Grimal, Stradivarius, Mozart, într-o seara-eveniment la Sala Radio

Alte articole

Grimal, Stradivarius, Mozart, într-o seara-eveniment la Sala Radio

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Celebrul violonist francez DAVID GRIMAL cântă MOZART la Sala Radio, cu faimoasa sa vioară Stradivarius

Miercuri, 5 iunie 2024 (19.00), ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO prezintă un eveniment de înaltă ținută, conceput în jurul invitatului special al serii: celebrul violonist francez DAVID GRIMAL va evolua pe scena Sălii Radio, în dublă ipostază, de solist și dirijor. Acesta are onoarea de a interpreta pe o vioară Stradivarius din 1710 – denumită „Ex-Roederer”. Concertul va fi dedicat integral lui MOZART: veți asculta Concertele nr. 3, 4 şi 5 pentru vioară și orchestră. 

Născut în 1973, David Grimal a absolvit Conservatorul din Paris și cariera sa a însemnat în ultimii 20 de ani concerte susținute ca solist alături de cele mai apreciate ansambluri ale lumii, ca Orchestre de Paris, Orchestre Philharmonique de Radio France, Berliner Symphoniker, English Chamber Orchestra, Mozarteum Orchester Salzburg ș.a. A fost invitat să concerteze în importante săli din întreaga lume, precum Suntory Hall – Tokyo, Philharmonie de Paris, Musikverein – Viena, Concertgebouw – Amsterdam, Berlin Konzerthaus, Wigmore Hall – Londra, Lincoln Center – New York, Conservatorul Ceaikovski – Moscova, Théâtre des Champs Élysées – Paris etc.

Mulți compozitori contemporani i-au dedicat creațiile lor. Unul dintre proiectele de suflet ale lui David Grimal l-a constituit ansamblul Les Dissonances – al cărui fondator și director artistic a fost. Les Dissonances a fost considerată singura orchestră simfonică din lume care interpreta repertoriul standard fără dirijor. 

Ca o prelungire firească a acestei dorințe de a împărtăși cu ceilalți, violonistul francez a creat „L’Autre Saison”, o stagiune de concerte pentru persoanele fără adăpost din Paris. David Grimal a fost numit Chevalier dans l’Ordre des Arts et Lettres de către Ministerul francez al Culturii (în 2008). 

David Grimal a înregistrat pentru casele de discuri EMI, Harmonia Mundi, Aeon, Naïve, Transart și Dissonances Records. Înregistrările sale au fost aclamate de presă, cu premii precum BBC Music Magazine Choice, Choc de l’Année în Classica, Arte Sélection în Télérama.

David Grimal este și un apreciat pedagog – predă în prezent la Hochschule für Musik – Saarbrücken (Germania) – și este invitat frecvent să facă parte din jurii de concursuri internaționale.

Cel mai popular concert de vioară al lui Mozart este nr. 3 în sol major, KV 216. Cel mai matur și mai elaborat este nr. 5 în la major, KV 219.
Toate cele cinci concerte ale lui Mozart au fost scrise în 1775, când Mozart avea 19 ani. Recent călătorise la Milano și Viena împreună cu tatăl său, sperând să obțină undeva un post de compozitor și/sau dirijor, dar acest lucru nu reușise. Primele două concerte arată clar influențele italiene ale călătoriei sale la Milano. Ultimele trei îmbină aceste noi tendințe în muzica sa pentru vioară cu experiența sa compozițională în general, făcând câțiva pași mari înainte în scrierea lirică pentru vioară. Este uimitoare această progresie, după cum este uimitoare și personalitatea fiecărui concet, dat fiind că toate au fost scrise în mai puțin de un an.
Concertele pentru vioară ale lui Mozart exemplifică abilitatea sa de simfonist și măiestria sa asupra coardelor. Aceste concerte au fost celebre în timpul vieții sale. Sunt excelente și marchează cu adevărat un punct de cotitură în muzica clasică.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe www.bilete.ro și în Rețeaua Bilete.ro. Toate biletele cumpărate anterior datei de 7 mai 2024 (prin platformele entertix și myticket) rămân valabile. Biletele se pot achiziționa și de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete.