Body Worlds Vital la București: lumile corpurilor care te invită să găsești miracolul propriului tău corp

Alte articole

Body Worlds Vital la București: lumile corpurilor care te invită să găsești miracolul propriului tău corp

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Fenomenul Body Worlds, care a cucerit o lume întreagă, a sosit și la București, Oferindu-ne o experiență aflată undeva între Lecția de anatomie a doctorului Tulp pictată de Rembrandt și Povestea despre Isis și Osiris istorisită de Plutarh și pictografiată pe sarcofage, lumile corpurilor sunt făcute să fascineze. 

Dacă exteriorul corpului ne trezește vanități, interiorul corpului și finitudinea lui ne trezește la viață și noimă.

Da, lumile corpurilor sunt făcute să fascineze, iar obiectul fascinației ești chiar tu. La un nivel de precizie comparabil cu acele camere fine de luat vederi ale roboților care operează cu laserul, exponatele ne oferă privilegiul unei priviri de ansamblu despre corpul omenesc pe care nu o putem avea niciodată în experiența cotidiană.  

Este o călătorie la capătul căreia privești cu mai multă căldură la propriul corp și la corporalitatea celor care te înconjoară. 

BODY WORLDS este o expoziție dedicată interiorului corpului uman, anatomiei și funcțiilor organelor, făcând această cunoaștere accesibilă unui public cât mai larg. De la prima prezentare în Japonia în 1995, expozițiile Bodyworlds au inspirat peste 55 de milioane de vizitatori în aproximativ 165 de orașe din toată lumea. 

BODY WORLDS – Vital este o ediție specială din seria BODY WORLDS, care prezintă numeroase specimene umane reale, extraordinare, de la corpuri întregi plastinate până la organele individuale și secțiuni transparente ale corpului. De la scheletul uman până la inserția mușchilor și dezvoltarea fătului în uter, vizitatorii au parte o privire detaliată asupra structurii interioare a propriului corp, cu un grad de precizie fără precedent.

Expoziția pe care o putem vedea în prezent la Biblioteca Națională până pe 26 ianuarie 2025, numită BODY WORLDS – Vital, este o colecție curatoriată special pentru România de Dr. Angelina Whalley pentru a demonstra complexitatea, rezistența și vulnerabilitatea corpului uman în situații de stres, boală și sănătate optimă. 

Toate specimenele anatomice expuse în expozițiile BODY WORLDS sunt reale. Ele provin din programul de donare de corpuri al Institutului pentru Plastinație și sunt păstrate permanent prin procedura de plastinație inventată de anatomistul pionier Dr. Gunther von Hagens. 

BODY WORLDS Vital se concentrează pe bolile și afecțiunile contemporane care afectează publicul larg și arată cum alegerile zilnice pot îmbunătăți sănătatea și starea de bine. Pentru mai multe informații, vizitați www.bodyworlds.com.

Spre deosebire de alte expoziții anatomice, specimenele prezentate în toate expozițiile BODY WORLDS provin dintr-un program de donare de corpuri bine stabilit, bazat pe consimțământul donatorilor, care a fost riguros revizuit la capitolul etic de numeroase instituții muzeale internaționale.

Până în prezent, peste 21.000 de donatori din întreaga lume și-au lăsat corpurile moștenire Institutului pentru Plastinație din Heidelberg, Germania, și programului său de donare de corpuri. Cu dorința ca trupurile lor să fie folosite în scopuri educative, donatorii și-au dat consimțământul ca rămășițele lor să fie puse la dispoziția publicului după moarte, prin plastinație.

Știam ce urma să văd atunci când m-am apropiat de Biblioteca Națională, animată de aceeași curiozitate care mă însoțise în copilărie la minunata Casă a Pionierilor din sectorul 2. Pe atunci abia ieșisem din ciclul primar și nu aveam decât niște cunoștințe de biologie elementare, dar începusem să frecventez cercul de biologie al doamnei profesoare Mirescu. Cu fascinație, am învățat anatomia prin disecții pe animale, apoi participând la crearea unor filme de animație care descriau funcționarea sistemului nervos și a rinichilor.

Rând pe rând, grupe întregi de elevi, mai mari și mai mici, desenam fotogramă cu fotogramă, pentru a putea obține o descriere cât mai dinamică, mai exactă, mai grăitoare. În acest 15 noiembrie 2024, pe drumul spre Body Worlds mă gândeam ce ar fi însemnat pentru noi atunci să vedem plastinații reale. Însă pe vremea aceea, abia dacă se inventase procedeul și nu știau de el decât câțiva universitari din Heidelberg. Acum știe o lume întreagă.

