
Prima zi a circuitului premium organizat de Hello Holidays în Tunisia avea să fie dedicată nordului Tunisiei.
Primul popas însă aveam să-l facem în miezul frumuseții instagramabile… de vreo sută și mai mulți de ani instagramabile de fapt, a pitorescului Sidi Bou Said.
Sidi Bou Said este numai de vreo sută de ani orașul emblematic alb-albastru al artiștilor. De vreo mie de ani el este orașul misticilor – iar cine pătrunde acum pe străzile sale îi poate adulmeca nu numai farmecul, ci și aura de mister.
Oraselul este o bijuterie unica: si-a construit faima la inceputul anilor 1200 ca unul dintre putinele centre de învățaturi sufite din zona, apoi si-a luat numele de la sfantul sufit inmormantat aici. Poezia albastrului a fost preluata pe cai misterioase de intelectualii si artistii modernitatii, care au reusit sa obtina de la Beyul momentului ingaduinta de a pastra pentru acest oras numai si numai albul si albastrul. Asa a ramas pana in zilele noastre, singurul oras numai in alb si albastru din Tunisia!
Ca să începi să bănuiești ceva din fascinația acestui loc, dincolo de estetică, trebuie să ții seama că a fost un centru sufit, adică centru al misterului.
Dacă unii consideră că sufismul este o ramură sau o sectă a islamului, alții spun că de fapt sufismul este dimensiunea interioară, mistică a Islamului.
Sufismul este un curent apărut în secolul VIII și răspândit mai ales în Persia. În centrul vieții religioase a acestei doctrine se află iubirea reciprocă dintre Dumnezeu și oameni, respingând, prin urmare, ideea inaccesibilității lui Dumnezeu. Doctrina sa este influențată de mai multe religii: budism, zoroastrism, hinduism și are la bază apropierea față de Dumnezeu prin cunoaștere mistică, iubire și asceză.
Istoria mistică a orășelului cunoscut azi sub numele de Sidi Bou Said probabil a început în secolul al XII-lea/al XIII-lea d.Hr., când Abu Said Ibn Khalaf Yahya al-Tamimi al-Beji a sosit în satul Jabal el-Menar și a înființat un sanctuar. După moartea sa, în 1231, a fost înmormântat acolo și locul a fost de atunci numit cu numele lui – Sidi (înțeleptul, învățătorul sfânt) Bou Said. Sidi Bou Said el-Beji, mentorul lui Sidi Belhassen, se odihnește pe dealul cu vedere la mare, în suburbia nordică a orașului Sidi Bou Said. Se crede că protejează Tunisul de atacurile de pe mare și a fost numit „Stăpânul Mării”.
În secolul al XVIII-lea, cetățenii bogați din Tunis și-au construit reședințe în Sidi Bou Said.
În anii 1920, Rodolphe d’Erlanger a introdus tema albastru-alb în oraș. Casa sa, Ennejma Ezzahra, este acum un muzeu care are o colecție de instrumente muzicale și organizează concerte de muzică clasică și arabă. Odată cu el, Sidi Bou Said și-a dobândit reputația de oraș al artiștilor.
Printre artiștii care au locuit sau au vizitat Sidi Bou Said se numără faimosul ocultist Aleister Crowley, Paul Klee, Gustave-Henri Jossot, August Macke și Louis Moillet. Artiștii tunisieni din Sidi Bou Said sunt membri ai École de Tunis (școala de pictură din Tunis), precum Yahia Turki, Brahim Dhahak și Ammar Farhat. Filosoful francez Michel Foucault a locuit la Sidi Bou Said timp de mai mulți ani, în timp ce preda la Universitatea din Tunis. Scriitorul francez Andre Gide a avut și el o casă în oraș.
În 2012, radicalii salafiști au distrus peste 40 de altare sufite, susținând că sufiții și adepții lor sunt infideli care nu respectă islamul. Salafiștii sunt cei pe care altă parte a lumii islamice îi numește wahabiți, ultra-conservatorii, puritanii. Întemeietorul curentului, Muhammad Ibn Abd al-Wahhab, a fost preocupat de felul în care oamenii se angajau în practici pe care el le considera politeiste, cum ar fi rugăciunile către sfinți, pelerinajele la morminte și moschei considerate speciale, venerarea copacilor, peșterilor și pietrelor.
Acum mausoleul lui Sidi este închis, probabil în urma atentatului din 2012, care a dus la incendierea mormântului. În fața mausoleului se întind tarabe cu mici obiecte de artă. Doar două pisici rămân contemplative la fața locului.
În Sidi Bou Said Tunisia se pune pe sine însăși în dioramă. Creația a unui artist și binefăcător al artelor, devenit monden într-o anumită perioadă, Sidi Bou Said a devenit acum simbol al Tunisiei pitorești.
#vaurma
Despre Hello Holidays aflați mai multe aici: https://www.helloholidays.ro/
Aflați mai multe despre Tunis și străvechea Cartagină aici: https://palindrom.eu/hello-holidays-hello-tunis-aterizarea-in-cartagina/