Când am aflat vestea că designerul Mihai Caraghiaur a primit în 2024 distincția German Design Award la categoria Excellent Arhitecture – Fairs and Exhibitions, cu proiectul Galeria Tempini din Timișoara, am fost bineînțeles cât se poate de curioasă să vin la întâlnirea cu presa de la Galeria Tempini din București.
Asta până să ajung, într-un viitor sper cât se poate de apropiat, la Galeria Tempini din Timișoara, pe Calea Aradului 115.
Așadar, am petrecut o dimineață cât se poate de frumoasă pe Strada Frumoasă, unde la numărul 19 se află casa veche unde acum câțiva ani tot Mihai Caraghiaur a creat designul de amenajare pentru Galeria Tempini București.
El însuși a povestit cum i se propusese inițial să facă un showroom într-o casă veche – pentru ca la un moment dat să-și dea seama că singura opțiune coerentă estetic ar fi pentru el să facă un showroom dintr-o casă veche în care toate funcțiile rămân active, dar sunt reinterpretate.
Am parcurs cu uimire deci încăperile casei locuite în care obiectele de design și de artă sunt expuse cu parcimonie și bun gust – iar misterul maxim este că ele sunt excepțional de bine puse în valoare, fără ca prin asta să fie folosite artificiile ostentației și punerii în scenă, ci întocmai ca într-un experiment psihologic celebru, asociațiile potrivite sunt cele care formează cadrul pentru fiecare obiect.
Practic de aceea am făcut atât de multe fotografii – fiecare dintre ele a surprins un detaliu asociativ suplimentar – și probabil că acesta este numai unul dintre sutele de decupaje care se pot face prin galerie.
Atunci când a vorbit despre principiul amenajării. Mihai Caraghiaur a început de la Kandinski și Bauhaus. Kandinski trece drept un mare sintestet, respectiv despre el se știe că auzea cromatica unui tablou și întreaga sa existență și carieră artistică stau sub semnul unei naturale libertăți față de cadrele perceptuale rigide și impuse.
Nu există nicio necesitate în artă pentru că arta este liberă, spunea Kandinski
Inspirat de libertatea aceasta, Mihai Caraghiaur a propus pentru Galeria Tempini principiul cuantic care întemeiază această libertate: orice obiect poate exista oriunde în timp si spațiu.
Aplicarea acestui principiu într-un showroom înseamnă desprinderea de atât de multe cadre rigide de gândire încât nici nu merită osteneala să le numărăm, ci pur și simplu să ne abandonăm noilor asociații propuse, noilor coordonate ale unei frumuseți speciale, mereu inedite.
Am văzut Galeria Tempini din București ca pe un spațiu plin de comori care este în același timp fluid și plin de strălucire, în care fiecare obiect este pus în valoare, dar spațiul este gândit pentru a face loc atât uimirii cât și creativității tale, vizitatorule.
Un joc de transparențe și greutăți care ține seama de echilibrul celor 5 elemente ale filosofiei taoiste, un joc cuantic, dar nu tematic, multiplu senzorial și sinestezic, dar deloc discursiv și manifest.
Pe scurt, un spatiu șarmant și nonșalant în care se vede cum frumusețea primează. Primatul frumuseții a fost laitmotivul întregii dimineți, subliniat de Gigi Nacev, General Manager Tempini.
Am putut urmări un scurt video care să ne dea o idee despre spațiul din Timișoara, cu siguranță foarte diferit de cel din București, deoarece este un depozit spațios.
Spațiul generos de pe Calea Aradului măsoară cca 1.400 mp și a fost amenajat în anul 2023 cu o investiție de 400.000 euro, investiție care depășit cu mult bugetul alocat amenajării galeriei Tempini din Milano.
Datorită amplitudinii galeriei, designerul Mihai Caraghiaur a avut spațiul necesar pentru a-și pune în valoare imaginația, fapt care a dus la concretizarea unui proiect extraordinar atât pentru el, cât și pentru întreaga comunitate de designeri și de arhitecți din România, care pot beneficia astfel de o galerie precum cele din marile capitale ale designului mondial.
