Cum arată o expoziție tactilă? O incursiune in „O Lume (ne)văzută“, experiență curatoriată de Oana Dorneanu

Alte articole

Cum arată o expoziție tactilă? O incursiune in „O Lume (ne)văzută“, experiență curatoriată de Oana Dorneanu

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Expoziția tactilă „O Lume (ne)văzută“ este o experiență multisenzorială de conectare profundă

Între 8 și 10 noiembrie, expoziția tactilă „O lume (ne)văzută”, curatoriată de art-terapeutul Oana Dorneanu, a invitat vizitatorii să se lase conduși de simțuri și să experimenteze lumea fără ajutorul văzului, la sediul Asociației Nevăzătorilor din România. Inspirată de Micul Prinț, această experiență unică a fost organizată de Asociația Entuziart împreună cu Asociația Nevăzătorilor din România, ca parte a proiectului Cu Ochii Minții. Expoziția a atras aproximativ 150 de vizitatori în cele trei zile, dintre care 100 au parcurs turul ghidat.

Cum arată, cum se simte expoziția tactilă? Este oare înțelegerea și încântarea asociată cu actul artistic limitată la văz? Absolut deloc. Celor nevăzător expoziția le-a deschis o poartă spre lumea artistică, iar celor văzători le-a putu arăta cât de multe componente are percepția, iar pe multe le neglijăm tocmai pentru că dăm întâietate vizualului.

Spot  „O lume (ne)văzută”: https://youtu.be/035QMKiFrso 

Turul ghidat cu ochii închiși: O călătorie emoționantă de la izolare la conectare

Punctul central al expoziției tactile a fost turul ghidat cu ochii închiși, creat cu atenție pentru a reda simbolic călătoria Micului Prinț, pornind de la izolare, până la întâlnirea unui prieten/ghid și descoperirea secretului inimii. Întregul parcurs, conceput de Oana Dorneanu, a fost structurat meticulos, cu fiecare creație din lut plasată într-un loc strategic și sincronizată cu un text audio gândit special pentru parcurs, astfel încât să susțină emoția și mesajele povestirii. Producția audio a fost realizată la Studioul de Carte Vorbită al ANR iar voce au dat: naratorul – Cristina Constantina  David, personajul Vulpe – Alexia Soare-Ivănescu, personajul Floare -Rodica Ionică. 

Vizitatorii au fost invitați să descopere sentimentele și sensibilitatea expuse în fiecare piesă, călătoria transformându-se într-o experiență introspectivă menită să îi apropie de esența poveștii, dar și de propriile trăiri interioare. Fiecare vizitator, fie văzător, fie nevăzător, a experimentat o conexiune unică și o invitație la explorare senzorială Mulți au descris experiența ca fiind profund emoționantă:

„A fost pur și simplu MI-NU-NAT!”  

„Am învățat să simt mai mult și să apreciez ceea ce deseori consider de la sine înțeles: văzul. M-a făcut să înțeleg cât de mult se poate descoperi dincolo de privire.”

„Ce emoționant. A fost foarte frumos! Nu am mai trăit așa ceva!” (vizitator nevăzător)

„E incredibil cât de multe putem simți când închidem ochii, toate celelalte simțuri se intensifică! Muzica o percepeam diferit iar formele atinse păreau infinite.Am crezut ca am străbătut un drum lung într-o încăpere mică dar de fapt a fost un circuit scurt într-o încăpere mare”. 

„Asta e o experiență pe care ar trebui să o facă toată lumea!”

„Când mai faceți? Unde o să vă găsim?”

Piese de o sensibilitate aparte, create în ateliere de art-terapie

Fiecare piesă din lut atinsă de vizitatori a fost creată în cadrul atelierelor de art-terapie susținute pe durata proiectului. O parte au fost realizate de elevii Liceului Tehnologic Special „Regina Elisabeta”, sub îndrumarea psihoterapeuților Oana Dorneanu și Anca Ghearasămescu, iar o altă serie de lucrări a fost realizată de Nazarcea Grup, DGASPC Sector 1, sub coordonarea artistei Luxandra Călin. Atingerea acestor obiecte a produs emoții intense în rândul vizitatorilor, care au fost profund impresionați de sensibilitatea și delicatețea lor.

Desenele tactile au fost realizate de echipa proiectului (Anca Ghearasămescu, Talida Șerb, Anca Pantazi și Liliana Brânzan) și accesibilizate de Asociația pentru Dezvoltare Urbană, pentru a putea fi explorate prin simțul tactil de persoanele nevăzătoare.

