Papiloma Party: debate și concluzii

Alte articole

Papiloma Party: debate și concluzii

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Proiectul artistic Papiloma Party se incheie cu o discutie comunitara despre HPV pe 13 noiembrie, la Heavy Yard

Dupa ce a derulat anul acesta o serie de activitati dedicate cresterii gradului de constientizare in randul publicului a riscurilor de sanatate prezentate de virusul HPV, cat si a posibilitatilor de preventie care exista, Asociatia Șangri-La Artistic Ground incheie proiectul artistic Papiloma Party cu o discutie comunitara despre HPV, care va avea loc pe 13 noiembrie, incepand cu ora 19:00, in Bucuresti, la Heavy Yard (str. Vasile Lascar nr. 38). Evenimentul va crea un spatiu de dialog sincer despre impactul acestui virus si riscurile asociate iar accesul publicului este liber.

Regizoarea si scriitoarea Alina Pietrareanu, initiatoarea proiectului – a reunit o echipa interdisciplinara de artisti pentru crearea unui spectacol multimedia despre HPV, care a avut premiera la final de octombrie, in spatiul /SAC Malmaison din Bucuresti. Ulterior, spectacolul a avut un turneu si in Rosiori de Vede, Turnu Magurele, Alexandria si Campulung iar reprezentatiile au fost secondate de ateliere cu elevii in liceele din aceste orase. Proiectul mai cuprinde, pe langa spectacol, ateliere si dezbaterea publica, si o platforma online de dialog si informare, lansata la inceputul lunii august, care consta in grupul de Facebook dedicat – HPV Community.

Romania este pe primul loc in Europa ca numar de victime ale HPV, cu 8,45 milioane de femei expuse riscului de cancer de col uterin, provocat in proportie de 84,7% de tulpinile 16 si 18 ale acestui virus. Statisticile sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat exista deja un vaccin anti-HPV care neutralizeaza aceste tulpini si multe altele. Și totusi, consecinta directa a lipsei de informatie duce la mii de morti anuale care ar putea sa fie prevenite. Reunind specialisti, artisti si public intr-o serie de evenimente, proiectul Papiloma Party este conceput sa ajute la constientizarea si destigmatizarea bolilor cu transmitere sexuala, cu focus pe HPV, mai ales ca, de anul acesta, vaccinul se poate gasi si gratuit sau compensat pentru femei.

La discutia comunitara de pe 13 noiembrie vor participa Alina Greavu (activist pentru mediu si drepturile omului, fondatoarea Asociatiei Aluziva), Anne Marie Ionescu (GirlUP Romania, prima organizatie de activism si egalitate de gen pentru liceeni), Gabriel Brumariu (director executiv SECS – Societatea pentru Educatie Contraceptiva si Sexuala), Antonia Pislariu (coordonatoare de proiecte, A.R.T. Fusion), Anastasia Dade si Cabiria Morgenstern (Papiloma Party) iar dezbaterea va fi moderata de Alina Pietrareanu,

Acest subiect sensibil va fi abordat intr-o conversatie deschisa, alaturi de specialisti, activisti pentru sanatate si persoane care isi impartasesc experientele. Pentru public, atât pentru femei cât și pentru bărbați, modalitatea artistică este o cale optimă de a comunica vibrant adevăruri nu totdeauna comode.

Echipa Papiloma Party este compusa din Alina Pietrareanu – regizoare si dramaturga, Cabiria Morgenstern, – producator creativ, Oana Rotaru, Bianca Marinescu si Anastasia Nane – performere,  Andreea Novac – coregrafa, Sofia Zadar – creatoare a universului sonor si muzical, datejuice –  artista 3D, Ciprian Facaeru – scenograf new media. 

Arta contemporana trebuie sa isi asume responsabilitatea de a comunica despre subiecte arzatoare. Arta poate salva vieti intr-o maniera cat se poate de pragmatica. 

Află mai multe date despre proiect aici: https://palindrom.eu/papiloma-party-o-cercetare-artistica-interdisciplinara-despre-hpv/

Detalii despre proiect se gasesc pe site: www.ecosistemfestival.com la sectiunea Proiectele Șangri-La, pe Facebook si Instagram. 

Parteneri: Centrul FILIA, iele-sanziene, /SAC Malmaison.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, IQads, Ziarul Metropolis, Happ.ro, Revista Golan, LIFE.ro, Observator Cultural, Iscoada, CUTRA, Spotmedia, PRwave, Palindrom, Educatie Privata, AIVI Media Hub. 

Papiloma Party este un proiect Șangri-la Artistic Ground, cofinantat de Administratia Fondului Cultural National – AFCN. Proiectul nu reprezinta in mod necesar pozitia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.