștenire, cultivând-o cu har artistic și punând-o în scenă ținând seama de exigențele minimaliste ale ochiului contemporan (stă mărturie grafica creată special pentru Corinthia de artista Olimpia Bianca Abacioaiei, inspirată de poezia lui Eminescu și iconologia art nouveau). Preluând sugestii art deco și piese din vechile decorațiuni ale hotelului, mizanscena actuală știe să arunce niște punți stilistice către trecutul hotelului, oferind totodată privitorului contemporan o viziune contemporană.
Mai multe detalii puteti gasi aici: https://palindrom.eu/corinthia-grand-hotel-du-boulevard/
Aluzii istorice citadine sunt combinate cu detalii senzoriale delicate care oferă acea undă de evadare pe care ne-o dorim mereu de la spațiul unui hotel, care în imaginarul nostru va fi mereu un spațiu liminar al libertății.
Arta ospitalității este arta proporțiilor, adică estetică pură – așa mi-am spus în timp ce înaintam dinspre holul Corinthia Grand Hotel du Boulevard spre Heritage Bar. Proporția corectă de strălucire versus discreție, de personal versus public, de autohton versus trend internațional, de senzualitate versus sobrietate diurnă, de business versus pleasure. Armonia formelor și culorilor este creată cu texturi diverse, parfumul ambiental încadrează aromele băuturilor și prăjiturilor.
Tapiseria fină țesută special pentru Corinthia integrează fragmente de marame românești din borangic cu fir de aur, într-un pattern minimalist și discret, a cărui puritate face ecou florilor naturale albe. În bar discreția este cuvântul de ordine, fie că ai venit aici doar ca să savurezi niște cocteiluri cu adevărat speciale, fie că ai de purtat discuții delicate. Te simți protejat fără să fii rupt de lume. Un ambient care te face să vezi lucrurile în contextul lor în spațiu-timp. Deci un aliat pentru gândire inspirată!
Din holul alb de marmură de la Corinthia Grand Hotel du Boulevard, portalul din dreapta dă spre Sass cafe, care este un adevărat colț de Monaco accesibil la București. Cu tot ce presupune Monaco: exclusivism, lux, o arta fină a acordării muzicii cu atmosfera momentului, șampanie exemplară, discreție la fel de exemplară că șampania, senzualitate bine temperată și hrănită de carminul luminilor, de catifeaua burgundă, de plante, aur și, da, mister. Un meniu de lux și certitudinea unei petreceri memorabile.
Sass cafe a luat naștere acum 20 de ani la Monte Carlo, în pragul Africii, și mai are filiale în Arabia Saudită, în pragul deșertului și, da, la București, la porțile Orientului. Un spațiu incitant unde tranzitul face o aluzie subtilă la o transgresiune fantazata, unde delimitările te fac să visezi și să dorești. Sass are stilistica proprie și este cu totul remarcabil cât de bine a fost armonizată cu stilistica întregului Grand Hotel. Aici, la porțile Orientului, oricând putem reînnoda cu tradiția de a perfecta, cu maximum de atenție pentru detaliu, arta de a trăi a la legere
Date ale prezentului
La poarta de intrare în orașul vechi, ilustrul Grand Hotel du Boulevard este reimaginat pentru călătorii de azi Creative Class. Îmbinând cu grație arhitectura Belle Époque cu alura contemporană, reperul atemporal reflectă istoria bogată și identitatea în continuă evoluție a Bucureștiului.
Concept artistic unitar identitatea artistică, realizată de Bianca Olimpia Abăcioaiei, o tânără creatoare română.
˝Am fost inspirată de specificul perioadei Belle Epoque și de stilul Art Nouveau, cu liniile sale fluide, pentru a crea un personaj care îmbină tradițiile artei decorative cu elemente de modernitate contemporană. Decorul scenografic al ilustrației este desprins din arhitectura hotelului.
Propunerea artistică urmează a fi integrată în diverse materiale de branding ale hotelului, precum cărți de vizită, meniuri sau umbrele oferite oaspeților, asigurând o coerență vizuală și o reprezentare elegantă a identității Corinthia Grand Hotel du Boulevard Bucharest.