Ghizi tactili ai lumii (ne)văzute 

Turul ghidat a fost facilitat de o echipă de 10 ghizi, formată din cinci persoane nevăzătoare (profesori, psihoterapeuți și elevi ai Liceului „Regina Elisabeta”) și cinci persoane văzătoare, membri ai echipei Entuziart (art-terapeuți, psihoterapeuți și studenți la psihopedagogie specială). Ghizii nevăzători, pentru care rolul de ghid a fost o premieră, au experimentat o conectare profundă cu vizitatorii, descriind emoțiile trăite:

„A fost o experiență unică pentru mine, deoarece de data aceasta am putut să ghidez eu pe altcineva. De asemenea, m-a înduioșat și m-a emoționat să SIMT emoțiile celor pe care îi ghidam. Eu simt când cineva de lângă mine se emoționează, chiar dacă nu vorbește.”

La finalul turului, fiecare vizitator a primit un mesaj scris în alfabetul Braille: „Limpede nu vezi decât cu inima”. Ghizii  (Iulian Rada, Gabriela, Alex, Georgiana si Oana Ene)  au arătat vizitatorilor cum se citește acest mesaj prin atingere, oferindu-le o mică fereastră în lumea nevăzătorilor și provocându-i să simtă cu inima, dincolo de percepțiile vizuale.

O invitație la empatie

Expoziția a fost mai mult decât o explorare a artei prin simțul tactil – a fost o invitație la empatie și la înțelegerea profundă a modului în care lumea este percepută de cei nevăzători. Legându-și ochii și renunțând temporar la văz, vizitatorii au pătruns într-o experiență autentică de conectare la esență, lăsându-se călăuziți de ghizii nevăzători și explorând prin atingere și emoție.

Pe lângă turul ghidat, expoziția a inclus și un spațiu de galerie, unde vizitatorii au avut ocazia să admire creațiile tactile din lut, folosind atât simțul tactil cât și pe cel vizual.  De asemenea, expoziția a inclus activități extra, cum ar fi ateliere de explorare muzicală cu ochii închiși facilitate de Gabriel Victor Baclea, desen tactil – Asociația ADU  și post procesare senzorială a experienței prin mișcare cu ochii închiși facilitată de Alexandra Cucu, menite să completeze experiența și să aprofundeze conexiunea senzorială dintre vizitatori și lumea nevăzută.

Mai mult decât o expoziție: o experiență de conectare autentică

„O lume (ne)văzută” a reușit să demonstreze că arta poate depăși limitele văzului și poate crea legături profunde între oameni. Această expoziție nu a fost doar despre descoperirea artei prin atingere, ci și despre descoperirea emoțiilor autentice și a legăturilor dintre oameni, dincolo de abilitățile fizice. Fiecare vizitator a plecat acasă cu o perspectivă nouă și o înțelegere mai profundă a artei trăite prin simțuri și suflet.

 „CU OCHII MINȚII” este derulat de Asociația Entuziart, având ca parteneri Universitatea București, Asociația Nevăzătorilor din România, Asociația pentru Dezvoltare Urbană, Liceul Tehnologic Special „Regina Elisabeta”, Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Vedere.

Parteneri media: Radio România Cultural, LIFE.ro, Palindrom, Happ.ro, Ziarul Metropolis, Bookhub, Revista Golan, Iscoada, Semne Bune, Litera 9, cult-ura, Spotmedia, PRwave, Kudika, Garbo, Fashion Premium Magazine, AIVI Media Hub.

Proiectul „CU OCHII MINȚII” este co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului său de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțări

Am mai scris despre el aici: https://palindrom.eu/expozitie-tactila-o-lume-vazuta-numai-cu-ochii-mintii/

Despre Asociația Entuziart

Asociația Entuziart este o organizație non-guvernamentală dedicată promovării și sprijinirii persoanelor de orice vârstă și cu orice tip de abilități, prin activități creative și artistice cu scopuri terapeutice. Încă din ianuarie 2022, asociația oferă ore de art terapie și dans terapie copiilor cu nevoi speciale dintr-o școală specială din București, demonstrând impactul pozitiv al acestor abordări inovatoare. Asociația se implică activ în oferirea de ajutor terapeutic persoanelor din zone defavorizate, colaborând cu spitale de psihiatrie pentru a extinde accesul la serviciile de art terapie și stabilește parteneriate semnificative cu instituții academice precum Universitatea București, oferind contexte de practică pentru studenții din Facultatea de Psihologie.

Proiectul „CU OCHII MINȚII” marchează un nou capitol în misiunea Asociației Entuziart de a deschide porțile către o lume în care arta și terapia se îmbină pentru a oferi speranță și oportunități egale de exprimare și participare culturală pentru toți membrii societății noastre.