Știi ce să mănânci intr-o zi de post? Află de la dr Șerban Damian ce să alegi și ce să eviți pentru ca postul să fie sănătate!

Alte articole

Știi ce să mănânci intr-o zi de post? Află de la dr Șerban Damian ce să alegi și ce să eviți pentru ca postul să fie sănătate!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Țineți post? In ultima vreme postul a devenit de-a dreptul trendy, dar in alimentatie toate trendurile sunt supuse exagerarilor, fad-urilor și deci pericolelor. Dr Șerban Damian, medic nutriționist, ne sfătuiește ce și cum și cât ar trebui sâ mâncăm pentru ca posturl să fie pentru fiecare o sursă de sănătate și energie și nu inca o povară de dus!

Majoritatea oamenilor inteleg prin post abținerea de la mâncare. Sau de la un anumit tip de mâncare – scoatem din dietă anumite alimente și le inlocuim cu altele sau cu nimic. Intelepciunea tradițională ne arată că postul ortodox sau vegan, așa cum a fost practicat in spatiul românesc de căteva sute bune de ani, este realmente o perioadă de restart al trupului și sufletului, un prilej de a primeni energia noastră, de a deveni mai supli, mai agili, mai inspirați.

Foto ilustrativa Roxana Melnicu
Foto ilustrativa Roxana Melnicu

In teren, lucrurile nu stau insa la fel de clar, pe piața alimentară de azi, unde ofertele sunt mult mai variate decât am cunoscut vreodată. Așadar și tentațiile și confuziile sunt mai mari. De zeci de ani oamenii au observat că având drept unic criteriu „să fie de post sau vegan” pot ajunge să se ingrase in post sau să aibă simptoime digestive din cele mai neplăcute. Și nu numai digestive. Malnutriția pândește, postul paștelui e cel mai lung, și nimeni nu0și dorește să ajungă in stari de epuizare, oboseală, amețeală, ceață mentală, letargie. Cum facem să ne hrănim cât mai bine in post? Sigur, ideal ar fi să ne ținem de dieta strămoșească și să consumăm ierburi proaspete și nutritive, dar pentru omul citadin contemporan asta pune mari probleme.

Postul Paștelui reprezintă una dintre cele mai importante perioade de post din calendarul liturgic ortodox.  Este o perioadă de pregătire spirituală și purificare înainte de sărbătoarea Învierii Domnului. Postul Paștelui începe în fiecare an în ziua de luni, durează 40 de zile și nu înseamnă doar abstinență alimentară, ci și o pregătire spirituală intensă. Pe durata Postului este interzis consumul de alimente de origine animală, cum ar fi carne, ouă și produse lactate. Miercurea și vinerea sunt zile de post mai stricte, când se evită și uleiurile. În postul Paștelui se recomandă consumul de legume și fructe proaspete, bogate în fibre și nutrienți. În ultimii ani, practicile alimentare asociate acestui post în credința ortodoxă, s-au schimbat, pe măsura apariției pe piață a diverselor produse de post pe a căror etichetă se regăsesc extrem de multe ingrediente nesănătoase. Pe lângă riscul acumulării kilogramelor în plus, acest tip de produse au o valoare nutritivă redusă pentru organism.

Iată care sunt sfaturile nutriționistului Șerban Damian privind alimentele de evitat și alternativele recomandate în timpul postului.