Pătrunzând în primele camere întunecate ale expoziției, celebrând forma și pielea umane, nu m-am putut opri să mă gândesc la povestea lui Isis și Osiris pe care trebuia să o știe în amănunt orice călător în lumea de dincolo care își lăsa trupul mumificat și pleca numai cu sufletul la judecata marelui Osiris. 

Cartea Egipteană a Morților consemnează descântece, parole, nume ale zeilor și mai ales fabulosul mit al lui Osiris, zeul ucis și tăiat în bucăți pe care soția și sora lui Isis îl asamblează cu feșe, îl readuce la viață prin magie și apoi se lasă impregnată de el, pentru a da naștere lui Horus. Aceasta este ideea de eternitate pe care o putea spera egipteanul care se lăsa mumificat. În loc de magie, defunctul va fi adus la viața eternă de cunoașterea lui în raport cu lumea de dincolo, cu numele și destinele zeilor, precum și de judecata lui Osiris însuși. Destinul lui personal va fi destinul lui Horus.

Privind torsurile plastinate, cu pielea aurită, m-am gândit dacă nu cumva acești oameni vizaseră un destin asemănător. Nu te poți abține să te gândești la asta, mai ales după ce vezi trupul feliat și treci prin aventura de 9 luni a fetușilor. 

De altfel, procesul de plastinație amintește întrucâtva de mumificare. Mumia este uscată, drenată de orice lichid.Țesutul plastinat este și el complet golit de fluide, dar acestea sunt înlocuite cu silicon.

˝Fiecare celulă care conținea apă înainte este acum umplută cu polimer – ca urmare specimenul este uscat, inodor, nu se mai poate degrada și ceea ce este foarte important pentru o expoziție ca aceasta, se poate modela și prezenta într-un mod foarte real, estetic astfel încât nimeni să nu ezite să se apropie˝ spune dr Whalley.

Exact la fel cum ne uimește câtă viață și câte descrieri ale vitalității întâlnești în Cartea Egipteană a Morților, la fel de uimit ești când începi să percepi cum acest periplu printre plastinați alimentează viața din tine.

Cred că în principal din două motive: în primul rând pentru că story-ul curatorial este despre vitalitate, despre funcționarea corpului (și este absolut uimitor cât de sugestiv este apelul la mișcare care ni se face altfel).

În al doilea rând pentru că prezența fizică a plastinaților sugerează căldura mușchilor și tendoanelor în mișcare și niciodată răceala și amorțeala.

Da, Body Worlds este despre viață, despre perfecțiunea și sensul ascunse la vedere în corp, care ne cheamă și pe care le ignorăm pentru că facem din piele platoșă și idee. 

Dar pielea noastră umană este de fapt sânge și nervi și în această calitate ne reclamă. Expoziția poate fi citită ca o lecție de anatomie, cea mai precisă și impresionantă din câte se pot imagina, pentru că niciodată nu ajungem să vedem interiorul corpului într-o imagine completă și reală. 

Expoziția Body Worlds este curatoriată pentru a fi citită ca o pledoarie pentru sănătate, cu cele mai convingătoare argumente. Organe afectate și boli precum plămânii unui fumător cu emfizem și cancer, un ficat gras, fracturi osoase și articulații cu osteoporoză sunt, de asemenea, prezentate.

Expoziția oferă tinerilor și adulților deopotrivă ocazia de a vedea funcționarea complexă a interiorului corpului și ilustrează cum deciziile de viață afectează bunăstarea și sănătatea corpului nostru.

„BODY WORLDS oferă vizitatorilor șansa de a admira ceea ce se ascunde sub piele,” spune Dr. Angelina Whalley, curatoarea expoziției și continuă: „Expoziția explorează modul în care tot ceea ce facem – exerciții fizice, alimentație, fumat – ne afectează corpurile. Mai mult de două treimi dintre vizitatorii globali chestionați au decis să acorde mai multă atenție sănătății lor fizice după ce au văzut expozițiile. Vizitarea expoziției te va emoționa, te va inspira și îți va dezvălui miracolele corpului uman, pe care adesea le considerăm de la sine înțelese.”

Conform unui sondaj realizat printre vizitatorii din Viena, la șase luni după încheierea expoziției:

68% au părăsit expoziția cu impulsuri valoroase pentru un stil de viață mai sănătos.

