Regina Maria Dental Clinics lansează Protocolul Dr. Leahu pentru pacienții oncologici

Alte articole

Regina Maria Dental Clinics lansează Protocolul Dr. Leahu pentru pacienții oncologici

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pacienții cu afecțiuni oncologice primesc, de astăzi, servicii stomatologice printr-un protocol medical dedicat, care integrează stomatologia cu oncologia

Regina Maria Dental Clinics anunță lansarea serviciilor stomatologice adresate pacienților oncologici, într-o abordare unitară a tratamentului medical dedicat acestora, în Hubul Oncologic Pallady, parte a Campusului Medical Pallady. Printr-un protocol stomatologic diferit (Protocolul Dr. Leahu), adaptat protocolului medical oncologic și printr-o infrastructură de spital dentar, Regina Maria Dental Clinics Pallady le oferă pacienților un parcurs terapeutic complet și eficient și completează serviciile de tratament și control al afecțiunii oferite de medicii specialiști din Campusul Medical Pallady.

Printr-o integrare complexă și necesară a serviciilor medicale oncologice și serviciilor stomatologice, această abordare structurată este o premieră pentru România. 

Cata nevoie au pacientii oncologici de tratatamente stomatologice dedicate, numai ei stiu cu adevarat. Ceea ce stiu medicii de la Regina Maria Dental Clinics si ceea ce ar trebui sa stim fiecare dintre noi este ca este nevoie mai mult decat de aer de o abordare multidisciplinara si personalizata a acestor pacienti. „Tratam pacientul, nu boala” spunea dr Leahu azi.

Pacientul asa cum este el, chiar foarte mic, cum este Denis cel curajos, invitat special in conferinta de presa chiar cand iesea din cabinetul stomatologic, alaturi de dr Asma Battah, specialista in pedodontie care l-a ingrijit continuu de-a lungul chimioterapiei. De multe ori, tratamentul stomatologic bine aplicat la momentul potrivit poate fi cheia spre vindecarea afectiunii oncologice… si invers… Din pacate. Si din pacate este valabil pentru numeroase specialitati medicale care pot ajunge la un moment dat sa se intersecteze cu boala oncologica.

De aceea, abordarea corecta si eficienta a acestei boli (si in perspectiva si a altora) nu poate fi decat holistica si multidisciplinara cum este cea de la Regina Maria. Cat timp mai trebuie sa treaca pana ce acesta va fi standardul si cat timp mai trebuie sa treaca pana cand totul va putea fi gratuit pentru pacient, decontat din bugetul asigurarilor?

*Regina Maria Dental Clinics lansează Protocolul Dr. Leahu pentru pacienții oncologici – servicii stomatologice integrate, pentru un parcurs medical personalizat

*Integrarea serviciilor stomatologice și a serviciilor oncologice  în Campusul Medical Pallady, o premieră pentru România 

Pacienții cu afecțiuni oncologice nu pot fi lipsiți de tratament stomatologic, iar particularitatea în cazul lor este că protocolul stomatologic este extrem de strict, iar serviciile dentare se efectuează cu dublu rol. 

Pe de o parte, acestea sunt necesare înaintea tratamentelor oncologice, fiind esențiale în proces, prin eliminarea factorilor agravanți. Ideal, acestea se efectuează cu o săptămână sau 10-14 zile în avans în cazul tratamentelor chirurgicale, pentru asigurarea sănătății orale înaintea tratamentului recomandat de medicii specialiști. Potrivit cercetărilor medicale actuale, care analizează interrelația dintre sănătatea orală și sănătatea sistemică, sănătatea orală are un impact semnificativ asupra stării generale de sănătate a pacienților oncologici.

Problemele dentare netratate pot crește riscul de infecții și complicații în timpul tratamentului oncologic, afectând calitatea vieții și chiar rezultatele tratamentului. Evaluarea pre-terapeutică se concentrează pe consultul stomatologic și asigurarea igienei orale, ca măsură proactivă efectuată cu scopul reducerii încărcăturii microbiene orale și îmbunătățirii igienei orale generale, minimizând, astfel, riscul de infecții în timpul tratamentelor oncologice imunosupresoare.

Astfel, identificarea și rezolvarea problemelor dentare (leziuni carioase, dinți irecuperabili/focare dentare, xerostomie, pulpită acută, boală parodontală care poate fi un factor declanșator pentru multiple alte afecțiuni etc.), precum si educația și explicarea fenomenelor care vor urma tratamentelor oncologice și care pot impacta cavitatea orală sunt foarte importante. 

Pe de altă parte, tratamentele stomatologice sunt necesare și în timpul tratamentului sau post-tratament oncologic, pentru rezolvarea impactului invaziv al chimioterapiei sau radioterapiei asupra sistemului oro-dentar. De exemplu, în timpul tratamentului oncologic, fără întreruperea acestuia, sunt posibile consultul stomatologic, tratamentul endodontic, odontologic, protetic și detartrajul supragingival.

Însă, în cazul extracțiilor, procesul de evaluare este complex și implică analize, dialogul continuu cu medicul oncolog, iar decizia efectuării procedurii și momentul sunt alese în funcție de tipul de terapie – procedura este posibilă într-un moment precis între curele de chimioterapie, însă nu se practică în timpul radioterapiei. 

Pe lângă desfășurarea celui mai amplu program de prevenție privind sănătatea dentară, cu peste jumătate de milion de abonați pentru care asigurăm servicii de profilaxie, o direcție importantă pentru noi în acest moment este aceea de dezvoltare a protocoalelor medicale stomatologice adresate pacienților cronici și oncologici și asigurarea sănătății dentare a acestora. Pentru persoanele diagnosticate cu cancer, modul de lucru este fundamental diferit, extrem de riguros și necesită o abordare multidisciplinară, împreună cu medicii specialiști.

Din cauza complexității în gestionarea reacțiilor pacienților, tratamentul este inaccesibil pentru acești pacienți în stomatologia din România. Este momentul să începem să practicăm o stomatologie medicală și să deschidem serviciile stomatologice și către pacienții oncologici pentru care sănătatea orală este crucială in prevenirea complicațiilor, precum și pentru asigurarea normalității post tratament oncologic.

Protocolul nostru de lucru nu se rezumă la un set strict de proceduri și la un tratament oferit corect astăzi. Este o promisiune făcută fiecărui pacient oncologic de a primi o soluție personalizată, rapidă și sigură, cu rezultate care îi vor schimba viața.”, declară Dr. Ionuț Leahu, CEO și cofondator Regina Maria Dental Clinics.

Potrivit datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății pentru 2022, incidența afecțiunilor oncologice este de aproximativ 20 de milioane de noi cazuri, cu un top dat de cancerul de plămâni, sân și colorectal, iar rata mortalității este la aproximativ jumătate dintre pacienții afectați la nivel global. Europa este afectată în proporție de 20% din numărul total, atât ca incidență, cât și ca rată de mortalitate, iar ca prevalență, este la un procent de 25%. În România, potrivit informațiilor, numărul de cazuri noi este de aproximativ 105 000, cu o rată de mortalitate la aproximativ jumătate și risc de a dezvolta cancer până în 75 de ani de 28%.

Pe fondul creșterii incidenței afecțiunilor oncologice de la an la an, cu atât mai important este rolul nostru, fiind printre puținele specialități medicale care stau alături de oameni pe tot parcursul vieții și, de multe ori, fiind primii care vedem semnele care indică nereguli la nivelul cavității orale sau, mai grav, prezența cancerului oral, având experiența și vizibilitatea în zona maxilo-facială. De aceea, considerăm că trebuie să ducem avantajul posibilității de detectare mai departe, într-o abordare integrată de tratament și control, alături de medicii specialiști din Rețeaua de Sănătate Regina Maria”, adaugă Dr. Ionuț Leahu. 

Invitați la conferința de presă au fost mai mulți medici specialiști din cadrul clinicii:

Ștefan Zarma – medic primar radioterapie

Cosmin Faur – specialist chirurgie buco-maxilo-facială

Asma Battah – medic stomatolog cu competență în pedodonție

Ce am aflat astfel?

