Manifestul Consumatorului Responsabil. a fost lansat pe 7 iunie de Asociația Sută la Sută Românesc, cu sprijinul ANPC, prin platforma Tribuna Consumatorilor
Lansarea a fost prilejuită de Ziua Mondială a Siguranței Alimentare (7 iunie)
Manifestul Consumatorului Responsabil este, astfel, Manifestul celor 4 E-uri pentru Siguranța Alimentară: E bun? E sigur? E sustenabil? E de mâncat?
DE CE să fii un consumator responsabil?
Pentru ca noi toți împreună, consumatori responsabili, să putem construi un viitor sustenabil!
Suntem responsabili pentru siguranța și sănătatea noastră și a acelor apropiați!
Suntem responsabili pentru siguranța și viața planetei noastre!
CUM este un consumator responsabil?
– educat
– informat
– proactiv
– atent la nevoile proprii și ale comunității, conștient fiind că nevoile proprii nu pot fi separate de nevoile comunității
Comportamentul responsabil de consum se manifestă în toate ariile de acțiune. Ne vom referi aici la comportamentul de consum din sectorul alimentar
Dacă E-urile au căpătat faima de simboluri ale unor ingrediente controversate, noi ales E-urile ca simbol al precauției atunci când vine vorba despre consumul alimentar, precauție care este primul pas spre un consum responsabil, conștientizând și ținând seama de largile implicații ale alegerilor noastre.
Manifestul consumatorului responsabil în sectorul alimentar are 4 E-uri, respectiv 4 întrebări fundamentale pe care trebuie să ni le punem înainte de a face o alegere alimentară:
E bun? E sigur? E sustenabil? E de mâncat?
Iată câteva răspunsuri responsabile pe care le putem da acestor întrebări.
E bun?
Aleg alimentele care îmi plac (mie și/sau membrilor familiei sau persoanelor pentru care cumpăr alimente) sau pe care sunt autentic curios să le încerc. Când cumpăr un aliment pentru prima oară, prefer să iau o cantitate mică – dacă îmi va plăcea, revin și cumpăr mai mult.
Primul pas spre a deveni un consumator conștient este să admitem că facem majoritatea alegerilor alimentare după principiul plăcerii, care nu este neapărat conștient. Preferințele noastre alimentare au rădăcini vechi și mecanisme complicate. E greu să spunem în fiecare moment de ce ne atrage un aliment și nu altul, de ce azi avem poftă de cireșe și mâine de înghețată de cireșe.
Ceea ce este sigur este că această componentă a plăcerii este cel mai rezistent criteriu al alegerii alimentare, cu alte cuvinte, dacă vrem să ne formăm un comportament responsabil de consum alimentar trebuie să ținem serios seama de această componentă. Alegerile alimentare strict raționale, fie că sunt motivate nutrițional sau de niște principii de viașp abstracte, nu sunt sustenabile pe termen lung. Da, este adevărat că preferințele alimentare pot fi și educate,dar numai într-o măsură limitată. Pe scurt, trebuie să ținem seama mereu de factorul plăcere.
Așadar, aleg mereu alimentele care îmi plac pentru a fi sigur că le mănânc. Cu cât voi cumpăra mai multe alimente care fie sunt doar convenabile ca preț, fie au faima de a fi sănătoase deși știu deja că nu prea îmi fac cu ochiul, cu atât mai mult crește probabilitatea ca aceste alimente să ajungă în lada mea de gunoi.
E sigur?
Cumpăr alimente numai din restaurantele, magazinele și piețele dedicate și de la producători înregistrați și verificați.
Citesc cu atenție etichetele de pe alimente! Urmăresc:
– data de expirare – termenul limită de valabilitate
– condițiile de păstrare/depozitare
– ingredientele
– valorile nutriționale: cantitatea de proteine, grăsimi, glucide, fibre per unitate de greutate. La fel de atent citesc compoziția exactă a apelor îmbuteliate, mai ales dacă am indicații speciale de la medic referitor la anumite minerale pe care ar trebui să le prefer/să le evit.
