4 violonceliști și 5 chipuri magice ale violoncelului la ArtCello, pe scena Sălii Radio

Alte articole

4 violonceliști și 5 chipuri magice ale violoncelului la ArtCello, pe scena Sălii Radio

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

ArtCello International Festival a fost fondat de marele violoncelist Denis Severin și timp de mai mulți ani a venit în sprijinul tinerilor muzicieni din Ucraina. În acest an, festivalul a fost însă găzduit de București și astfel pe scena Sălii Radio am avut ocazia pe 4 decembrie să facem cunoștință cu muzicieni aparte care au cântat un repertoriu aparte.

A fost o lecție despre complexitatea acestui instrument care nu încetează să mă uimească – cred că am mai spus-o și în alte dăți – prin umanitatea lui. Violoncelul este omul, ca o punte între cer și pământ și glasul lui este aidoma unei voci umane. Dar câte chipuri are această voce umană?

Ei bine, în seara de 4 decembrie am văzut nu mai puțin de cinci chipuri diferite ale umanului întruchipate de cinci piese pentru violoncel, cântate de maeștri ai instrumentului.

Çhipurile violoncelului au fost animate de personalitatile violoncelistilor Anne Gastinel, Thomas Demenga, Răzvan Suma și Denis Severin, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată compozitorul, dirijorul și pianistul bulgar Grigor Palikarov.  

Detalii despre concert și instrumentiști am dat cu entuziasm și în avanpremieră aici: https://palindrom.eu/artcello-festival-pentru-prima-oara-in-romania/

Mai multe despre ArtCello puteți afla aici: https://www.artcello.org/

Ceea ce am văzut și am auzit ne-a umplut de încântare și ne-a schimbat starea în mijlocul uneia dintre cele mai inflamate dintre perioadele prin care am trecut în ultimii ani – neprețuit! Așadar, iată relatarea, ca un roman de aventuri era să zic, dar mai degrabă ca o etalare de tarot.

Actul I Violoncelul integru – în tarot Arcama Majoră nr XIX Soarele

Concertul a început cu Anne Gastinel și Denis Severin interpretând Concertul în sol minor pentru două violoncele şi orchestră de Vivaldi, într-o armonie naturală și un dialog desăvârșit. Acestea sunt naturale muzicii, desigur, dar ele au lovit ca o revelație urechile spectatorilor, despriși cu toții, inevitabil,. din scenariul unei lumi improbabile care le cucerise realitatea.

Recunoașterea armoniei avea un caracter reparator de care ne pomeneam că nu ne putem sătura.

Actul II Violoncelul interiorizat și dramatic – în tarot Arcama Majoră nr IX – Eremitul

Când Denis Severin a luat cuvântul și ne-a propus să urmărim o piesă contemporană, Vergnügte Ruh de Ulikhanyan, care nu a mai fost cântată până atunci și care avea nevoie de feedbackul nostru, desigur am ciulit urechile, dar nu știam pentru ce să ne pregătim.

Punctul de plecare al compoziției era creația lui Bach – unele pasaje absolut recognoscibile, dar prin felul în care acestea erau cântate desigur se depărtau de tradiția clasică, se revendicau de la modernitate, dar la un moment dat (din punctul meu de vedere foarte repede) descopereai că de fapt aveai de-a face cu o adâncire a ceea ce Bach numai indica.

Era ca și cum în spatele unei clipiri a lui Bach compozitorul contemporan deschidea o poartă de sentiment aparent nesfârșită, practic la fel de profundă, de înșelătoare, de fulgurantă, de adevărată sau neadevărată ca o secundă de catalepstie care te scufundă într-o călătorie spre propriul abis sentimental.

Totuși, fix la fel ca în clasicism, aceasta este doar o secundă, este o buclă reductibilă care poartă în ea un infinit al senzațiilor.

Actul III – Violoncelul sclipitor, tricksterul – în tarot Arcama Majoră nr I – Magicianul

Rispind îndoielile, în tarot Magicianul este artistul care este într-o asemenea măsură un as al tehnicii încât îi cunoaște limitele și lasă mereu locul potrivit acelui har care se cheamă artă.

Pe scenă, episodul a aparținut artei strălucitoare a lui Răzvan Suma, interpretând o piesă plină de viață:  Rapsodia ungară pentru violoncel şi orchestra de Popper

Virtuozitate impecabilă, dar ceea ce îl face să strălucească este spiritul, acea secundă care ține de inspirație care este deja un atribut constant al acestui impecabil artist.

Actul IV – Violoncelul care enunță, declamă, frazează – în tarot Arcama Majoră nr VIII Justiția

Inițial aș fi zis că este Papesa, figura sacerdotală feminină, dar Anne Gastinel mi-a sugerat un acces la divinitate mai degrabă prin spirit, prin disciplina lui matematică și sentimentală profundă decât prin așteptarea revelației

Pe scurt, această piesă de Haydn – Concertul în re major pentru violoncel şi orchestră – interpretat de ea se poate echivala cu desăvârșirea

Auzi discursul violoncelului ca într-o piesă de teatru și pricepi sensul magic al rostirii

Actul V – Violoncelul self-conscious, exploratorul propriei personalități – în tarot Arcama Majoră nr XVI Turnul

De ce Turnul? Pentru că se explorează, se spionează și se investighează până la hybris, într-o modernitate absolut tulburătoare pentru un Schumann.

Concertul în la minor pentru violoncel şi orchestră interpretat de Thomas Demenga lasă loc uimirii și unei voci neliniștite care ne-a adus înapoi, cu blândețe în lumea de azi. după ce am petrecut vreo două ore în lumea ideilor pure, care înseamnă muzică și matematică deopotrivă.

Se spune că întreg tarotul poate fi asimilat unei călătorii, iar fiecare etalare reprezintă un traseu. Înțelepții spun, iarăși, că tarotul nu este pentru ghicit, ci pentru vindecat. Pentru noi, în acea seară, tarotul muzical al violoncelului cu siguranță a fost pentru vindecat.

Multumim!