Lucrările de amenajare au durat 6 luni, iar decorul este gândit ca o suprapunere de cadre care includ o gamă spectaculoasă de canapele, mese de cafea, mese din lemn recuperat, piese din piele prelucrată de cel mai bun artizan din Argentina, blană de oaie și nu în ultimul rând cele 16 candelabre cu elemente din cristale realizate cu o tehnologie specială, patentată, care creează un spectacol ce rămâne inevitabil întipărit pe retina oricărui vizitator.
Premiile de design recunosc excelenţa şi ridică standardele de creaţie şi inovaţie ale domeniului. Ele sunt marcaje ale unor forme de progres instaurat între autori, materiale, tehnologii şi mediu. German Design Award, cu o istorie de peste 60 de ani, reprezintă unul dintre cele mai importante premii anuale de design, alături de Red Dot, IF Product Design Awards și Kind + Jugend Innovation Awards.
German Design Award este acordat de Consiliul German pentru Design şi sponsorizat de Guvernul Federal pentru Afaceri Economice şi Energie. Premiul este decernat exclusiv proiectelor care excelează în domeniul designului din întreaga lume.
Faptul că designerul timișorean Mihai Caraghiaur câştigă premiul German Design Award 2024, categoria Excellent Arhitecture – Fairs and Exhibitions cu proiectul Galeria Tempini Timişoara este o dublă premieră care recunoaşte creaţia unui designer român şi a unui ambient din România.
„Acest premiu înseamnă pentru mine recunoașterea expresiei artistice și a modului personal de abordare a proiectelor de design. Expresivitatea se regăsește în fiecare gest pe care l-am făcut în proiectarea acestei Galerii de design. Atunci când primești o astfel de temă ai o responsabilitate față de tot ce înseamnă valori și repere în design. Colaborarea cu echipa Tempini a creat un cadru perfect care mi-a permis să fiu cu adevărat liber în exprimare.
Suntem învățați să urmărim reguli de construcție și compoziție. Acestea ne formează tipare de gândire care ne ghidează și de multe ori ne limitează. Mi-am impus să renunț la reguli și am păstrat doar una – în design nu există reguli – ești doar tu.
Atunci când acumulezi informație trebuie să ai puterea să vezi dincolo de ea și să lași lumea ludică a imaginarului să se manifeste”, a spus designerul Mihai Caraghiaur.
Galeria Tempini din Timişoara, spaţiul de etalare şi experimentare creat de Mihai Caraghiaur, ni se oferă în cheia de lectură a clar-obscurului rembrandtian. Chiar dacă faţă de precedentul evocat ne despart peste patru secole, aici, în ambientul propus de proiectul premiat anul acesta, o sumă de tablouri atent configurate dezvăluie calităţi, exprimă texturi, reflectă lumina şi, esenţial, invită la visarea de a reîntregi prelung nimbul fiecărui obiect convocat în spaţiu.
Obiectele sunt tratate ca parteneri de atmosferă, iar aura fiecărui obiect este problematizată, reîntregită şi reconfigurată. Așa cum afirmă Mihai Caraghiaur „Tempini Timișoara este o galerie de design care a renunțat la reguli pentru a îmbunătăți modul de prezentare a produselor expuse. Acest lucru înseamnă design.”
Referinţa profunzimilor pictorului olandez este îmbogăţită în spaţiul creat de regula barocului, urmărind cu actualitate atent curatoriată spectaculosul sau experienţele memorabile. Mişcări precis definite de încadrare largă sau reţinută permit ca acelaşi spaţiu să ofere generos o multitudine de percepţii diferite.
Logica cunoscută a colecţiilor de materiale, proprie alcătuirii oricărui showroom sau expoziţii de produse, a fost substituită de o abordare cu totul inedită. O altă renunţare la regulă care, aşa cum dezvăluie designerul Mihai Caraghiaur, devine regulă deoarece construieşte „un parcurs al galeriei de artă în timp, trecând prin diferite momente istorice. Aceasta a generat zone care au o trecere fluidă, zone care tratează direcții estetice, nu colecții”.
La întâlnirea de la București Mihai Caraghiaur a mărturisit că a pornit de la configurarea experienței vizitatoului în vastul showroom de la Timișoara.
Ce cauți atunci când intri într-un showroom? Cel mai onest este să spunem că fiecare vizitator se caută de fapt pe sine. Cauți în showroom ceea ce ai nevoie să găsești în interiorul casei tale pentru a-ți reflecta/completa/complimenta propriul interior.
