BCR Bucharest 10k Grand Prix: seara de vara urbana, in pas de alergare

Alte articole

BCR Bucharest 10k Grand Prix: seara de vara urbana, in pas de alergare

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
fbtmdn

BCR Bucharest 10k Grand Prix BCR Bucharest 10K GRAND PRIX este singurul eveniment de alergare la apus de 10km & 5km din România și unul dintre puținele din Europa, dedicat atât alergătorilor profesioniști, cât și celor amatori.

Incep cu o marturisire: sunt alergator de seara! Bioritmul si experienta multor ani de sporturi s-au obisnuit sa-mi trezeasca corpul dupa ora 7 seara. Cateodata si mai tarziu. 

Atunci am pofta sa ies si sa alerg pe strazile semi-pustii, ca lunaticii. Cateodata chiar nimeresc rasaritul de luna, dar nu pentru ca as urmari vreun calendar, ci pentru ca atunci luna ma cheama si ma trezeste. Cateodata stiu ca e luna plina si cand e innorat, pentru ca luna ma cheama.

Pe scurt, parfumul serii de vara e o poezie intreaga care se traduce in kilometri de antrenament de alergare de vara. 

Conditiile extreme de vreme nu sunt un impediment ci inca un factor care contribuie la un antrenament bun in care iti folosesti in egala masura abilitatea de alergator si simtul intern al echilibrului, pentru a doza efortul conform datelor din teren. 

In zilele noastre colegii folosesc tot felul de ceasuri si dispozitive pentru a masura orice, de multe ori aceste ceasuri sunt si foarte smart si elaboreaza si recomandari de dozare a efortului – iata o scurtatura care pare eficienta, dar nu o recomand. 

Ghidat numai de propria atentie, de propriul simt si inteligenta, corpul invata lent, dar stabil. Nu va uita niciodata, iar ceea ce invata in materie de adaptare la clima si teren, ceea ce invata practic de la clima si teren va putea transfera organic in alte domenii. 

S-a demonstrat ca alergarea sprijina procesul de neuroneogeneza, respectiv de formare a unor neuroni noi si unor legaturi neuronale noi – ceea ce comportamental se poate traduce in dezvoltarea unor noi abilitati de viata, fara sa mai punem la socoteala dezvoltarea unei noi atitudini de viata.

Deci, sa nu mai cautam scuze stiintifice, noi cei carora ne place alergarea la ceas de seara si de vara ne intalnim pe strazile Bucurestiului pe 29 iunie 2024. Oricum statisticile arată că sunt mai multe ˝bufnițe¨ (respectiv persoane care activează mai bine seara) decât ˝ciocîrlii˝ (respectiv persoanele care activează mai bine dimineața). Și acum chiar închei cu argumentul științific, pentru a aminti de aspecte mai stabile și mai apropiate de inima noastră.

Putem să ne întâlnim la o alergare urbană de seară din pura bucurie de a ne aduna ritualic si de a simti orasul altfel.

La fel de bine o putem face pentru performanta – traseul ne permite, conditiile sunt prielnice performantei, organizarea se anunta impecabila, asa cum este de fiecare dar la competitiile Bucharest Running Club. De altfel se anunta prezenta la start a mai multor sportivi de frunte.

Sunt două curse;

5 km la ora 19 – cu  un sfert de oră mai devreme se va da si startul probei de 5 km pentru scaunele cu rotile

10 km la ora 21 – cu  un sfert de oră mai devreme se va da si startul probei de 5 km pentru scaunele cu rotile

Cauzele sociale susținute de Bucharest 10 k Grand Prix sunt:

Hospice Casa Sperantei, organizația non guvernamentală care de 32 de ani oferă suport gratuit și necondiționat pentru peste 50.000 de pacienți, copii și adulți cu boli incurabile, dar și pentru peste 100.000 de aparținători.

Campania ‘N-avem SANGE’, un program derulat de Asociația HEM, pentru Institutul Național de Hematologie Transfuzionala – este un demers amplu, desfășurat la nivel național, pentru sprijinirea donării voluntare de sânge.

United Way România, prin programul ‘InnoMate – Inovație pentru viitor’ se adresează tinerilor din anii terminali de liceu, aflați în dezavantaj socio-economic, în situație de vulnerabilitate socială sau cu dificultăți școlare, pe care îi sprijină ca să-și poată identifica interesele, talentele și aptitudinile prin educație, pentru cariera potrivită in viitor.

Salvați Copiii România este fundația care de 30 de ani dezvoltă programe educaționale, de protecție socială și de promovare a drepturilor copiilor. În prezent, Salvați Copiii România derulează proiecte care vizează reducerea mortalității infantile, facilitarea accesului la educație de calitate pentru copiii din comunități vulnerabile și protecția copiilor împotriva oricăror forme de violență, neglijare sau abuz, inclusiv a acelor copii rămași singuri acasă în urma migrației economice a părinților. 

