O săptămână fantastică la Sala Radio, de la Grieg la jazz, de la lirica Nordului la centaurii Sudului

Alte articole

O săptămână fantastică la Sala Radio, de la Grieg la jazz, de la lirica Nordului la centaurii Sudului

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

La Sala Radio începe săptămâna fanteziei, în care muzica face ecou naturii noastre sălbatice!

Miercuri, 8 noiembrie 2023 (de la 19.00), CORUL ACADEMIC RADIO prezintă: „GRIEG – LIRICA NORDULUI”. Se împlinesc 180 de ani de la nașterea marelui scriitor norvegian norvegian – EDVARD GRIEG. Acesta este unul dintre marii creatori romantici și a fost supranumit de celebrul dirijor german Hans von Bülow „Chopin al Nordului”, Grieg a creat o muzică extrem de sensibilă, impregnată de atmosfera peisajelor și cețurilor norvegiene. „Să ai capacitatea de a te retrage în tine însuți și de a uita de tot ceea ce te înconjoară atunci când creezi – cred că este singura cerință pentru a fi capabil să produci ceva frumos. Totul este un mister.”, mărturisea Grieg.

Sub bagheta dirijorului ansamblului – Ciprian Țuțu – inițiator al evenimentului, veți asculta celebra creație a lui Grieg: suitele Peer Gynt, partitură compusă în 1875 la cererea compatriotului său, marele dramaturg Henrik Ibsen, pentru a ilustra muzical piesa sa de teatru, cu același nume. Premiera lucrării a avut loc pe 24 februarie 1876, la Oslo, cu Grieg însuși ca dirijor. La Sala Radio, lucrarea va fi interpretată în aranjamentul lui Ioan Dobrinescu și cu participarea sopranelor Olga Murariu Caia și Virineia Pîrnău.

Veți asculta, de asemenea, și lucrarea lui Grieg intulată 4 Psalmi, în interpretarea solistică a baritonului Cristian Ruja. Evenimentul de la Sala Radio se va bucura de prezența actorului Mihai Bisericanu, la percuție îi veți aplauda pe Lucian Maxim și Ali Cezar Srouji și la pian pe Carmen Săndulescu.

Joi, 9 noiembrie 2023 (de la 19.00), muzica și artele plastice își dau întâlnire la Sala Radio, în cadrul primului eveniment pluridisciplinar iniți

at de BIG BAND-UL RADIO în stagiunea curentă, intitulat „CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA”.

Pe scena Sălii Radio, îi veți aprecia pe membrii Big Band-ului în dublă ipostază: de interpreți, dar și de compozitori ai pieselor de jazz pe care le veți asculta, o parte dintre acestea fiind cântate în primă audiție absolută.

GEORGE NATSIS – pianistul ansamblului – saxofoniștii PAOLO PROFETI și CĂTĂLIN MILEA, chitaristul LIVIU NEGRU, trombonistul FLORIAN RADU și trompetiștii LAURENȚIU MOISE și SEBASTIAN BURNECI semnează lucrările pe care le veți asculta pe 9 noiembrie la Sala Radio. Repertoriul va cuprinde și o lucrare compusă de Marian Georgescu, fost chitarist al ansamblului, care a trecut în neființă în anul 2019.

Concertul se va derula sub conducerea muzicală a dirijoarei ansamblului, SIMONA STRUNGARU. Piesele interpretate vor fi însoțite și de proiecții video pe orga Sălii Radio, realizate de IOANA HALUNGA.

În paralel cu seara de jazz propusă de Big Band, Sala Radio va găzdui expoziția de pictură și grafică „CENTAUR”, ce reunește lucrări realizate de artiștii plastici AUREL BULACU, GHEORGHE CARUȚIU, FLORIN CODRE, DARIE DUP, CĂTĂLIN GUGUIANU, IULIA MIHALCEA, FLORIN STOICIU și ION TIȚOIU, fiecare artist având o abordare stilistică diferită a temei ecvestre, păstrând în același timp unitatea întregului. Legătura dintre concert și expoziție este dată de faptul că atât dirijoarea Big Band-ului Radio – Simona Strungaru – cât și prim-trompetistul Sebastian Burneci au compus fragmentele muzicale ce însoțesc lucrările expoziției.

„Dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia a legăturii dintre om și natură, prin imaginea relației dintre om și cal.” – declară IULIA MIHALCEA, inițiatoarea acestui proiect.

Expoziția „Centaur” a mai fost admirată la Institutul Cultural Român și la Complexul Muzeal Tulcea – Casa Avramide. Vernisajul expoziției va avea loc în foaierul Sălii Radio în aceeași zi – 9 noiembrie 2023 – la ora 18.00. Lucrările vor rămâne în spațiul sălii bucureștene până în data de 18 noiembrie 2023.

 „Companion și extensie a gândurilor și acțiunilor umane, calul constituie un simbol cultural complex provenind din dimensiunea sa empatică și cvasiomniprezentă în activitățile umane, până de curând. Și ca o singură dovadă a acestei legături, ritmul bătăilor inimii omului coincide cu ritmul galopului. La nivel cultural, calul își păstrează puterea de simbol al nobleței și devotamentului, fiind prezent în manifestările ele însele simbolice și oficiale și, deși retras dintr-o primă linie a vizibilității la nivel social, el rămâne la fel de prezent în societățile mai apropiate de cele tradiționale. Domeniul de abordare fiind extrem de vast, ne-am limitat la abordarea esențială a relației dintre om și cal, ca simbol al armoniei de care lumea contemporană are atâta nevoie”. – IULIA MIHALCEA

Concertele vor fi transmise LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe  entertix.ro și  myticket.ro  – şi în librăriile Cărtureşti.