Crucea Roșie Română: Peste 1.900 de persoane pregătite să ofere prim-ajutor psihologic în situații de criză (dezastre naturale, conflicte armate, migrație forțată)
Când ne gândim la Crucea Rosie, ne vin în minte sanitarii care leagă rănile și îngrijesc răniții. Implicit, alină și rănile sufletului. Dar numai implicit. În zilele noastre, războaiele (sau, cum se exprima specialiștii Crucii Roșii, conflictele) au devenit mai complexe și înțelegerea noastră despre ele a devenit mai nuanțată. Acum Crucea Roșie cuprinde și intervenții psihologice de urgență, pentru răni nevăzute. Adesea urgențele sunt atât de extinse încât nu mai e timp să așteptăm psihologi, câteodată nu mai avem atâția psihologi, așa că acum Crucea Roșie pregătește voluntari pentru aceste intervenții în cadrul unor cursuri scurte și specializate.
Într-o lume tot mai expusă la crize, conflicte și dezastre, primul ajutor psihologic devine la fel de important precum cel medical. Crucea Roșie Română anunță dezvoltarea unei rețele naționale de peste 1.900 de persoane instruite să ofere sprijin emoțional imediat în cazuri de urgență – de la calamități naturale la migrații forțate și conflicte armate.
Această capacitate, construită în ultimii trei ani, include voluntari, cadre medicale, asistenți sociali, profesori și alți profesioniști pregătiți să intervină rapid acolo unde trauma psihologică riscă să lase urme adânci.
Rezultatele sunt deja vizibile: peste 80.000 de refugiați ucraineni au beneficiat de sprijin psihologic de urgență acordat de personalul instruit al Crucii Roșii Române, pe fondul intensificării conflictului armat de la granița cu România.
„Am acordat prim ajutor psihologic prin call centre, în centrele de promovare a sănătății, în magazinele sociale, oriunde a fost nevoie. Începând de anul acesta suntem pregătiți să acordăm aceste servicii persoanelor din România aflate în nevoie, în cinci județe din țară – Iași, Sălaj, Satu-Mare, Brașov, Constanța – și în Municipiul București. Sistemul nostru poate oferi servicii de prim-ajutor psihologic, sprijin psihosocial în comunitate, consiliere individuală și de grup, referire către servicii specializate”, dezvăluie Andreea Furtună, Director de Programe în cadrul Crucii Roșii Române.
Programul care a permis construirea acestei rețele de oameni instruiți în acordarea de prim-ajutor psihologic s-a numit #EU4Health și a fost finanțat de Comisia Europeană care a investit 1 milion de euro în România pentru promovarea sănătății mintale. În iunie 2022, cu sprijinul programului #EU4Health, Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) și Centrul Internațional de Referință pentru Sănătate Mintală și Sprijin Psihosocial (MHPSS Hub) al Mișcării de Cruce Roșie și Semilună Roșie (RCRC) au lansat proiectul „Furnizarea de prim-ajutor psihologic de calitate și la timp, persoanelor afectate de criza din Ucraina”.
„Acest proiect al Comisiei Europene, implementat în 28 de Societăți Naționale ale Crucii Roșii, reprezintă unul dintre cele mai ample răspunsuri la provocările în materie de sănătate mintală implementat de Mișcarea de Cruce Roșie. Ne dorim să normalizăm ideea că a cere ajutor este ceva natural.”, spune Adrian Halpert, directorul general al Crucii Roșii Române.
„Primul ajutor psihologic înseamnă, de fapt, acordarea unui sprijin emoțional de bază persoanelor aflate în situații de criză sau suferință, prin ascultare activă, oferirea unui sentiment de siguranță și calm, precum și facilitarea accesului la resurse sau sprijin suplimentar. Nu este o intervenție terapeutică, ci o formă de ajutor uman, empatic și prompt, oferit cu respect și fără judecată, exact atunci când oamenii au cea mai mare nevoie. Este important de subliniat faptul că primul ajutor psihologic poate fi oferit de oricine a fost instruit în acest sens – nu doar de specialiști – ceea ce îl face un instrument esențial în răspunsul comunitar la situații de urgență.”, adaugă Bianca Șuta, psiholog în cadrul Crucii Roșii Române.
