Film O’Clock se întoarce cu cea de-a patra ediție

Alte articole

Film O’Clock se întoarce cu cea de-a patra ediție

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Film O’Clock International Festival dezvaluie selectia de scurtmetraje pentru cea de-a patra editie – diversitate si inovatie in cinematografiile a opt tari

Echipa Film O’Clock International Festival este incantata sa dezvaluie cele 10 titluri din competitia internationala de scurtmetraj si cele doua evenimente dedicate industriei, care se vor defasura in cadrul celei de-a patra editii a festivalului. Programat sa aiba loc intre 28 februarie si 3 martie 2024, festivalul va fi gazduit de prestigioase universitati de film, cinematografe si alte centre partenere din Romania, Lituania, Ucraina, Moldova, Bulgaria, Grecia, Egipt si Africa de Sud. Evenimentul va include proiectii simultane, discutii cu echipele creative si conferinte online pentru profesionisti si cinefili.

Programul se concentreaza pe prezentarea exclusiva a filmelor produse in cele 8 tari participante, evidentiind viziunile artistice unice si diversitatea povestilor cinematografice ale creatorilor talentati.

In ceea ce priveste competitia internationala de scurtmetraje, comitetul curatorial, format din Mirona Radu (Romania), Andrew Mohsen (Egipt) si Zhana Kalinova (Bulgaria), a ales cele 10 filme din peste 100 de inscrieri. Acestea concureaza pentru doua premii: premiul publicului si premiul juriului, in valoare de 700 EUR si, respectiv, 500 EUR, brut fiecare.

Iata lista completa a filmelor selectate:

„1991”, regia Linas Ziura, Lituania, 2023, 12 min., fictiune

„A Void”, regia Jordy Sank, Africa de Sud, 2022, 26 min., fictiune

„Bad News”, regia Liviu Rotaru, Moldova, 2023, 29 min., fictiune

„Fracture”, regia Dimana Pastrakova, Bulgaria, 2023, 30 min., fictiune

„Hypatia”, regia Andrei Rautu, Romania, 2023, 17 min., fictiune

„Mama”, regia Naji Ismail, Egipt, 2022, 20 min., fictiune

„Ready”, regia Eirini Vianelli, Grecia, Belgia, 2023, 11 min., animatie

„Suruaika”, regia Vlad Ilicevici, Radu C. Pop, Romania, 2022, 9 min., animatie

„Walking Up in Silence”, regia Mila Zhluktenko, Daniel Asadi Faezi, Ucraina, 2023, 18 min., documentar

„When the MIGs fly”, regia Philip Gaicean, Romania, 2023, 15 min., fictiune

Directorul Festivalului Film O’Clock, Mirona Radu, impartaseste entuziasmul pentru selectia puternica de scurtmetraje, evidentiind diversitatea si inovatia din cinematografiile celor opt tari. „Sunt recunoscatoare tuturor celor ce si-au inscris filmele; a fost un privilegiu sa le vizionam si acum e o bucurie sa le prezentam mai departe. Noi nu impartim filmele bune pe gen; din cele 10 titluri, am ales doua animatii si un documentar, restul fiind filme de fictiune si majoritatea fiind produse in 2023, astfel foarte recente si multe in premiera in aceste tari, si venind cu pedigree-ul festivalurilor de prestigiu din lume.”

Anul acesta, festivalul a primit peste 100 de propuneri din cele 8 tari, reprezentand cel mai mare numar de propuneri de pana acum. „Acest lucru reflecta modul in care festivalul a crescut in ultimii 3 ani si a construit o baza de adepti din diferite tari care au asteptat deschiderea inscrierilor. Nu doar numarul de filme trimise a reflectat increderea cineastilor in Film O’Clock, ci si calitatea filmelor. Am primit filme care au facut parte din multe festivaluri importante, inclusiv Cannes si Berlinale”, mentioneaza Andrew Mohsen, selectioner Film O’Clock International Festival.

Prin intermediul procesului de selectie, Zhana Kalinova, selectioner, a calatorit virtual prin cele opt tari participante, observand atat industrii cinematografice bine stabilite, cat si tendinte pozitive ale celor in curs de dezvoltare. „Fiecare scurtmetraj a oferit o perspectiva unica asupra culturii tarii sale sau a incercat sa transporte spectatorul intr-un spatiu imaginar, fara legatura cu vreun stat. Teme precum legaturile de familie, schimbarile din societate, realismul emotionant si imaginatia fara frontiere se numara printre subiectele explorate in scurtmetrajele prezentate in acest an.”

Cele doua conferinte dedicate profesionistilor, programate vineri si sambata, respectiv 1 si 2 martie, vor aborda subiecte de mare interes precum patrimoniul, inteligenta artificiala, si sanatatea mintala in industria de film. Invitatii speciali si agenda conferintelor vor fi anuntate curand.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa accesati www.FoC-IFF.com.

Cea de-a patra editie a festivalului este organizata de Creatrix Fama, Mockra Productions si ABI Fundatie, cu sprijinul DACIN SARA. Multumim partenerilor: Centrul Lituanian de Film, CNC Moldova, Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica I. L. Caragiale, Cinema Zhovten din Kiev, Cinema Neelsie din cadrul Universitatii Stellenbosch, Academia de Arte din Vilnius, Asociatia Culturala Romano-Elena Arta si Cultura din Atena.

Parteneri Media: Adevarul de Weekend, Zile si Nopti, Spotmedia, IQads, Observator Cultural, Revista Golan, Liternet, Capital Cultural, Bookhub, Film Menu, AARC – All About Romanian Cinema, MovieNews, filme-carti.ro.

PR: Anca Spiridon: anca@creativearts.ro