Studiile statistice au aratat ca un psiholog robot este considerat mai empatic de 86% din oamenii chestionați, comparativ cu un psiholog uman
Această știre, îmi permit să zic, bombă, a fost prezentată de compania Zenko.AI în momentul lansării sale oficiale în România, la sfârșit de octombrie.
La lansarea proiectul revoluționar în domeniul inteligenței artificiale, „ZENKO.AI în România” au participat cei doi fondatori ai companiei, Simeon Fluck, co-fondator și CEO Zenko.ai și Joseph Felix, CGO Zenko.ai. Evenimentul a fost prezentat de Paul Gabor Iliescu, antreprenor, realizator și prezentator al Canal 33 România și coordonat de Andrei Cojanu, COO Zenko.
În cadrul evenimentului au fost prezentate soluții de inteligență artificială pe care compania Zenko urmează să le implementeze în următorii ani.
„Digitalizarea vine peste noi și va trebui să ne adaptăm, iar epoca post pandemie a inventat locul de muncă „hibrid”. Mediul de lucru este într-o continua schimbare, au aparut si apar medii virtuale interactive si este de așteptat să dispară în totalitate meserii office support (customer service, front desk – food etc), iar domenii precum educație, transporturi, marketing / sales, IT, vor fi expuse schimbărilor majore.
Din perspectiva datelor și tendințelor, viitorul muncii arata ca peste 5 ani, 44% din abilitățile de azi nu vor mai valabile. Asadar, în 5 ani va trebui să oferim noi abilități (50% din total). Disciplinele STEM ( știință, tehnologie, inginerie, matematică) vor fi transformate, vor avea o productivitate crescută cu 30%.” – Laur Neagu, profesor al Facultății de Automatică & antrepenor.
„ Zenko este o mișcare, este o revoluție iar AI este o realitate capabilă să crească productivitatea în sisteme avand la dispoziție instrumente mai puternice ca oricând de a modela viitorul, dar și responsabilitatea eticii și sustenabilității.
AI este o extensie a capacităților noastre umane, ușor de adoptat sau implementat, o forță de muncă în stare să transceadă așteptările. O investiție strategică de dezvoltare sustenabilă a companiilor este integrarea unui asistent de customer support AI, un angajat virtual – disponibil pe web, social media, WhatsApp.
Ne dorim ca România sa devina cel mai mare hub al companiei noastre si vreau sa multumesc conducerii Universitatii Politehnice București – Facultatea de Automatică si Calculatoare pentru deschidere si pentru parteneriatul pe termen lung.” – Andrei Cojanu, COO Zenko.
Zenko este o companie din Elveția, o inițiativă 100% privată cu operațiuni pe 3 continente și mai multe țări și cu o listă de așteptare de peste 1000 de firme. În România proiectul Zenko este susținut de Universitatea Politehnică București, Facultatea de Automatică și Calculatoare. Ceea ce îi face unici pe piața din România sunt implementarea instrumentelor AI avansate, cum ar fi Asistentul Grappi, Agentul de Cercetare și Agentul pentru Social Media.
Știrea legată de psihologul robot, care înșiși oamenilor li s-a părut mai empatic decât psihologul uman a fost menită să pună în evidență capacitățile AI nu numai de a comunica, dar de a fi leader în comunicare. Chiar daca AI a surclasat omul într-o serie de activități / specialităti, rolul acesteia este de a comunica în toată lumea, cu toată lumea, spun organizatorii.
„Zenko.ai este un holding care doar crează Agenții Digitale (AIA) pe diverse domenii și aplicații. Abordarea Zenko este de a construi „agenti specializati” cu o sarcină precisă, performanți pe ce au de făcut, pe care sa ii ajutăm să colaboreze intr-un mediu precum oamenii.
Dorinta noastra este de a crea o o mișcare care să dea puterea oamenilor, nu trusturilor din Silicon Valley. Suntem oameni si evoluăm prin comunicare, iar prin și cu ajutorul AI putem comunica în toată lumea, cu toată lumea. Este foarte adevarat ca se va schimba conceptul de munca, dar rolul nostru este să replicăm abilități specifice personalului unei companii și apoi să facem ca acestea să colaboreze, creând un AIA – Advanced Intelligence Agency.
Rolul nostru este să înțelegem procesele la nivelul clienților, să le replicăm, re-creem, apoi să le aplicăm, să le implementăm la nivelul companiei. Un alt concept pe care îl folosim este „inteligența colectivă” / „inteligența de grup”, pe care ne străduim să-l aplicăm cu Agenți Specializați care prin colaborare să îndeplinească misiunea. Apoi integrand toate aceste într-un birou virtual (metaverse) este ca și cum te-ai plimba prin birou, îți întâlnești angajații și le dai sarcini specifice, vorbindu-le.
Zenko World este metaversul, mediul, ecosistemul în care AI se desfășoară și unde totul este controlat.” – Simeon Fluck, co-fondator și CEO Zenko.ai.
Anul acesta la festivalul Fete des Vendanges, Zenko a creat un asistent personal AI pentru 300.000 de oameni. Grappi, asistentul personal care a făcut posibilă navigarea ușoară prin detaliile evenimentului, a oferit informațiile esențiale care au devenit accesibile instant, transformând experiența participanților.
„
Companiile știu valoarea datelor, dar nu știu să le utilizeze, iar noi ne propunem sa ii ajutam prin DBA – Digital Brain Extension – Minte Digitală”, Joseph Felix, co-fondator și CGO Zenko.ai.
Mai multe detalii pe zenkoai.ro
În ceea ce mă privește nu pot decât să salut noile capacități ale AI și să mă bucur de modul în care știe să folosească informația în folosul oamenilor.
Ceea ce mă îngrijorează în acest moment sunt oamenii înșiși care se vede că sunt dispuși să confunde manifestarea vocală a empatiei cu empatia însăși. Când vom fi învățat empatia de la roboți, vom fi făcut primul pas spre mașinalizare.
Pentru a face diferența între fapte și ficțiune în psihologie, iată aici un link util: https://palindrom.eu/adevaruri-si-mituri-despre-sanatatea-mentala-un-ghid-al-cititorului-pentru-detectarea-balivernelor-psihologice/