Contemporan: Jazz & Co in Ro

Alte articole

Contemporan: Jazz & Co in Ro

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Ce înseamnă contemporan în jazz? Pentru unii este un stil anume, dar pentru alții este pur și simplu muzica pe care o fac cei care ne sunt contemporani. Joi, 22 mai, am auzit adesea pe scena Sălii Radio spunându-se: mă bucur că sunt contemporan cu tine! Iar acesta mi s-a părut cel mai frumos omagiu, venit de la un muzician pentru un alt muzician. A fost un spectacol deosebit și despre el urmează să vă vorbesc.

In urma cu vreun an si jumatate salutam initiativa dirijoarei Romanian Radio Big Band Simona Strungaru de a organiza un show din creatiile muzicienilor membri ai Big Bandului, cu invitatii lor.

Joi 22 mai 2025 am fost si mai bucuroasa ca aceasta initiativa a ajuns la cea de-a doua editie, inca si mai curajoasa artistic. 

Cum mai sună astăzi jazz-ul în România? Polivalent, cu multe fețe și fațete și mai ales cu diferite accente artistice, conform feelingul fiecărui muzician. Adică așa cum a fost și este jazzul peste tot. 

Concertul de joi ne-a oferit ocazia de a descoperi cele mai noi creații de jazz autohtone, semnate de muzicienii Big Band-ului Radio România şi de invitații lor speciali, în cea de-a doua ediție a seriei intitulate „Contemporan în România”, proiect inițiat în noiembrie 2023. Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Forumul Cultural Austriac și Institutul Italian de Cultură.

Pe scena Sălii Radio, au urcat, alături de ansamblul jazzistic Radio România, muzicieni invitați de mare valoare: Irina Sârbu, Adrian Nour, George Natsis, Sorin Zlat, grupul vocal Jazzappella, membrii Paolo Profeti European Collective, Marina Arsene și Amphitrio. 

Compozitorii serii au fost: Sebastian Burneci, Cătălin Milea, George Natsis, Liviu Negru, Adrian Nour, Andrei Petrache, Paolo Profeti, Irina Sârbu, Simona Strungaru și Sorin Zlat. 

Las aici câte o frântură din mai multe piese, tocmai pentru a ilustra varietatea lor și gradul înalt de virtuozitate al interpreților.

Încep cu cea mai duioasă dintre piese, dedicată de Cătălin Milea micii sale Aurora, un ˝cântec de nume așa cum practică unele triburi indigene – dar în același timp un acord care sunt sigură că ne va rămâne tuturor în  urechi mult timp.

Am aplaudat în concertul de joi numeroase fațete ale jazzului contemporan, de la avangardă la sentimental, de la cabaret la progresiv, de la umorul lui Sebastian Burneci la dramatismul lui George Natsis, de la (aproape) rock and roll cu Liviu Negru la accente din simfonicul contemporan cu Simona Strungaru. 

Aceasta pentru că în Big Bandul Radio activează muzicieni foarte valoroși, care își cultivă nu numai spiritul de echipă, ci și propriile tendințe creative – ceea ce este vital pentru un big band atât de versatil cum este Romanian Radio Big Band. Cultivându-și atent, explorându-și propriul stil în compoziții originale, fiecare muzician din Big Band devine o voce mai puternică atunci când vine vorba de acordarea ansamblului.

Fără îndoială acesta este motivul principal care a făcut-o pe Simona Strungaru, dirijoarea Big Bandului, să-i încurajeze constant pe toți muzicienii care activează acolo să se exprime creativ, să devină individualități bine conturate.

Este ceea ce am văzut din plin la această a doua ediție, când deja s-au văzut bine definite personalitățile artistice ale câtorva membri – deloc puțini – ai Romanian Radio Big Band.

Grafica afişului „Contemporan în România” ilustrează sculpturi în metal realizate de Misha Diaconu, fotografiate de Andrei Nagy.

Succesiunea de avataturi ale jazzului contemporan a culminat chiar cu compozitia Simonei Strungaru care ne-a adus în aproprierea noului simfonic, în contemporaneitatea întrebărilor despre natura sunetelor și instrumentelor care le produc. Ne-am bucurat de explorarea unui nou mod de a rezona cu instrumentele, asa cum sculpturile create de Misha Diaconu (prezente chiar pe afisul spectacolului) sunt un mod nou de a simti metalul. Fotografiate de Andrei Nagy, sculpturile surprind o anumită configurație a timpului, dar le ghicim capacitatea de transformare radicală atunci când am îndrăzni să schimbăm punctul de vedere. Aceasta este și provocarea muzicală asumată de Simona Strungaru în compoziția ei.

În încheiere, am aplaudat la scenă deschisă spiritul acestui ansamblu dezinvolt de muzicieni, de o prospețime aparte. Munca lor de creație și decizia dirijoarei Simona Strungaru de a-i încuraja au făcut și fac diferențe. Nimic nu se compara cu triumful gestului creativ! Ca urmare, așteptăm cu nerăbdare Contemporan în România #3!

Aflați aici despre următoarele concerte ale Big Bandului Radio: https://salaradio.ro/program-concerte-aprilie-iunie-2025/

Aici puteți citi despre prima ediție a programului Contemporan in România: https://palindrom.eu/some-like-it-horse-despre-jazz-si-centauri-la-sala-radio/