Arteprenor – cursuri de dezvoltare antreprenorială pentru tineri cu aptitudini creative

Alte articole

Arteprenor – cursuri de dezvoltare antreprenorială pentru tineri cu aptitudini creative

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Proiectul Arteprenor – cursuri de dezvoltare antreprenorială pentru tineri cu aptitudini creative din Sectorul 3 este un proiect al Asociației E CEVA BINE

Cum au înțeles tinerii ce înseamnă să fii arteprenor am aflat în cadrul vernisajului de vineri, 8 noiembrie orele 12, din sala de festivități a Liceului Teoretic ,,Dante Aligheri”

Expoziția, gândită și organizată de absolvenții cursurilor Arteprenor, pornește de la întrebarea „până la urmă când un obiect, activitate sau un act pot fi numite creative sau culturale?” , întrebare căreia încearcă să-i răspundă, printr-un proces colaborativ, cei 92 de absolvenți de la Liceul Teoretic ,,Decebal’’, Școala de teatru Victory of art, București și Liceul Teoretic ,,Dante Aligheri” care în perioada  15 septembrie – 8 noiembrie  au parcurs pas cu pas  programul și programa propuse de proiect.

Arteprenor – cursuri de dezvoltare antreprenorială pentru tineri cu aptitudini creative din Sectorul 3 este un proiect de educație antreprenorială și dezvoltare personală dedicat tinerilor liceeni, profesori și locuitori din sectorul 3 care dețin valențe artistice, dar nu îndrăznesc sau nu reușesc să-și ducă ideea mai departe, să depășească cadrul propriului atelier sau studio. În anii recenți ICC (Industrii Culturale și Creative) din Uniunea Europeană au avut cea mai mare dinamică de creștere în rândul sectoarelor economice ale uniunii.

Prin seria noastră de cursuri am încercat să oferim idei și soluții, i-am încurajat să experimenteze, să găsească oportunități, să privească arta și actul creativ și artistic din alt unghi de vedere. De la noțiuni de PR la noțiuni de legislație, de la psihologie motivațională la idei despre managementul cultural, trainerii noștri i-au îndrumat pe beneficiari să facă primii pași în dezvoltarea lor personală și în convertirea talentului lor din zona de hobby în cea de act creativ și cultural, un prim pas către marea familie a ICC.

Cursurile la care au participat tinerii sunt:

1. PR, comunicare și social media –cum te promovezi ca artist sau cum îți promovezi propriul proiect, cum scrii un text atractiv, ce elemente trebuie să conțină, cui îl trimiți, cum faci o invitație, cum te poți folosi de social media.

2. Management proiect – inițiere proiect, de la idee la implementare – etapele unui proiect, anticipare și gestionare buget, colaborări, atragere fonduri, planificare și calendar

3. Curatoriat și texte de specialitate – poți fi propriul curator sau poți apela la unul specializat, piața de artă și galerii, diferența galerie și proprie expoziție, expoziții personale, expoziții de grup, vânzare artă – unelte online, domenii de aplicabilitate a diverselor arte, industrii culturale și creative, îmbinarea talentului cu latura tehnică, scriere texte specializate – diferența dintre textul pentru presă și public larg și textul pentru specialiști domeniu.

4. Producție (eveniment, festival, expoziție, spectacol, film) – diferențe de abordare, furnizori și costuri, necesități, implementare, producție eveniment final.

5. Legislație – noțiuni minime de legislație -drepturi de autor, spațiu public, spațiu privat, corectitudine politică, etică.

6. Psihologie motivațională – ce stă la baza dorinței de a crea, transformari prin care trece un artist, de ce unii au succes și alții nu–mecanisme de „supraviețuire” a artistului.

,,Proiectul s-a adresat liceenilor din Sectorul 3 cu care ne-am întâlnit pe parcursul a 28 de sesiuni la finalul cărora sperăm să fi reușit să le fi insuflat încredere, curiozitate și  noțiuni de bază pentru dezvoltarea propriilor proiecte artistice și creative. Caracterul inovator al proiectului este dat pe de-o parte de structura cursurilor și a metodolgiei, pe de alta, prin faptul că ne-am adresat unei categorii către care puține proiecte se îndreaptă.

Experiența celor 12 ani de Festival Urban Femei pe Mătăsari ne-a relevat o varietate de proiecte ale bucureștenilor, proiecte interesante și cu potențial, proiecte care dacă ar beneficia de know how ar putea fi mult mai vizibile și ar aduce și un plus de imagine orașului București, respectiv Sectorului 3.

Prin cursuri și sesiuni de practică am ajuns astăzi în fața „examenului” cu public – o expoziție la a cărei construcție am vegheat fără să intervenim, o expoziție la care vă invităm să-i apreciați și încurajați.”, a declarat Iulian Văcărean, Președintele Asociației E CEVA BINE.

La prima vedere, natura, egalitatea de gen, discrepanțele sociale, par a nu avea o legătură directă cu artele vizuale. Însă arta a reprezentat întotdeauna un soi de difuzor al societății, istoria artei fiind în strânsă legătură cu istoria geo-politică și socială a cadrului în care s-au creat artefactele. În aceste condiții, arta capătă uneori valențe sociale, politice, educative, dar și de conservare a unor tradiții, meșteșuguri, simboluri.

Fără a avea, însă, vreo intenție de îndreptare a lumii, arta devine, totuși, o modalitate de a atrage atenția asupra unor situații presante, de a ridica întrebări, de a (ne) educa.

Arta este un element sustenabil și durabil prin simplul ei fapt de a fi — ea supraviețuiește sute și mii de ani, fiind o mărturie a existenței umane pe Terra.

Proiectul ,,Arteprenor”, proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la Bugetul Local este doar unul din multele proiecte cultural-social-educaționale desfășurate de Asociația  E CEVA BINE. Cu o reputație solidă în domeniu, asociația a fost recunoscută pentru impactul său pozitiv asupra comunității și pentru inovația adusă în promovarea valorilor culturale.

Pentru mai multe informații și detalii, vă rugăm să contactați:

Iulian Văcărean

Președinte Asociația „E Ceva Bine”

Telefon: 0723.274.436

Website: www.ecevabine.ro

Proiect finanțat de Primăria Sectorului 3, cu fonduri nerambursabile de la Bugetul Local.