47% dintre vizitatori au raportat că și-au apreciat corpul mai mult după ce au văzut expoziţia.

33% au urmat o dietă mai sănătoasă de atunci.

25% s-au implicat în mai multe activități sportive.

14% au devenit mai conștienți de corpul lor.

Până la 9% dintre vizitatori au declarat că au fumat mai puțin și au consumat mai puțin alcool

Unii văd Body Worlds ca un gest artistic, tocmai deoarece îi face să perceapă intens frumusețea și perfecțiunea vieții din fiecare din noi. Fiecare plastinat vine și ne spune o poveste despre vitalitate iar trăirile noastre devin pline de înțelesuri.

Asta deoarece nu sunt simple exponate și imagini adresate minții și unei greu de localizat „sensibilități artistice”, ci vedem corpuri și celule vitale care vorbesc direct celulei din tine, cel mai primitiv și mai înțelept totodată nivel al tău. 

Un tur la expoziția Body Worlds te împrietenește cu corpul tău și te face să știi imediat, cu mintea și celula deopotrivă, că poți face în mod activ ceva pentru a prinde perfecțiunea corpului. Că perfecțiunea este în tine și ești tu însuti. 

Body Worlds, lumile corpurilor noastre, ne pun în legături profunde unii cu alții și ne lasă cu un sentiment de recunoștință autentică pentru cei care au fost, care acum sunt ˝cu inima oprită˝ așa cum se spune în Cartea Egipteană a Morților și care și-au dorit acest tip de eternitate.

“Ridică-te în picioare, Osiris

Căci șira spinării ți-a fost găsită

O zeu cu inima oprită!

Gâtul ți-e puternic, ochiul ți-e deschis

Urcă pe soclul tău, Osiris

Iată îți torn la picioare apă lustrală

Și îți aduc un djed (coloană) din aur

Privește acest chip de taină și bucură-te, Osiris!”

Citește mai multe despre ce au acum să ne spună riturile egiptene aici: https://palindrom.eu/povestea-porcului-ne-spune-cate-ceva-despre-isis-si-osiris/

Body Worlds nu este numai întâlnirea cu corpurile altora, ci chiar cu propriul corp – după ce parcurgi galeria plastinaților, ești invitat să te ˝privești˝ în „Oglinda anatomică”, o instalație interactivă unde vizitatorii vor vedea cum sunt poziționate organele vitale în propriul corp.

În deschiderea expoziției dr. Angelina Whalley, medic, designer conceptual și curator al BODY WORLDS – Vital spunea:

˝Mergând prin expoziție, este ca și cum te privești fără oglindă. Când oamenii intră în expoziție, de obicei se raportează la propriile vieți și se gândesc la propriile vieți. Gândește-te, ai corpul cu tine toată viața. Este baza însăși a existenței noastre. Este baza tuturor acțiunilor noastre, a sentimentelor noastre, a vieții noastre sociale.

Dar, ca profan, nu ai niciodată șansa de a vedea din ce ești făcut. Și pentru că nu putem vedea în interior, acest corp nici nu este în mintea noastră. De obicei, ne gândim la corpul nostru doar atunci când nu funcționează foarte bine.

Body Worlds le permite oamenilor să arunce o privire unică asupra eului lor interior. Pentru mulți oameni este o experiență atât de puternică, încât de obicei spun:  am o viziune complet diferită asupra sinelui meu interior, nu știam că este atât de minunat alcătuit încât este atât de fragil – sunt sigur că nu îmi voi mai trata corpul de la sine înțeles. Pentru mine acesta este adevăratul succes pe care îl poate avea Body Worlds.˝

Cine sunt cei pe care îi vedem? Cine sunt donatorii care au devenit plastinați?

Specimenele provin din programul de donare de corpuri al Institutului pentru Plastinație din Heidelberg, înființat în 1982. Ele au aparținut unor persoane care au declarat în timpul vieții că trupul lor ar trebui să fie pus la dispoziție după moarte pentru calificarea medicilor și instruirea laicilor în cadrul expozițiilor BODY WORLDS.

Programul de donare de corpuri al Institutului pentru Plastinație și toate documentele aferente sunt revizuite anual de către orașul Heidelberg din Germania pentru a confirma autenticitatea documentelor, cum ar fi certificatele de deces și formularele de consimțământ.