Tratamentele oncologice dau complicații la nivelul cavității orale pentru ca metabolismul este foarte intens aici

Complicațiile cele mai frecvente sunt mucozita și durerile, care, netratate de un stomatolog, ajung să îl determine pe pacient să mănânce mai puțin și mai prost, punând astfel în pericol întreg tratamentul cancerului săi, și pe de altă parte îl fac pe pacient să nu-și maiîngrijească cavitatea bucală (procesul este dureros) și ca urmare problemele la acest nivel se agravează până la necroza osului. De multe ori pacientul capătă reticență șio față de tratamentul stomatologic, de aceea este de o importanță vitală cooperarea între pacient și stomatolog dar mai ales colaborarea între stomatolog și oncolog pentru a continua tratamentul în mod eficient. 

Problemele stomatologice trebuie rezolvate înainte de radioterapie, cu 12 zile cel putin, dacă radioterapia intervine in aceeasi zona.

 Pacienții trebuie sa stie ca tratamentul stomatologic nu trebuie să dureze luni și ani, ci se poate rezolva într-o singură zi – dr Leahu a lansat în 2011 conceptul de one visit to the dentist.

Dr Leahu militează pentru o abordare complexa, holistica: stomatologie medicala sau medicina stomatologica, în condițiile în care în țara noastră se întâmplă ca pacienții să fie discriminați, să li se refuze tratamentul dacă au alte afecțiuni – diferite, de exemplu miastenia gravis sau autism.

Statisticile europene arată că românii se considera foarte sanatosi, pe locul 3 in Europa,  in realitate statisticile de morbiditate și mortalitate arată că lucrurile nu stau chiar așa și ar trebui să acordăm mai multă importanță prevenției.

Regina Maria Dental Clinics Pallady

Regina Maria Dental Clinics Pallady este cea de-a șasea clinică dentară din Capitală a rețelei și cea de-a nouăsprezecea la nivel național. Prin integrarea în Regina Maria Campus Medical Pallady, noua clinică susține abordarea multidisciplinară a sănătății pacienților, facilitând colaborarea între specialitățile medicale și oferind un parcurs terapeutic complet și eficient. De astăzi, pacienții cu afecțiuni oncologice primesc tratamente stomatologice după un protocol stomatologic dedicat, Protocolul Dr. Leahu, printr-o abordare care integrează serviciile stomatologice cu cele oncologice. 

Dotată cu șapte cabinete și cu un departament propriu de radiologie dentară, clinica asigură diagnosticare precisă și tratamente personalizate, realizate de o echipă de specialiști cu experiență care colaborează interdisciplinar pentru cele mai bune soluții terapeutice. În plus, pentru cazurile complexe, clinica oferă și servicii de sedare asistată de medic specialist ATI, asigurând o experiență medicală sigură și lipsită de stres. Echipa tratează nevoile oricât de complexe ale tuturor pacienților, prin servicii de stomatologie generală, pedodonție,implantologie,chirurgie dento-alveolară, parodontologie, ortodonție, endodonție, protetică și estetică dentară. 

––––– 

 

Despre Regina Maria Dental Clinics 

 

Regina Maria Dental Clinics este cea mai extinsă rețea de clinici stomatologice din România, cu prezență în 13 orașe, oferindu-le pacienților acces la servicii stomatologice de excelență, integrate într-un sistem medical modern. Parte a Rețelei de Sănătate Regina Maria, clinicile îmbină experiența avansată cu tehnologia de ultimă generație, asigurând soluții complete pentru sănătatea orală, de la prevenție și tratamente de rutină până la intervenții complexe de implantologie, ortodonție și estetică dentară.

 

Prin abordarea integrată, pacienții beneficiază de un plan de tratament multidisciplinar, conectând stomatologia cu alte specialități medicale, pentru o îngrijire personalizată și eficientă. Echipa de specialiști din toate ramurile stomatologiei lucrează împreună cu medici din diverse discipline pentru a oferi soluții sigure, adaptate fiecărei nevoi medicale.

https://www.reginamaria.ro/dental