Foto ilustrativa Roxana Melnicu
Foto ilustrativa Roxana Melnicu

“Postul Paștelui reprezintă pentru mulți un moment de purificare a trupului și sufletului. În această perioadă, alegerea alimentelor potrivite devine esențială pentru menținerea sănătății și a echilibrului nutrițional. Postul Paștelui poate fi o oportunitate de a adopta un stil de viață mai sănătos. Este esențial ca în timpul postului, să alegem alimente potrivite nu doar pentru respectarea tradiției, ci și pentru menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Din păcate există extrem de multe produse “de post” care pe lângă faptul care au un aport caloric semnificativ, nici nu vin cu beneficii nutriţionale demne de luat în seamă. Vorbim aici de: produse de patiserie, conserve, produse de panificație din făină rafinată, produse vegetale excesiv procesate, etc. Este normal ca atunci când vorbim despre mâncare și mai ales despre mâncarea de post unde opțiunile sunt mai limitate, să ne fie greu să facem alegerile alimentare corecte. Este și un motiv în plus pentru care pe platforma mea online cu cursuri de nutriţie, am dedicat un curs special acestui subiect, astfel încât cei care țin post și nu numai, să poată afla cum să facă alegeri mai bune pentru alimentația zilnică. Este un curs pe cât de simplu, pe atât de complex, deoarece sunt recomandări practice pentru viața de zi cu zi, nu doar teorie, recomandări, menite să vă facă să înțelegeți cum să vă hrăniţi în concordanță cu nevoile corpului și cu modul său de funcționare. Veți aprofunda și deprinde bazele unei alimentații corecte, sub forma unor principii pe care le puteți aplica imediat. Cursurile conțin exemple și recomandări pentru situații concrete, în cazul de față pentru postul alimentar.”

Alimente de evitat în postul Paștelui

Produsele făinoase rafinate (pâine, covrigi şi alte produse de panificaţie): “Produsele bogate în făină albă au un impact brutal asupra nivelului glicemiei și pot duce la creșterea în greutate. Alege-ți variantele mai sănătoase din făină integrală sau alternative fără gluten, precum faină de cocos.

În timpul postului este important să avem în vedere nu doar abținerea de la carne, ouă și produse lactate, ci și să acordăm atenție calității și compoziției alimentelor pe care le consumăm. Sunt de evitat, produsele de panificație din făină albă, rafinată, cum ar fi covrigii sau orice produse de patiserie. Pe lângă aportul caloric semnificativ, conțin și o cantitate mare de grăsimi”

Conserve cu aditivi: “În timpul postului, trebuie să fim atenți la etichetele produselor. Evitați produsele care conțin aditivi artificiali, precum coloranți și îndulcitori artificiali. Unele conservele pot avea un conținut mare de aditivi și conservanți. Optați pentru variantele proaspete sau pentru cele conservate în mod natural, fără aditivi.”

Produse vegetale procesate (semipreparate vegane): “Mâncarea gata preparată din categoria vegetală poate conține adesea ingrediente nesănătoase, pe lângă aditivi sau adaos de zahar și alte ingrediente modificate genetic. Acestea sunt alegeri la îndemână, pentru că se pregătesc uşor şi se consumă imediat, fără prea multă bataie de cap. Totuşi, unele dintre ele pot să conţină cantităţi mari de grăsimi, diverşi aditivi şi conservanţi, de aceea este bine să verificăm întotdeauna eticheta lor. Vorbim aici despre supe şi mâncăruri gătite ambalate, gata de consum, şniţele, burgeri şi chiftele vegetale, pateuri, mixuri de salate ambalate.

Optați pentru legume și fructe proaspete sau congelate (care păstrează mai bine nutrienții), precum și leguminoase. Primăvara este sezonul perfect când ne putem bucura de tot ce înseamnă legume verzi pline de vitamine, minerale și fibre, de la urzici, leurdă, untișor, lobodă, ștevie, salată verde, până la ceapă verde, usturoi verde și ridichii. Daca sunteți iubitori de cafea cu lapte, vă puteți prepara acasă lapte vegetal, fie că vorbim de lapte de migdale, lapte de cocos, lapte de soia sau lapte de ovăz.“

Margarina și grăsimile trans: “Evitați grăsimile trans prezente în unele tipuri de margarină şi semipreparate sau în produsele prăjite. Folosiți uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extra virgin, uleiul de cocos și uleiul de avocado atât pentru gătit, cât și pentru a adăuga o aroma aparte preparatelor.”