Conflictul armat dintre Ucraina și Rusia a determinat strămutări în masă, a pus în pericol vieți, sănătatea și siguranța, a expus civilii la violență și a perturbat grav sistemul de educație, locurile de muncă și serviciile esențiale. Abordarea nevoilor de sănătate mintală este esențială nu doar pentru bunăstarea individuală, ci și pentru familiile și comunitățile beneficiarilor. Stresul psihologic netratat poate duce la retragere emoțională, relații tensionate, mecanisme de adaptare nesănătoase, ceea ce poate perpetua cicluri de violență ce afectează negativ coeziunea socială.
„Acest context nefavorabil, al conflictului din Ucraina, ne-a permis, cu sprijinul financiar la Comisiei Europene, să creăm un sistem bine pus la punct pentru acordarea de prim-ajutor psihologic. Acum ne dorim să consolidăm cooperarea și colaborarea cu toți partenerii relevanți (guvernamentali, neguvernamentali, internaționali) și să coordonăm activități de sănătate mintală și sprijin psihosocial la nivel local și național”, declară Alina Gârleanu, Coordonator Programe de Sănătate Mintală în cadrul Crucii Roșii Române.
Într-o societate tot mai vulnerabilă în fața traumelor, Crucea Roșie Română oferă nu doar sprijin imediat, ci și speranță – prin oameni instruiți să asculte, să înțeleagă și să fie alături exact când contează cel mai mult.
Despre aceste intervenții în cadrul evenimentului Răni Nevăzute organizat de Crucea Roșie. Un astfel de voluntar a fost și Iryna Sobol din Ucraina, acum specializată în ajutorul psihologic.
Liana Stanciu, moderatoarea evenimentului, a întrebat-o de ce are nevoie în primul rând un refugiat. De siguranță, a spus Irina, fără să clipească. Totuși, să te convingi că ești în siguranță nu e mereu la fel de ușor și de evident. Munca psihologică de aici începe. Și câteodată si cei care ajută au nevoie de sprijin.
Noi, invitații, am primit un astfel de kit de ajutor psihologic adaptat noua – din punctul meu de vedere este în egală măsură este un kit de reflecție la ceea ce poate crea un sentiment plăcut de liniște și mai ales la faptul că ceea ce luăm de obicei drept ceva de la sine înțeles poate fi un bun delicat, fragil și vital. Să nu uităm deci să îl oferim celor din jur!
Un gând bun de recunosștință și pentru cele patru tinere actrițe care au participat la eveniment, retrăind poveștile refugiatelor. Și când spun că l-au retrăit este cu adevărat așa – și ne-au făcut și pe noi, cei din camera strâmtă să trăim timp de câteva minute o dramă a dezrădăcinării și o emoție a recunoștinței care nu aveau cum să ne lase reci.
Am mai scris despre aceste drame aici: https://palindrom.eu/firele-nevazute-care-ne-leaga-promisiunile-pe-care-le-facem/
Despre Crucea Roșie Română
Crucea Roșie Română este cea mai mare organizație umanitară din țară, cunoscută pentru rolul său vital în intervenția în caz de dezastre. Cu o rețea extinsă la nivel național, Crucea Roșie Română acționează ca un pilon de sprijin în situații de urgență, oferind ajutor și asistență esențială pentru comunitățile afectate de dezastre.
Rolul auxiliar al Crucii Roșii Române este de a completa eforturile autorităților naționale și locale în intervenția la dezastre. Ea este adesea una dintre primele care răspund la crize, oferind ajutor imediat și coordonând resursele pentru a răspunde nevoilor urgente ale victimelor. Această intervenție se extinde de la distribuirea de alimente și apă până la organizarea de tabere de sinistrați, furnizarea de prim-ajutor de bază și suport psihologic pentru cei afectați.
Detalii pe https://crucearosie.ro/