Elementul principal al spectacolului este personajul ce întruchipează energia vibrantă a perioadei Belle Epoque, definită de eleganță și rafinament, dar reinterpretată într-o manieră modernă, sofisticată și minimalistă.˝
Astăzi, Corinthia București oferă 30 de apartamente exclusiviste, fiecare amenajată cu un design rafinat. De la vibrația Sass’ Restaurant & Lounge până la bucătăria rafinată franco-română de la Boulevard 73, Corinthia Grand Hotel du Boulevard este locul potrivit pentru momente bune, coregrafiate cu creativitate și fler. Împreună cu cea mai plină de farmec sală de bal din oraș și un spa intim, Corinthia București este o răscruce de cultură și lux în inima României.
Hotelul dispune de o colecție exclusivă de 30 de suite, completată de trei experiențe culinare distincte – Boulevard 73, Sass’ Restaurant & Lounge (extensie a celebrului local din Monaco) și rafinatul Heritage Bar. Corinthia Spa, cu produse 111SKIN, oferă tratamente wellness și de skincare, iar spațiile elegante pentru evenimente reprezintă decorul perfect pentru întâlniri private și reuniuni executive. Deținut de Niro Investment Group și gestionat de Corinthia Hotels, hotelul redefinește ospitalitatea de lux în România. Corinthia.com/Bucharest
3 avantaje directe care mi-au atras atenția
- 24-hour in-suite dining service
- 24-hour gym
- Valet parking
- parfumul ambiental creat special pentru holurile și spațiile sociale ale hotelului
Un omagiu adus eleganței Grand Hotel du Boulevard, acest parfum exclusivist a fost creat de Cristina Balan, prima absolventă din România a Institutului de Parfumerie Grasse.
Deschizându-se cu Ylang-Ylang, Trandafir și Regina Nopții (Nicotiana alata), inima sa dezvăluie apoi alura atemporală a Jasminei și eleganța pudrată a Violetei (Viola), în timp ce finisajul vibrant de fructe de pădure roșii adaugă o notă dinamică. Această compoziție rafinată rămâne ca o amintire prețuită, celebrând farmecul Belle Époque cu rafinament modern.
SUITE
Corinthia București cuprinde 30 de apartamente exclusiviste, oferind o experiență personalizată de neegalat în oraș. Fiecare suită spațioasă combină designul rafinat cu căldura unei reședințe, prezentând pânze din folie de aur pictate manual, accente de catifea albastru intens și nuanțe aurii moi inspirate de Floarea albastră a lui Mihai Eminescu. Toate suitele includ un maxi bar cu un dulap de băuturi răcoritoare, facilități pentru prepararea de ceai și cafea și mese în apartament nonstop.
SPA & WELLNESS
Corinthia Spa București este un sanctuar elegant de wellness conceput pentru exclusivitate și întinerire. Tratamentele spa sunt inspirate din peisajele diverse ale României, completate de o baie de aburi, saună, fântână de gheață și duș de experiență. Împreună cu o sală de sport complet echipată 24/7, nicio piatră nu este lăsată neîntoarsă.
Corinthia Grand Hotel du Boulevard București dezvăluie destinațiile sale culinare de excepție, stabilind un nou standard pentru gastronomie rafinată și divertisment exclusiv în oraș. Cele trei locații remarcabile – Sass’ Restaurant & Lounge, Boulevard 73 și Heritage Bar – oferă o îmbinare captivantă de tradiție, inovație și divertisment în decoruri spectaculoase. Fiecare locație emană un farmec distinct, inspirat din tradițiile culinare globale și completat de eleganța ospitalității renumite a lanțului Corinthia.
Sass’ Restaurant & Lounge: unde glamourul maximalist întâlnește divertismentul vibrant Bucureștiul întâmpină o legendă internațională odată cu deschiderea Sass’ Restaurant & Lounge în incinta Corinthia Grand Hotel du Boulevard București, aducând faimosul Sass’ Café din Monte Carlo în capitala României. Fondat în 1993, brandul a devenit sinonim cu eleganța, gastronomia de top și divertismentul vibrant, atrăgând iubitorii de plăceri rafinate.
Acum în București, Sass’ oferă o atmosferă tip speakeasy lounge și un restaurant cu specialități mediteraneene și ingrediente fine globale precum carne de vită Wagyu și caviar, acompaniate de cocktailuri realizate cu măiestrie, într-un decor opulent inspirat din stilul baroc. Interiorul maximalist dispune de scaune din catifea somptuoasă, accente delicate aurite și detalii elegante cu imprimeu leopard.
Pe măsură ce seara avansează, atmosfera se transformă de la o cină sofisticată la o petrecere animată, muzica live pregătind terenul pentru prestațiile DJ-ilor cu ritmuri captivante – creând astfel o experiență culinară de neuitat care transcende farfuria.
Sass’ Restaurant & Lounge are o capacitate de 45 de locuri în restaurant și 20 în lounge. Funcționează zilnic, între 19:00-02:00.
Boulevard 73: O celebrare a patrimoniului culinar francez și românesc
Situat în fosta sală de bal a hotelului, renumită pentru găzduirea celor mai elegante evenimente sociale ale orașului încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, Boulevard 73 reprezintă un omagiu sofisticat adus tradițiilor culinare bogate ale Franței și României. Adoptând filozofia farm-to-table, restaurantul utilizează cele mai fine ingrediente sezoniere, oferind preparate clasice emblematice și creații inspirate ale Chef-ului, într-un meniu fine-dining în continuă evoluție, ce reflectă interpretări clasice și contemporane ale celor două tradiții gastronomice.
Fie că aleg o masă casual elegantă sau o călătorie culinară rafinată, Boulevard 73 promite o experiență memorabilă. Splendoarea restaurantului, cu tavanele sale înalte și candelabrele sofisticate, îmbină eleganța istorică cu o notă contemporană, transformând fiecare masă într-o ocazie specială, de la reuniuni intime până la evenimente grandioase.
Boulevard 73 oferă fine dining francez și românesc cu o abordare sezonieră farm-to-table. Restaurantul găzduiește 50 de oaspeți și până la 80 pentru evenimente tip banchet
Heritage Bar: O odă modernă adusă eleganței atemporale Heritage Bar oferă un spațiu rafinat unde oaspeții se pot relaxa, socializa și savura cocktailuri sofisticate. Cu un șemineu impresionant pe o parte și un bar elegant proiectat pe cealaltă, spațiul emană eleganță atemporală.
În timpul zilei, Heritage Bar este locul ideal pentru o pauză de cafea, oferind o selecție de gustări dulci și sărate alături de o gamă variată de băuturi. Seara, Heritage Bar se transformă într-o destinație animată pentru un aperitivo elegant, băuturile fiind însoțite de o selecție atent aleasă de preparate ușoare, devenind astfel un loc esențial de socializare în cadrul hotelului.
Heritage Bar oferă opțiuni culinare pe tot parcursul zilei și poate găzdui până la 55 de oaspeți.

Despre Corinthia Hotels
Fondată în Malta în 1968, Corinthia Hotels este o companie hotelieră globală cu un portofoliu luxos în continuă expansiune. Corinthia a pionierat conceptul „Grand Boutique”, îmbinând eleganța unei „grande dame” cu energia unui hotel boutique lifestyle. De la originalul Corinthia Palace din Malta până la hotelurile din Londra, New York și Bruxelles, compania dezvoltă proprietăți emblematice în Roma, București, Doha și Riyadh, alături de resorturi în Maldive și alte locații.
Combinând spiritul mediteraneean cu gastronomie de top, wellness și servicii autentice, Corinthia rămâne un lider în sectorul ospitalității, cu planuri ambițioase de consolidare a poziției în segmentul luxului global.
Detalii pe: https://www.corinthia.com/
Istorie
1867-1871
Jacques Herdan, un prosper om de afaceri bucureștean, îi comisionează arhitectului Alexandru Orăscu – primul arhitect român cu studii occidentale, cel care a proiectat și Universitatea București – proiectarea unui mare hotel pe un teren aflat în apropierea mănăstirii Sărindar (actualmente Cercul Militar).
Construcţia hotelului, proiectat de Alexandru Orăscu, angajat din 1851 ca arhitect al statului în Direcţia Lucrărilor Publice, începe în anul 1869 şi durează câţiva ani buni, în paralel cu şantierul Academiei Sf. Sava, viitoarea Universitate (1857-1869). Cu aceste două lucrări, Alexandru Orăscu jalonează ampriza primului bulevard al capitalei.
1873 Marea Deschidere
Grand Hotel du Boulevard a devenit încă de la lansare cel mai mare și mai modern dintre stabilimentele de acest fel din capitală, care prezenta standarde de lux fără precedent: de exemplu avea apă curentă. Are la parter un restaurant franțuzesc și librăria Alcalay.
Jacques Herdan vine hotelul doamnei Pohr din Brașov, care îl oferă zestre fiicei sale la căsătoria ei cu italianul Luciano Bertola, care trecea drept unul dintre cei mai mari gastronomi ai epocii sale.
În anul 1873, saloanele ample, bine luminate şi somptuos decorate ale hotelului recent inaugurat sunt desemnate să găzduiască o prestigioasă expoziţie cu picturi din colecţiile domnitorului Carol I, Mihail Kogălniceanu, Gh. Grigore Cantacuzino, Al. Odobescu, Cezar Bolliac, Theodor Aman, Carol Popp de Szathmary etc.
Aici, in toamna anului 1881, „Vizirul”, cum i se spunea lui Brătianu, a sărbătorit cei 65 de ani ai lui C. A. Rosetti şi 25 de ani ai ziarului „Românul”, unde toate doamnele au fost imbrăcate in costume naţionale.
1884 Banchetul în onoarea Reginei Victoria
A rămas memorabil banchetul dat pentru a celebra aniversarea Reginei Victoria a Marii Britanii – acesta a devenit un standard de artă culinară, dar mai ales a consfințit poziția Casei Regale a României în contextul Caselor Regal europene (Regele Carol abia fusese încoronat, în 1881)
1896 Prestigiu imperial
Vizita Împăratului Austriei Franz Josef a onorat reputația hotelului ca reper pentru capetele încoronate, diplomați și oameni de afaceri
1904 Reper de civilizație modernă
Hotelul devine pionier în materie de facilități ale civilizației moderne: este primul hotel care instalează iluminatul electric și va deține unul dintre primele ascensoare din oraș
1905 Rafinament Belle Epoque
Se deschide Grand Salon, somptuoasa sala de bal decorată cu un tavan de sticlă, oglinzi venețiene și stucatură aurită, simbolizând opulența tipică zorilor secolului XX
1906 & 1911 Recunoașterea globală
Hotelul obține Medalia de aur la Expozițiile Internaționale din Milano și Torino
1913 O actriță celebră, o ascendență prestigioasă
Clody Bertola s-a nascut la 12 august 1913, la Bucuresti, in hotelul familiei sale – Grand Hotel du Boulevard. Bunicii ei au venit in Romania pe timpul lui Carol I. Clody Bertola mentiona ca radacinile ii sunt in Italia, Franta si Germania.
1918 Monden
După 1918 se organizează Pour toi et pour moi, un club de dans cunoscut în perioada respectivă.
1924 Oaspete de seamă: Brâncuși
La întoarcerea în România, Constantin Brâncuși însuși va locui la hotel.
În cafeneaua hotelului se întâlneau Onisifor Ghibu, Ilarie Chendi si Octavian Goga, precum si Mihail Sadoveanu cu St.O. Iosif, îmbiati cu bucãtele fine si vinuri din podgoriile românesti si din cele frantuzesti, spaniole si italiene.
1934 Complot
In 1934, patru ofițeri ai armatei române pun la cale un atentat împotriva regelui Carol al II-lea. Aceștia se cazaseră la etajul doi, în camera 44, și au plănuit uciderea regelui în Noaptea de Înviere, în momentul în care alaiul regal trecea pe sub balcoanele hotelului spre Dealul Mitropoliei, atentatul a eșuat, ofițerii fiind arestați.
Până în 1937, hotelul, restaurantul şi cafeneaua au avut exclusiv manageri alogeni: John Muller, H. Horn, Fr. Schreiber, M. Bertola, S. Rosenthal.
1940 Redefinire
În timpul celui de-al doilea război mondial hotelul devine cartier general german
1950 O altă redefinire
În anii 1950, clădirea devine Palatul Culturii, găzduind, în această calitate, expoziții prestigioase și evenimente artistice. La parter se deschide Librăria Academiei, acolo unde fusese celebra Librărie Alcalay.
1976 Restaurare
Podul clădirii a fost restaurat, menținând viziunea inițială a arhitectului Orăscu, dar ținând seama de nevoile moderne.
2025 Un nou capitol
Se deschide Corinthia Grand Hotel du Boulevard, ca o destinație de ultra-lux, unind organic eleganța istorică și sofisticarea modernă.
Mai multe detalii aflați aici: https://palindrom.eu/corinthia-deschide-grand-hotel-du-boulevard/