În plus, toate documentele au fost examinate și aprobate de numeroase muzee și instituții științifice din întreaga lume pentru a confirma legitimitatea programului. Printre acestea, California Science Center a publicat constatările lor: Raport etic de la California Science Center 2004/2005. Actualizare revizuire etică de la California Science Center 2016/2017

˝Bodyworlds nu ar fi niciodată posibil fără cei care fac obiectul expoziției și aceștia sunt oameni care au decis în mod voluntar în timpul vieții să fie donatori de corp după moartea lor. În prezent avem aproximativ 21.000 de voluntari în dosarele noastre.

Cum laboratoarele noastre sunt situate în Germania, desigur, marea majoritate a donatorilor noștri sunt din Germania. Există o mare varietate de gânduri și idei individuale care-i determină să decidă astfel. Le datorăm acestor oameni cea mai mare gratitudine și respect˝spune dr Angelina Whalley și continuă:

˝Au existat o mulțime de idei că acesta este doar un freakshow pentru a face bani. Alții ne-au acuzat că am folosit greșit rămășițele umane pentru un scop artistic. Unii chiar au dezbătut dacă expoziţia încalcă demnitatea umană. Din perspectiva mea, cu siguranță nu, din motive foarte întemeiate.

În primul rând, aceste exemplare provin toate de la oameni care au intenționat acest lucru, care ne-au lăsat un consimțământ informat. Al doilea motiv este că prezentăm întotdeauna corpul uman într-un mod uman. Nu expunem niciodată un corp uman care nu ar reflecta umanitatea. Întotdeauna prezentăm corpul uman ca pe un corp uman.

Pentru mine, cel mai important motiv este modul în care oamenii reacționează în interiorul expoziției. Demnitatea este ceva ce nu poate exista din sine. Se exprimă prin comportamentul altora. În expoziție, vizitatorii sunt foarte interiorizați, respectuoși, nimeni nu urlă și nu face haz. Pentru mine, acesta este semnul important că expoziția nu încalcă sub nicio formă demnitatea.˝

Întotdeauna plastinații sunt înfățișați în mod anonim, fără informații despre nume, vârstă sau profesie – pentru a proteja individul și pe membrii familiei. 

˝Body Worlds este un loc de educație, este un loc de iluminare, nu este un cimitir în care te gândești la cei care au trecut.˝˝spune dr Whalley.

Expoziția este organizată pentru a evidenția funcționalitatea și viața. Nu vezi corpuri, nici științifice și nici artistice, ci sunt numai călăuze care își arată cum funcționează corpul tău. Din prezentarea și textele curatoriale deducem care sunt pașii pentri a avea o viață lungă, sănătoasă și fericită.

– hrană adecvată

– un somn bun 

– un nivel optim de activitate fizică. 

La sfârșitul expoziției aflăm ce au în comun centenarii:

o viață socială fericită

o viață cu scop, cu motive bune să te trezești dimineața

dietă

optimism

activitate fizică și mentală

Dr Whalley a confirmat impresia mea:

˝După ce vizitează expoziția, marea majoritate a oamenilor spun: este total diferit de ceea ce mă așteptam. Atât de frumos! Marea majoritate se bucură că au venit pentru că au avut o viziune complet diferită asupra eului interior. ˝

Cum se desfășoară plastinația?

1. Îmbălsămare și disecție anatomică

Primul pas al procesului implică stoparea descompunerii, prin pomparea formaldehidei în corp prin artere. Formaldehida ucide toate bacteriile, astfel că se oprește descompunerea țesutului. Folosind instrumente de disecție, pielea, țesuturile grase și conjunctive sunt îndepărtate pentru a pregăti structurile anatomice individuale. 

2. Îndepărtarea grăsimii corporale și a apei

În primul pas, apa din corp și grăsimile solubile sunt dizolvate prin plasarea corpului într-o baie de solvent (de exemplu, o baie de acetonă).

3. Impregnare forțată

Corpul este scufundat într-o soluție de polimer (silicon) și plasat într-o cameră vidată. Vidul face acetona să se evapore din corp; ea va fi înlocuită în același timp de silicon, care pătrunde în fiecare celulă. Când la suprafața băii nu mai apar bule de acetonă, aceasta a fost complet înlocuită și trupul complet plastinat.

4. Poziționarea

După impregnarea sub vid, corpul este poziționat conform dorințelor. Fiecare structură anatomică este aliniată corespunzător și fixată cu ajutorul sârmelor, acelor, clemelor și blocurilor de spumă. 