Respect întocmai instrucțiunile de transport și de depozitare de pe ambalaj, indiferent dacă e vorba despre produse proaspete, refrigerate sau congelate.
E sustenabil?
Urmăresc pe etichetele produselor alimentare eventualele declarații de mediu ale producătorilor și scanez eventuralele QRcoduri, de unde pot afla informații suplimentare despre alimente și modul în care au fost produse
Cumpăr numai acele alimente pe care le pot transporta fără să le deteriorez și fără exces energetic.
NU cumpăr nici carne sau pește proaspăt și perisabil, și nici fructe, legume sau produse congelate de la distanțe mari dacă știu că nu pot transporta corect și rapid. Evit astfel:
– riscul de a le consuma deja degradate
– riscul de a le arunca imediat, deoarece s-au degradat.
Evit risipa alimentară, profitând de ofertele speciale pe care le fac magazinele când se apropie termenele de expirare ale alimentelor, dar ținând seama de cât pot consuma. Oricât de avantajos ar fi prețul, dacă voi cumpăra prea mult și deci nu voi putea consuma tot ce am cumpărat, alimentele se vor degrada în frigider și în final le voi arunca.
Verific periodic termenul de garanție al alimentelor pe care le am deja în frigider și/sau cămară și le folosesc înainte de a expira. Dacă știu că nu le pot folosi, le dăruiesc înainte de a se degrada. Dacă deja au început să se degradeze, responsabil din partea mea este să am grijă de siguranța alimentară a celor din jur și să le arunc, și nu să le dăruiesc astfel degradate celor dezavantajați.
Sunt flexibil(ă) și îmi folosesc creativitatea atât când cumpăr, cât și când pregătesc o masă sau gătesc.
Valorific resturile, în măsura posibilităților. Caut soluții de a le valorifica înainte ca ele să se degradeze. Știu cum să valorific fiecare aliment și am soluții pentru a prepara ceva gustos din ce a mai rămas prin frigider și încă este comestibil. Prepar un nou fel de mâncare din ce a mai rămas din felul de mâncare gătit ieri.
Reciclez ambalajele de sticlă, plastic, hârtie.
Organizez cămara și frigiderul folosind accesorii upcycled: ambalaje (borcane, cutii) pe care le am deja și cărora le dau o nouă viață. Nu este numai economic, ci și foarte trendy în decorațiunile interioare.
E de mâncat?
Cumpăr doar acele alimente și în acele cantități despre care știu singur că le voi consuma, și asta înainte de a expira și a se degrada: indiferent cât de mult mi-ar plăcea friptura de vită, nu are sens să cumpăr 10 kilograme de la 10 producători diferiți, dacă nu dau o petrecere acasă. Indiferent cât de avantajos ar fi prețul și cât de proaspete ar fi căpșunile, nu are sens să cumpăr 10 kilograme dacă știu precis că nu am timp să fac dulceață, iar lichior nu bea nimeni din familie/cunoscuți.
În general, nu cumpăr alimente proaspete în exces – dacă nu sunt sigur(ă) că pot găti toate legumele și carnea cumpărate, mai bine cumpăr direct produse congelate.
Știu că este mai sigur să le cumpăr gata congelate din magazin, procedeele tehnologice folosite în industrie vor asigura alimentelor congelate integritatea substanțelor nutritive și un termen de valabilitate îndelungat. Ceea ce congelăm noi acasă într-un frigider obișnuit are termen de valabilitate limitat și de multe ori nu mai păstrează aceleași calități la decongelare.
Cititi mai multe aici: https://tribunaconsumatorilor.ro/manifestul-consumatorului-responsabil-manifestul-celor-4-e-uri-pentru-siguranta-alimentara-e-bun-e-sigur-e-sustenabil-e-de-mancat/