De aceea vizitatorului în showroom i se propun mai multe tipuri de experiențe scenografice menite să îi alimenteze simțul pentru sinestezie. La confluența între simțuri putem avea acele momente în care intrăm cu grație în matca proprie.
Spațiile de testare promise de galerie stimulează astfel de sinestezii prin:
1 proiectii
2 lumini
3 simturi compozite
„Premiul câștigat de designerul Mihai Caraghiaur, reprezintă recunoașterea internațională a filosofiei Tempini de a investi permanent pentru menținerea galeriei din Timișoara la cel mai înalt nivel din punct de vedere al materialelor expuse, dar mai ales ca și concept de design”, a declarat Gigi Nacev, general manager Tempini.
Timothy Oulton, neobaroc şi Memphis-ul anilor 80 sunt numai câteva repere care suprapun timpul prezent cu timpul trecut. Concilierea finisajelor şi obiectelor decorative italiene cu mobilier şi corpuri de iluminat ale bradului britanic solicită dialog, definesc fluiditate şi recurg la abandonul box-urilor sau al secvenţelor şi suitelor definite spaţial-liminal.
Renunţarea la reguli devine regulă şi deschide fermecătoare simultaneităţi, în acord fin cu lumea contemporană.
Am vizitat pe îndelete showroomul din București, fermecată de frumusețea lui îndrăzneață și ne-formală, care sfidează luxul în măsura în care îl și măgulește. Am aflat despre proiectele educaționale care au dat naștere unora dintre obiectele pe care le-am admirat aici.
Și mai ales m-am bucurat din toată inima să văd la lucru oameni care cred în valoarea frumuseții ca principal vehicul pentru educație, cel mai sigur mod de a cultiva creativitatea și armonia.
Dacă am fi mai obișnuiți să cultivăm frumusețea și să-i dam întâietate, multe din încordările inimilor noastre s-ar desface. Primul pas poate fi chiar amenajarea casei ca spațiu al frumuseții și refugiu în calea haosului care cotropește.
Despre Mihai Caraghiaur
Crescut printre artiști și format într-un liceu de artă, Mihai Caraghiaur ajunge ca în facultate să perceapă designul ca pe o formă de exprimare. Pornind de la sculpturi, instalații și lucrări grafice, expuse în țară și străinătate, simțul său artistic s-a îndreptat spre designul ambiental.
În lumea designului creează și dezvoltă metode de construcții de idei și concepte, realizând astfel proiecte mereu surprinzătoare. Lucrările sale au o scenografie aparte care reușește să transmită forță, emoție și echilibru. Designul devine pentru el Artă.
Despre Tempini
Implementarea unei galerii în România a fost o decizie importantă atât pentru business-ul Tempini dar şi pentru comunitatea de designeri de interior, deoarece a localizat Timișoara şi în același timp România pe harta designului ambiental european. Timișoara este oraşul în care s-a inaugurat prima galerie Tempini în anul 2009, recunoscut ca cel mai mare showroom de profil din estul Europei.
Acest spațiu este dedicat colecțiilor mereu actuale și se deschide spre curiozitatea și nevoile designerilor, arhitecților și a tuturor celor care caută produse de calitate superioară și design unic. Galeria Tempini este un loc în care individualitatea fiecărui vizitator este apreciată și încurajată.
Elementele de design și notele de rafinament se îmbină armonios într-o atmosferă asemănătoare unei biblioteci-muzeu, unde vizitatorii pot descoperi istoria și tradiția ceramică, dar și inovațiile moderne în domeniu.
Această combinație perfectă de tradiție și modernitate a făcut din showroom-ul Tempini un loc de neratat pentru oricine este pasionat de design interior și exterior.
Spaţiile Tempini (Timișoara, București și Milano) sunt mai mult decât expuneri de piese iconice gândite să înfrumușețeze amenajările realizate de designerii din România, sunt ambiente primitoare şi surse de inspitaţie. Fiecare încăpere prinde contururi autentice și definește luxul într-un mod inedit și surprinzător.
Așadar, Tempini nu este doar un brand de plăci ceramice, ci un stil de viață care definește eleganța, rafinamentul și confortul la nivelul cel mai înalt.
Aflați mai multe despre Tempini aici: https://www.tempini.ro/