5. Întărire (Durificare)

În pasul final, specimenul este întărit. În funcție de polimerul utilizat, acest lucru se face cu ajutorul gazului, luminii sau căldurii.

Disecția și plastinația unui corp întreg necesită aproximativ 1.500 de ore de muncă și durează de obicei aproximativ un an pentru a fi completată.

Începuturile Bodyworlds

Plastinația a fost inventată de Dr. Gunther von Hagens în 1977 la Universitatea din Heidelberg, Germania. De la invenția sa, tehnica a fost continuu dezvoltată și îmbunătățită de el și echipa sa. Prima expoziție anatomică a avut loc la Heidelberg – a fost un succes atât de uriaș încât în ​​orășelul din Germania au venit aproape 14.000 de oameni. doar în două săptămâni, dar a existat o controversă foarte dură la Universitatea din Heidelberg. Cum să duci rămășițele umane în târg? 

Câțiva ani mai târziu, Societatea de anatomie din Japonia împlinea 100 de ani atunci și au plănuit o expoziție publică la Muzeul Național de Știință din Tokyo. Anatomiștilor, nu prea au ce să arate publicului – numai cărți vechi, cuțite vechi și câteva lucrări științifice.

˝Așa că ni s-a abordat ideea de a contribui cu unele dintre exemplarele noastre˝ povestește dr Whalley ˝și acesta a fost un succes extraordinar. Oamenii au stat la coadă ore în șir pentru a intra în ceea ce era și mai remarcabil, dar pentru a vedea cum au reacționat oamenii în special în Japonia, unde toată lumea este atât de centrată pe sine și controlată, dar în interiorul expoziției era ca și cum toate aceste măști ar fi căzut, oamenii erau atât de uimiți.

O tânără de vreo 20 de ani a început să plângă și în cele din urmă a spus; eu am încercat să mă sinucid de trei ori în viața mea, m-am simțit mereu inutilă, dar acum, văzând corpul uman atât de minunat făcut, am sentimentul a ceva foarte important, ceva foarte minunat în mine și promit că nu voi mai face asta niciodată.

Încă îmi face pielea de găină, voi spune în continuare această poveste, dar transmite frumos că pentru un profan poate fi extrem de puternic, poate schimba total viziunea asupra eului tău interior și doar dacă îți schimbi viziunea, ești și pregătit să acționezi.

Gândește-te la sănătatea ta și la viața ta, Lumea corpului este unul dintre aceste câteva momente în care reflectezi profund despre viața ta, deoarece oferă o viziune atât de diferită despre tine – este atât de neobișnuit!˝

Cum devii donator?

Un pliant publicat de Institutul pentru Plastinație explică modul în care se poate deveni donator de corpuri și oferă informații despre procesul de plastinație, ce se întâmplă cu corpul decedat la Institut și cum sunt utilizate plastinatele.

Prin semnarea formularului de consimțământ și a cardului de identificare a donatorului, donatorul de corp confirmă oficial decizia sa. Cu toate acestea, donarea de corpuri pentru plastinație este o declarație de voință care poate fi revocată în orice moment. Mai multe informații despre donarea de corpuri sunt disponibile online la www.bodydonation-plastination.com 

Fondatorii fenomenului

Dr Angelina Whalley

Născută în Hanovra, Germania, în 1960, visul din copilărie al Angelinei Whalley era să devină chirurg pentru a ajuta bolnavii. După absolvirea liceului, a început studiile medicale la Freie Universität Berlin, finalizându-le la Universitatea din Heidelberg în 1986. După ce și-a obținut doctoratul, a rămas la universitate ca om de știință și, într-un curs de formare în preparare anatomică, l-a întâlnit pe anatomistul dr. Gunther von Hagens, instructorul cursului.

Cei doi s-au îndrăgostit și au decis să împărtășească nu doar viețile lor personale, ci și pe cele profesionale. Dr. Whalley l-a însoțit pe dr. von Hagens în dezvoltarea continuă a invenției sale, tehnologia plastinației. Ea a devenit directorul executiv al Institutului pentru Plastinație din Heidelberg, pe care l-au fondat împreună în 1993.

În 1995, munca lor a dus la crearea unei expoziții fără precedent: BODY WORLDS – împreună, Dr. Whalley și Dr. von Hagens au adus prima expoziție publică de plastinați umani în lume. Dr. Whalley a fost designerul creativ și conceptual al tuturor expozițiilor BODY WORLDS de la debutul lor.

