Sănătatea vine la tine – caravana care a adus sănătatea la sate

Alte articole

Sănătatea vine la tine – caravana care a adus sănătatea la sate

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pe 26 iunie a avut loc la Senat masa rotundă în care s-au discutat rezultatele celei de-a treia editii a Caravanei ,Sănătatea vine la tine”. 

În această a treia ediției a ei, caravana a mers intre martie si iunie prin cele mai izolate sate ale tarii, acele capilare indepartate si amortite pe unde sistemul medical nu prea circula: medicii de familie nu sunt, sunt inccesibili sau nu se implica, specialistii sunt la distante care pentru un om in varsta de la sat inseamna ani lumina. Asa se face ca acolo sunt oameni care nu au mai vazut un medic de niste decenii. 

Iata ce au constatat medicii, asistentii, elevii de scoli post-liceale sanitare mobilizati de Asociatia Pacientilor Cronici din Romania pentru a vizita 8 astfel de localitati izolate din 6 judete, unde au vazut in total 1216 persoane:

 • mai mult de jumătate dintre pacientii testați au diabet sau prediabet (58%) inclusiv risc mediu sau mare de complicatii despre care nu stiau
 • 4 din 5 oameni sunt supraponderali sau suferă de obezitate (82%). Totusi majoritatea zdrobitoare considera ca asta nu este o problema de sanatate adevarata: doar 4 persoane au declarat la intrarea in spatiul de testari ca sufera de obezitate. 78% dintre cei cu obezitate nu au vorbit niciodată cu medicul lor de familie despre greutatea lor;
 • 58,8% au valori crescute ale LDL colesterol (colesterolul rău, principalul factor de risc pentru afecțiunile cardiovasculare) şi doar 61% dintre ei iau un tratament;
 • au fost testate pozitiv pentru Hepatitele B şi C 36 de persoane.

Sunt multe de facut, si in special gestul firesc ca un medic de familie sa preia ceea ce a facut caravana. Nu doar in aceste sate, ci in toate satele, oricat de indepartate. Participantii la masa rotunda au atras atentia asupra necesitatii gasirii unor solutii pentru problemele grave legate de asigurarea asistentei prin medici de familie pentru fiecare dintre cetatenii tarii, oriunde s-ar afla. 

Am aflat cu bucurie ca exista o initiativa si in Universitatea de Medicina dr Carol Davila de a implica medicii rezidenti in activitati medicale la nivelul zonelor izolate. 

Foarte importanta este asigurarea unui nivel de educatie pentru sanatate a intregii populatii incepand cu ora de educatie pentru sanatate de la scoala. 

Am salutat din toata inima interventia dr Anca Hincu, presedinta Asociatiei medicale de preventie prin stil de viata sanatos, care a marturisit ca a ajuns sa scrie pe retetele medicale pe care le emite: ACTiVITATE FIZICA alaturi de eventuale medicamente si suplimente. 

Am aflat ca exista propunerea de a se oferi o zi libera fiecarui angajat care vrea sa isi faca analizele. 

As mai adauga eu: sa nu uitam ceea ce au constatat elevii de scoala postliceala prin aceste sate: cu rabdare si bunavointa, cu o abordare profunda si umana din partea fiecarui medic si asistent orice pacient devine receptiv si atent. Toti oamenii asculta un sfat dat pe tonul potrivit. Poate dureaza mult, dar timp mult s-a pierdut deja. Fara educatie si fara umanitate nu vom avea sanatate!

Echipa caravanei a făcut trei vizite în fiecare localitate: o zi pentru recoltare de sânge și, la o săptămână distanță, încă două zile în care echipe medicale (ce au inclus medic diabetolog și medic cardiolog) au venit în localități. 

Județele și localitățile vizitate sunt Tulcea: Beștepe, Teleorman: Vârtoape și Scurtu Mare, Giurgiu: Prundu și Greaca, Vâlcea: Alunu, Argeș: Mozăceni și Vrancea: Tulnici.

Analizele efectuate au fost: glicemia (la fața locului și în laborator), hemoglobina glicată, analize de sânge (hemogramă, profil lipidic), colesterolul total (la fața locului și în laborator), indice de masă corporală, testul Michigan (pentru complicațiile diabetului), EKG și teste de Hepatite virale B și C. 

