Mădălina Pașol e ca un soare in miezul iernii. Are darul de a-ti face pur si simplu pofta de muzica, nu numai atunci cand canta la pian (ceea ce pur si simplu m-a facut si pe mine sa incerc!!!), ci si atunci cand isi povesteste muzica. Si o povesteste cu o precizie poetica, in acelasi timp in care e precizie matematica. Exactitate si onestitate, in acelasi timp in care e pasiune pura. Asa se face ca am ajuns sa ascult noul ei CD, pe repeat!
Când am aflat numele CD ului, Algo-ritm, am fost curioasă. Când am ascultat o piesă, m-a frapat contrastul între tonul direct, personalizat, aproape conversațional al pianului care vorbea cu mine aici și acum. Nimic previzibil și algoritmic, nimic abstract și automatizat, ci totul extrem de uman, ca un prieten drag.
O alegere minunată, aș zice, pentru un CD care este menit a fi muzică de luat cu tine, pentru a fi un companion suportiv, un prieten care îți lasă gândurile să se desfășoare, le primește și le transformă în curgerea de apă a pianului, care îți permite interiorizarea și, da, străvechea sublimare prin artă. Dintr-o dată am citit Algo-ritm ca un joc de cuvinte, un ritm al durerii care se transformă în ritm al vieții și chiar acolo, în urechile noastre, se transformă în artă.
Cu pianul în urechi (căștile sunt absolut indicate) aproape că simți fizic cum amarul se transformă în dulce. Ritmul durerii se transformă în ritm al frumuseții și ne duce treptat spre seninătate și îmbrățișarea lumii. Mi s-a părut că sună a vindecare și atunci când am avut prilejul să îi spun asta Mădălinei, drept să spun, am fost și uimită și fermecată că a confirmai intuiția mea.
˝CD-ul Algo-ritm a fost conceput în ultimii pași ai pandemiei și de aceea ritmul mai lent și piesele alese caracterizează foarte mult apusul liniștii aceleia pe care unii au iubit-o și alții au urât-o în pandemie. Muzica lui te îmbie la contemplare și, de ce nu, cum spui, la vindecare. Dar mai degrabă cred că este o cale către sufletul nostru, care se deschide când fiecare se poate retrage cu un fotoliu, o cafea bună sau un ceai și cu muzică. Acolo îți găsești pacea interioară, ritmul interior.˝mi-a spus ea în decembrie.
Când își prezintă CD-ul ea începe adesea așa: ˝Am plecat de la Bach și am ajuns tot la Bach!˝
De fapt, pe disc, prima piesă este un preludiu de Rahmaninov – o piesă foarte pasională și răvășitoare – compusă de autor în amintirea zilelor petrecute la bunica sa, unde din depărtare se auzeau clopotele.
Urmează primul preludiu de Bach este în do major, ˝o gamă albastră, clară.¨ spune Mădălina, mărturisind că adesea cântă această piesă pentru a sparge gheața, pentru a-și liniști propriile emoții, dar și pentru a aduce pe oricine se instalează lângă pian în exact starea de receptivitate potrivită pentru a percepe toată frumuseșea și complexitatea muzicii care urmează.
Urmează un Allegro de Mozart, o piesă descoperită de curând într-o bibliotecă. Nu există un alt pianist român care să fi înregistrat până acum această miniatură. ˝Este o piesă pe care Mozart a compus-o pentru sora lui, care are și un aranjament pentru o mică orchestră de cameră, dar noi avem acest aranjament pentru pian și așa am și lăsat-o exact în partitura originală pe care noi am obținut-o dintr-o colecție.˝ povestește Mădălina.
La fel, nu a mai fost înregistrată până acum de vreun pianist român nici piesa Albumblatt de Johannes Brahms. Despre ea Mădălina spune că e ˝o piesă foarte scurtă și extrem de melancolică, făcută special pentru suflet, atât de sensibilă și intimă, ca o iubire șoptită pentru tine, atunci când numai tu știi că ești îndrăgostit, nu mai știe nimeni altcineva˝. Acum șoptesc și eu aici că aceasta este favorita mea de pe tot CD-ul.
˝Mai avem acolo tot așa o filă de album de Wagner, de Richard Wagner. Richard Wagner nu a prea compus pentru pian, dar aceasta este efectiv o povestioară pe pian care are o linie melodică foarte lungă și nu te poți despărți de ea. Adică o cânti, o cânti, o cânti, o cânti și la un moment dat, da, ajunge la sfârșit˝a continuat Mădălina.
De un romantism sfâșietor este Nocturna lui Ottorino Respighi, care urmează: ˝vezi lumânările de la miezul nopții, când balul s-a terminat și contesa a rămas singură în sala mare și mai contemplă încă o dată cât de minunată a fost seara. La un moment dat, când m-am întors în România, am locuit într-o casă foarte frumoasă, undeva lângă piața Victoriei și acolo am petrecut multe nopți cântând această piesă – îți dă o senzație de plutire, de zbor, de magie. ν
Este acolo și Valsul Romantic de Claude Debussy – ˝vedem acolo un profesor de dans francez, cu joben și cu mustață, care ne explică cum să facem pașii de vals corect și tipicar – păstrând totodată tot acel aer extrem de romantic al perioadei impresioniste˝.
Mai avem pe disc și o piesă foarte scurtă, dar extrem de dificilă din punct de vedere al tehnicii pianistice: Contrabandista de Robert Schumann. Așa cum îi spune titlul, este despre cineva care se furisează – deci este foarte rapidă, trebuie să fii foarte dibaci pe claviatură ca să-ți iasă bine.
Cele trei piese de Jean-Philippe Rameau sunt pentru mine piese de rezistență, pentru că iubesc barocul și pentru că mi se pare și greu de pus în scenă. Cu atât mai mult am apreciat piesa pe care Mădălina însăși a aranjat-o pentru pian – LÉntree du Polymnnie din opera Les Borreades. ˝Este o piesă rară cu un caracter de plutire, da, de zbor foarte lin.˝povestește Mădălina.
Despre Nocturna pe o temă moldovenească de Dinu Lipatti nu ne spune decât că e undeva foarte devreme dimineață și este ceață, verzuie de la câmpuri și în zare se vede un iaz….
De luat cu noi în căști oriunde, dar mai ales la drum, cele 24 de piese ale acestui album alcătuiesc ˝un algoritm pe care să-l urmăm pentru a reintra în ritmul nostru natural˝ spune Mădălina. Iar darul ei cu totul excepțional de a-ți face poftă de muzică m-a făcut să nu mă mai despart de CD până acum … ceea ce vă doresc și vouă!
Pe Mădăliona Pașol o vom regăsi într-un recital care se anunță minunat la Ateneul Român pe 2 martie 2025.
Găsiți bilete aici: https://www.eventbrite.com/e/recital-madalina-pasol-lansare-album-algo-ritm-tickets-1068917654479
Până atunci vă las un tango obsedant cântat de ea la un eveniment din luna decembrie:
Aflați mai multe despre noul CD semnat Mădălina Pașol aici: https://www.romania-muzical.ro/info/discul-anului-2023/disc.htm?a=3824121&c=8731&g=2