Deși expozițiile BODY WORLDS au fost inițial dominate de conținut medical și anatomic, de-a lungul timpului, Dr. Whalley a curatoriat expozițiile pentru a dezvolta concepte mai sofisticate. În calitate de designer și narator al producțiilor, ea a încorporat teme care combină studiul anatomiei umane cu alte aspecte ale vieții moderne.

Prin munca sa, expozițiile BODY WORLDS au devenit multilaterale, creând o experiență emoțională, filosofică și educativă. Ea continuă să dezvolte conținutul expoziției pentru a încorpora probleme noi și actuale.

În 2003, ea a fondat Arts & Sciences Exhibitions and Publishing GmbH, o companie care planifică și organizează expoziții științifice la nivel mondial, și care publică materiale conexe. Este autoarea mai multor cărți și cataloage de succes care documentează expozițiile și este producătoarea unui documentar asociat.

Dr. Whalley a conceput prima expoziție ANIMAL INSIDE OUT în 2010, care de atunci a călătorit în multe țări. Ea este co-creatoarea expozițiilor permanente BODY WORLDS din Berlin, Amsterdam și Heidelberg.

Dr. Gunther von Hagens
Inventatorul Plastinației – Creatorul BODY WORLDS

Aducând anatomia umană și animală în fața publicului la nivel mondial: Dr. Gunther von Hagens nu este doar un medic și anatomist, ci și un om de știință și inventator. Este recunoscut ca un spirit liber, vizionar, care a făcut corpul uman accesibil pentru educație și cercetare într-un mod fără precedent.

Gunther von Hagens s-a născut în 1945 în Alt-Skalden (cunoscut astăzi sub numele de Skalmierzyce, Polonia). La vârsta de 20 de ani, a început studiile de medicină la Universitatea din Jena în Republica Democrată Germană (RDG), fosta Germanie de Est. În 1969, a devenit prizonier politic în RDG, dar a fost eliberat în 1970 când Republica Federală Germania (Germania de Vest) i-a cumpărat libertatea.

A continuat apoi studiile la Lübeck, unde a trecut examenele finale în 1973 și, un an mai târziu, a primit licența de practică medicală. Ulterior, a acceptat o ofertă de muncă la Universitatea din Heidelberg, unde și-a obținut doctoratul la Departamentul de Anestezie și Medicină de Urgență. Apoi s-a transferat la Institutul de Anatomie și Patologie, unde curând a devenit inventator.

În 1977, a început să dezvolte polimeri reactivi care au permis impregnarea forțată a specimenelor anatomice, ceea ce a dus la invenția sa remarcabilă, plastinația. Ulterior, a fondat compania sa, BIODUR® Products, care vinde polimeri, precum și auxiliare și echipamente pentru procesul de plastinație.

Dr. von Hagens a inițiat primul program de donație de corpuri pentru plastinație. În 1993, a fondat Institutul pentru Plastinație și, la scurt timp după aceea, a atins un alt reper important: în 1995, împreună cu colega și soția sa, Dr. Angelina Whalley, a deschis prima expoziție BODY WORLDS. Aceasta a fost prima expoziție de acest gen, prezentând specimene anatomice reale, conservate prin plastinație. În prezent, există mai multe expoziții care au călătorit în întreaga lume, fiind vizionate cu entuziasm de milioane de oameni.

Deși BODY WORLDS a devenit un mare succes, Dr. von Hagens a rămas concentrat pe predarea la universități din întreaga lume, precum și pe perfecționarea tehnicii sale de plastinație. În consecință, în 2006, a înființat Gubener Plastinate GmbH, un laborator de plastinație în Guben, Germania, considerat a fi cel mai important centru de cercetare, dezvoltare și pregătire în plastinație din lume. Campusul găzduiește și PLASTINARIUM, care promovează anatomia publică, oferind acces tuturor vizitatorilor pentru a observa prepararea specimenelor anatomice permanent conservate.

În 2010, Dr. von Hagens a decis în sfârșit să dedice o întreagă expoziție animalelor și a creat expoziția ANIMAL INSIDE OUT. Asociația Internațională a Centrelor de Știință și Tehnologie (ASTC) l-a onorat cu un premiu pentru întreaga sa activitate în 2013, pentru contribuția sa remarcabilă la înțelegerea publică a științei.

A înființat prima dintr-o serie de expoziții permanente BODY WORLDS, curatoriate de Dr. Whalley, în 2015. În ultimii ani, din cauza progresiei bolii Parkinson, Dr. von Hagens s-a retras în mare parte din viața publică.