Echipa de medici, asistente medicale, elevi de școli post-liceale sanitare au efectuat nu doar investigații, ci au oferit și educație medicală despre prevenția în boli cardiovasculare și controlul diabetului, au explicat și împărțit broșuri educative despre diabet, bolile cardiovasculare, dislipidemie, podiatrie, au dat sfaturi despre nutriție și schimbarea stilului de viață și au încurajat persoanele prezente să discute cu medicii de familie despre problemele de sănătate descoperite.

Rezultatele caravanei:

Au beneficiat de controale medicale și analize gratuite 1216 persoane. 65% au fost persoane peste 50 de ani, 68% au fost femei.

Diabet, prediabet, complicații:

 • Mai mult de jumătate dintre pacienții testați au diabet sau prediabet. 48% au prediabet sau rezistență la insulină și 10% au diabet netratat conform valorilor glicatelor de la toți pacienții.
 • 130 persoane au declarat la intrarea în spațiul de testări că știu că au diabet și alte 37 persoane au aflat în această caravană că e foarte probabil să aibă diabet (cf. valorilor glicemiilor și glicatelor și evaluării făcute de medicul diabetolog).
 • 142 persoane au primit recomandare de control suplimentar la diabet.
 • Dintre persoanele cu diabet, mai mult de 24% aveau risc mediu și mare de neuropatie diabetică (cf. Testul Michigan).

Obezitate:

 • 4 din 5 oameni sunt supraponderali sau suferă de obezitate (82%) Important de remarcat, la intrarea în spațiul de testări, doar 4 persoane au declarat să suferă de obezitate.
 • 78% dintre cei cu obezitate nu au vorbit niciodată cu medicul de familie despre greutatea lor.

Risc cardiovascular:

 • 49,5% au valori crescute ale colesterolului total și non-HDL, ceea ce înseamnă risc crescut pentru BCV (infarct miocardic, AVC etc.).
 • 58% au valori crescute ale LDL-colesterol.
 • 20,6% au fost depistați cu insuficiență cardiacă, iar 16,1% cu risc crescut de evenimente cardiace acute.
 • La EKG, 87 de persoane au fost depistate cu tulburări de ritm cardiac, 48 au aveau afecțiuni ischemice și 10 aveau modificări ale dimensiunilor cavităților inimii.
 • 22% au primit recomandare de consult suplimentar cardiologic.

Funcția hepatică:

 • 12.3% prezintă valori crescute ale transaminazelor (enzime hepatice), ceea ce sugerează o posibilă afecțiune hepatică.
 • 19 persoane au fost testate pozitiv pentru Hepatita B, 17 persoane au fost testate pozitiv pentru Hepatita C, iar 3 dintre acestea au avut ambele teste pozitive.

Hemograma și depozitele de fier:

 • 16.5% au feritină scăzută, asociată cu deficit de fier.
 • 46% dintre cei cu feritină scăzută au și anemie.
 • 5.6% anemie.
 • 3.8% au eozinofilie – alergie sau boală parazitară.

Alte rezultate:

 • 2.6% dintre participanții la caravană au analize care sugerează probleme de funcționare a rinichilor.
 • 7.5% – hipotiroidism.
 • 34 persoane au declarat că au tulburări mentale (anxietate, depresie, schizofrenie, atacuri de panică).

„Trăim cu senzația că la țară, părinții noștri, bunicii noștri trăiesc sănătos, mănâncă sănătos, fac mișcare prin curte… Iată că aceste cifre ne demonstrează contrariul. 82% dintre persoanele testate de noi sunt supraponderale sau suferă de obezitate. Mai mult de jumătate dintre pacienții testați au diabet sau prediabet. Riscul de boli cardiovasculare este mare. Caravana „Sănătatea vine la tine” este un semnal de alarmă pentru autorități, dar și pentru noi și familiile noastre.” spune Cezar Irimia, președintele APCR.

Caravana „Sănătatea vine la tine” este organizată de Alianța Pacienților Cronici din România cu sprijinul Novartis, Synevo, Worwag, Zentiva, Viatris, Alphega, Bristol Myers Squibb, Servier, Boehringer Ingelheim, Roche, AstraZeneca, Lilly, Gilead, în parteneriat cu Asociația ProCardio, Asociația Neurodiab, Asociația Română de Educație în Diabet, Asociația de Podiatrie, APAH-RO, Asociația Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice.