Is tenderness sustainabile? Any more? Or the human touch? – cam asa te lasă să te întrebi multe repere ale sustenabilității militante azi.
Arta însă aparține oamenilor – iar sustenabiitate înseamnă în primul rând să ne păstrăm sensibilitatea umană. În acest sens, de sensiblitate umană onestă și marcată cu naturalețe, expoziția de la Galateca este un gest de permanență umană. Yes, humanity is sustainable. Tenderness included.
În seria Creative Sustainability Week, o expoziție capsulă care iese din serie, oferind perspective umane pline de spirit asupra sustenabilității. Bogăția și versatilitatea minții și simțirii umane ne vor permite mereu să fim oameni, în orice condiții de mediu. Trăirea fragilității noastre că o putere de a rezona cu fragilitatea lumii ne transformă și ne poate transformă și lumea. Iar artiștii sunt cei care demonstrează aceste adevăruri, le scot din abstractul conceptelor și din concretul chestionabil al cuvintelor cheie din flipcharturi și le aduc în evidența simțirii noastre. Arta devine un pilon al sustenabilității, nu (doar) pentru că reciclează materiale, ci pentru că animă sentimente și idei.
Cele cinci instalații ale expoziție capsulă care se poate vedea la Galateca între 23 septembrie și 23 octombrie formează împreună, în configurația atent curatoriată de Andreea Sandu și Anca Boeriu, o singură instalație, sau un aparat care ne instalează în fragilitatea noastră și ne invită să îi explorăm forța.
Creative Sustainability WEEK EDITIA a treia cuprinde lucrări de Elena Aronoaie Adorian, Vladen Babcineţchi, Anca Boeriu Oscar Castillo,Reka Csapo Dup, Adrian Grecu
Expoziția marchează lansarea celei de a treia ediții naţionale a Săptămânii Creativității Sustenabile – CSWeek și prezință o selecţie de instalaţii ce sintetizează conceptul curatorial al întregii manifestări:
„Cu mottoul Lasă-ți amprenta asupra viitorului! propunem ca temă centrală Omul, modul de acţiune si asumare în dezvoltarea de soluţii creative șsi impactul pe care activitățile culturale și platformele inovator-creative il au asupra comunităților, mediului și mentalităţilor, cultura fiind al patrulei pilon al sustenabilităţii.”, Anca Boeriu și Andreea Sandu.
Cele șase instalaţii din cadrul expoziţiei exporează această temă atât din perspectivă conceptuală, cất și din punct de vedere al mediului de manifestare artistică. Pentru a marca dimensiunea naţională și internațională a CSWeek, curatoarele au inclus în conceptul curatorial artiști relevanţi din cele 4 orașe parte a programului din acest an, cât și din Germania, Oscar Castillo fiind un artist mexicano-german ce trăiește și activează la Berlin.
Lucrările vor continua traseul naţional, din București, lași, Timișoara și Oradea, fiind parte din evenimentele dezvoltate până pe 23 octombrie, săptămânal în platforma națională CSWeek. Timp de o lună expoziţii, demonstrații, ateliere interactive performance, film, teatru și instalaţii urbane, conectează publicul și comunitățile creative cu viziune sustenabilă asupra viitorului.
CSWeek este inițiată de Galeria GALATECA și Asociaţia Culturală Neo Art România și propune o platformă sustenabilă și un eveniment anual naţional care să reunească sub aceeași cupolă bune practici, exemple, inițiative creative, expoziţii sau evenimente de educație și implicare, împreună cu artiști, designeri, arhitecți sau asociaţii, inițiative locale, companii și alți pasionaţi de pentru a crea un viitor mai verde, un viitor mai bun. CSWeek are la bază crearea de legături între comunități, redescoperirea naturii și a ceea ce face parte din natural în mediul urban și prezentarea sau crearea de exemple de practici diverse, sustenabile și propagarea lor în cadrul comunităților creative eterogene pentru că fiecare dintre noi ne lăsăm amprenta în viitor.
Coordonatoarele si curatoarele proiectului național sunt Anca Boeriu și Andreea Sandu, echipei curatoriale alăturându-i-se Elena Aronoaie-Adorian și Vladlen Babcinețchi.
S-au alăturat ediției de anul acesta parteneri strategici precum Environ, Asociaţia Culturală Fantom din Berlin, Institutul Cervantes din București, Goethe Institut din București, Oradea Heritage, Codru Festival, Uniunea Artiștilor Plastici din România Ordinul arhitecților din România , Filiala lași, Arcub, Primăria Municipiului București Străzi deschise.
Parteneri media: Modernism, Agenția de C”Arte, Propagarta, Revista Biz, Radio România Cultural, Metropola TV.
Intregul program il regăsiti pe www.csweek.ro
Un proiect:
GALATECA
parte din:
CHTIMÄBUTY MEEK
Elena Aronoaie-Adorian (n.1988, Timişoara) – este artist vizual, lector univ. dr. la Facultatea de Arte și Design Timișoara, curator, antreprenor și director de creație CODRU Festival și Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturi. Manager de proiecte culturale și echipe creative alcătuite din artiști vizuali, designeri, fotografi și videografi, scritori, creatori de conținut online și specialiști de relații publice. A creat numeroase proiecte de scenografie și instalaţii urbane expuse în spații publice. Participă frecvent la expoziții de artă contemporană, atât în ţară, cât și în străinătate.
EAT ART – instalație de artă manjabilă – este o invitație metaforică destinată publicului de a consuma arta făcând analogie la consumerismul compulsiv și la risipa pe care societatea si-a dezvoltat-o ca reflex comportamental. Proiectul se poziționează la intersecția dintre happening, action-art, sau chiar performance în care publicul joacā rolul principal. Acesta este invitat să guste instalația comestibilă, la propriu și la figurat, dezmembrând îndemnul repetitiv la acţiune ,Eat Art” și participând astfel în actul de desăvârșire al proiectului .
Literă cu literă, cu fiecare protagonist în parte, lucrarea se consumã şi în urma acesteia rămâne spaţiul gol care capătă calitate artistică, precum un spațiu impactat de intervenția umană și o întipărire a momentului efemer îr memoria publicului.
Instalatia este creată din Biscuiți Prospero cu unt si cereale Făina albă de GR U, zahăr, UNT, OUĂ, făină integrală de SECARĂ semințe de in, malţ, scorţișoară, SUSAN, tărâte de grâu