Cat despre mine, ca românul imparțial, pregatesc tricoul verde al sperantei pentru Hospice Casa Sperantei, tricoul-vehicul sau tricoul cu aripi nevazute care poarta cu el viata si speranta care sta la baza vietii. 

In fine, „tricoul” e un nume generic, acum ceva ani l-am decupat cu o foarfeca tocmai pentru a-l adapta la probele cele mai toride… sau cele mai lichide, cum a fost cea de anul trecut, la care ma gandesc de fiecare data cu amuzament. 

A fost alergarea dintre doua furtuni, care pentru multi dintre noi a avut darul de a ne relaxa si de a ne lasa sa traim cu totul bucuria de a ne misca, un strop necesar de salbaticie si de libertate in mijlocul orasului. Potop si alergare libera egal de doua ori libertate! 

Si iata ce scriam anul trecut:

Intre doua furtuni, Bucharest 10K GRAND PRIX rocks!!!! Pentru mine, pantera de noapte, mare bucurie la ceas de seara condimentata cu muult ceai de tei, pentru ca da, din fericire, Bucurestiul este un oras al teilor! A fost de fapt un soi de spa: intai un mic dus cu tei, apoi hammam cu tei, sauna cu tei si la final the biggest dus cu tei, de genul ciubarului rasturnat!!! Am dat drumul panterei sa fuga, am contemplat si mi-am ascutit simturile. A #runinbucharest is always exciting, mai ales daca o faci cu gandul la o cauza buna: HOSPICE Casa Sperantei ! Multumesc organizatorilor Bucharest RUNNING CLUB si echipei fantastice #teamhospice! Initierea in ploaie si tei sa ne inspire pe toti! 

Anul acesta se anunta o initiere in arsita si tei, dar sunt sigura ca o vom intampina cu entuziasm. Pentru ca, sa va spun un secret, numai acest entuziasm sta la baza sportului pe termen lung! Adica la baza persistentei in sport, a celei mai frumoase dependente pe care o are – nativ – corpul omenesc: dependenta de miscare! 

Cine spune ca nu o are sau chiar ca nici macar nu are nicio placere si niciun chef sa se miste, apoi acela cu siguranta nu a descoperit inca acea cheie de aur, acel gest, acel tip de miscare care ii prieste, acea miscare pe care-si va dori sa o repete. 

Cateodata e chiar alergarea, iar cateodata alergarea, asa de accesibila si nepretentioasa cum e ea, devine prilejul de a-ti descoperi alte resurse interne de cauze de miscare.  

Da, stiu. Sunt unii dintre voi care nu ma cred sau care spun ca aceste lucruri se refereră de fapt doar la mine sau mai mult la mine, care am morbul miscarii in sange. 

Sigur ca da, nu va pot convinge prin cuvinte de puterea miscarii. Poate nici prin miscarea propriu-zisa nu va pot convinge. Pot doar sa va invit sa-i priviti pe frumosii alergători ai marilor orase, cu un dram de simpatie si cu un dram de imaginatie. Oare de ce fug ei si de ce-ați fugi voi? In orice miscare e o evadare… folositi-o!

Bucharest 10K Grand Prix este un eveniment organizat de #RunInBucharest, eveniment acreditat și înscris în calendarul internațional AIMS (Asociația Internațională a Maratoanelor și Semimaratoanelor) și World Athletics (Federația Internațională de Atletism). RunInBucharest a dezvoltat în România modelul asocierii competițiilor de alergare cu o cauză socială, umanitară sau ecologică, iar în prezent sunt peste 30 de cauze partenere ale evenimentelor. Acestea cumulează fonduri de peste 100.000 de euro anual pentru proiectele comunitare, sociale, educaționale, ecologice prezentate. RunInBucharest a fost primul ONG care a demarat o platformă de voluntariat sportiv în România. 

Mai multe detalii despre competiția de 10 km de sîmbătă 29 iunie găsiți pe: https://bucuresti10km.ro/

Dacă simți că ai ratat deja startul pentru iunie, vestea bună este că sunt deschise înscrierile pentru – Bucharest Marathon 2024 12-13 octombrie 2024: https://bucharest-marathon.com/

OMV Bucharest Half Marathon 10-11 mai 2025: https://www.bucuresti21km.ro/

Povesti despre maratoane am mai scris aici:  https://palindrom.eu/12-mai-omv-bucharest-half-marathon-2024-ziua-cand-am-fost-ahile-si-broasca-testoasa-si-am-aflat-despre-speranta/