Dulciurile vegane: “Chiar dacă par alegeri potrivite pentru perioada de post, dulciurile aduc o mulţime de calorii provenind din zaharuri simple, aşa că trebuie să le limităm. Halvaua, ciocolata vegană şi alte dulciuri doar din ingrediente vegetale sunt la fel de concentrate din punct de vedere caloric ca şi cele obişnuite”

Foto ilustrativa Roxana Melnicu
Foto ilustrativa Roxana Melnicu

Alternative sănătoase recomandate de medical nutriționist, Șerban Damian

“Postul nu trebuie privit cu reticență, dimpotrivă. Făcând alegerile alimentare corecte și asigurând organismului toți nutrienții de care are nevoie în această perioadă specială, nu doar că vă puteți menține numărul de kilograme, dar este o perioadă foarte bună în care puteți scăpa de câteva kilograme în plus. Consumați legume și fructe de sezon pentru a vă asigura un aport optim de nutrienți, fibre, vitamine și minerale esențiale. Fasolea, lintea, năutul și mazărea sunt surse excelente de proteine vegetale și fibre. Acestea vă vor asigura o stare de sațietate pe o perioadă mai lungă și menținerea echilibrului nutrițional. Bogate în acizi grași omega-3, proteine și fibre, nucile și semințele sunt o gustare sănătoasă care pot ține foamea la distanță. Pentru energie și o sursă excelentă de fibre, optați pentru orez brun, quinoa, hrișcă sau ovăz. În zilele în care aveți voie să consumați produse lactate, optați pentru cele sănătoase, precum iaurtul grecesc, care este bogat în proteine și probiotice. Adaugați aroma și savoare preparatelor cu ajutorul condimentelor și ierburilor. Acestea pot face mâncarea mai gustoasă fără a adăuga calorii suplimentare. Și nu uitați, hidratarea este cheia succesului în orice regim alimentar. Consumați suficientă apă pe parcursul zilei pentru a menține organismul bine hidratat.”, recomandă nutriționistul.

Foto ilustrativa Roxana Melnicu
Foto ilustrativa Roxana Melnicu

Dr. Șerban Damian, medic nutriționist a lansat la începutul acestui an, în premieră naţională o platformă de cursuri online care vizează educația nutrițională, dedicată publicului larg. 

Platforma de cursuri online este dedicata tuturor persoanelor care vor să faca alegeri mai bune pentru alimentația zilnică. Seria de cursuri practice structurată ușor și simplu oferă posibilitatea aprofundării și deprinderii bazei unei alimentații corecte, sub forma unor principii ce se pot aplica imediat. Cursurile conțin exemple și recomandări pentru situații concrete, pași simpli care pot ajută la îmbunătățirea tiparelor alimentare și a stării de bine.

Postul este o oportunitate ideala de a experimenta ingrediente proaspete și de a dezvolta obiceiuri alimentare mai sănătoase. Înlocuind alimentele procesate și bogate în calorii cu opțiuni sănătoase și echilibrate, veți putea trece mai ușor prin perioada postului. Alegerea atentă a alimentelor în timpul postului nu doar că susține practicile spirituale, ci contribuie și la menținerea unei diete echilibrate și sănătoase.

Despre Centrul Medical Superfit

O echipă de specialiști cu pregătire solidă în domeniu, ani de experiență și multă pasiune pentru ceea ce fac și care pun accent pe crearea de programe personalizate pentru fiecare client, indiferent că vrea să slăbească, să devină mai sănătos sau să se antreneze mai eficient. În cadrul centrului poți face investigații medicale și sportive precise, pe baza cărora se pot construi ulterior programe adecvate fiecărei persoane, cu șanse mai mari de reușită. Pentru sportivii amatori și profesioniști, specialiștii pregătesc cele mai bune programe de nutriție, antrenament și refacere, astfel încât să poată performa la capacitate maximă.

Centrul este echipat cu cele mai noi tehnologii în materie de testări fizice, antrenament și recuperare, unele dintre ele unice în România. Centrul dispune de echipamente moderne și metode specializate de abordare, pentru un organism în formă și pentru performanța în sport. Tot în cadrul Centrului Medical Superfit  ai la dispoziție inclusiv servicii de consiliere psihologică, pentru a-ți lucra nu doar corpul, ci și mentalul, când vine vorba de motivare în sport, mâncat echilibrat sau alte aspecte ce țin de starea de bine.

Dacă sănătatea, echilibrul, recuperarea medicală ori performanța sportivă se numără printre obiectivele tale, la Superfit ai tot ce-ți trebuie că să le atingi. 

Descoperă programele și tehnologiile inovative pentru sănătate și echipa de specialiști, pe: https://www.superfit.ro/. 

Date de contact – Str. Moise Nicoară nr. 20, sector 3, București;

Telefon: 0722.616785; Email: contact@superfit.ro.