Agenții terapeutici principali ai lacului Ursu din Sovata sunt disponibili tot anul la Ensana Health SPA la cote maxime și în tot confortul.
Te poți bucura pe deplin de toate indicațiile terapeutice ale nămolului și apei sărate, sub îndrumarea terapeuților profesioniști de la Ensana Health SPA.
În cazul procedurilor medicale, orice abordare începe cu o consultație. Medicul specialist este cel care decide, în funcție de istoricul medical al fiecărei persoane, care sunt terapiile potrivite. Parcursul balnear holistic și personalizat este mereu cheia succesului!
Indicațiile de bază pentru factorii terapeutici din Sovata se referă la aparatul locomotor, la aparatul reproducător feminin, dar și la piele și aparatul respirator.
Din ce în ce mai des întâlnesc oameni, din ce în ce mai tineri care se plâng de inflamații ale diverselor articulații, în special iarna. Aceste inflamații articulare debutează adesea relativ inofensiv, cu una sau mai multe articulații umflate, fără semnale vizibile imediat din partea persoanei afectate.
Acesta este un prim semnal de alarmă al organismului! Artrita este o boală inflamatorie persistentă (cronică) caracterizată prin durere și inflamație la nivelul articulațiilor cu repercusiuni importante asupra mobilității și susținerii scheletului. Cele mai severe forme de artrită pot deforma articulațiile, ducând la rigiditate și mișcare afectată și limitând foarte mult capacitatea de a îndeplini chiar și cele mai simple sarcini zilnice.
Artrita este o boală autoimună – apare printr-o alterare a sistemului imunitar a cărei origine nu este cunoscută. Prin urmare, poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă. Cu toate acestea, pacienții cei mai afectați au vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, dar boala poate fi întâlnită și la cei mai tineri.
Durerea articulară apare inițial în timpul mișcării active sau pasive (în special după imobilitate prelungită sau la trezire) și ulterior și în repaus.
În principal, artrita afectează și mai ușor articulațiile mici, cele ale mâinilor și picioarelor. Cele mai agresive forme pot deforma osul până la punctul de a împiedica chiar și mișcările zilnice. Durerea apare mai ales în faza de repaus, mai frecvent noaptea. În schimb, scade odată cu mișcarea. Un alt semn care nu trebuie subestimat este rigiditatea matinală prelungită asociată cu impotență funcțională, spasm muscular analgezic și șocuri articulare.
De obicei, senzația de rigiditate durează mai mult de 30 de minute. În stadiile târzii ale bolii, apar deformări. Alte semne caracteristice artritei: umflarea și roșeața articulației afectate. În acest caz trebuie consultat un reumatolog.
„Constatarea (diagnosticarea) artritei nu este întotdeauna ușoară, afecțiunea poate fi inițial dificil de recunoscut: poate începe lent și ușor sau poate apărea brusc, cu dureri deosebit de severe. Cu toate acestea, este deosebit de important ca pacientul să afle cât mai devreme posibil despre afecțiunea cu care se confruntă, deoarece, deși în prezent nu există un tratament pentru artrită, există numeroase tratamente disponibile care pot încetini evoluția artritei și pot minimiza inflamația articulațiilor.
Astfel de tratamente ajută la prevenirea deteriorării articulațiilor. Tratamentele utilizate includ medicamente (în principal analgezice, corticosteroizi), fizioterapie și intervenție chirurgicală.”, punctează medicul specialist Dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, medic specialist în reabilitare medicală, în cadrul Ensana Health Spa Hotels
Soluțiile vin de la Sovata! Terapia spa cuprinde o gamă variată de tratamente și metode care utilizează resurse naturale. Deși este adesea asociată cu relaxarea și răsfățul, balneoterapia sau scăldatul în ape termale sau minerale este folosită ca tratament neinvaziv pentru diverse boli reumatice.
Aceasta este una dintre cele mai vechi modalități de tratament încă recomandate, datorită beneficiilor terapeutice ale apei, inclusiv reducerea edemului, ameliorarea durerii și reducerea sarcinii asupra articulațiilor afectate de artrită. Balneoterapia include băi de imersie cu apă obișnuită (de la robinet), ape minerale medicinale (crenoterapie) și ape minerale artificiale cu adaos de gaze dizolvate, substanțe chimice sau organice.
Tratamentele termale, în special cele sulfuroase, pot reprezenta un sprijin semnificativ pentru terapia medicală prin facilitarea unei încetiniri a evoluției bolii și a unei regresii a durerii. De preferat să fie asociate cu un ciclu de balneokinetoterapie (reabilitare în piscină cu apă termală, asistată de un fizioterapeut.
Studiile anterioare au raportat că băile cu sulf reduc durerea, fermitatea și umflarea articulațiilor, în special cele care rezultă din excreția crescută de sodiu în urină. Balneoterapia poate stimula mecanismele diuretice din rinichi și poate îmbunătăți mobilitatea articulațiilor și eficiența mersului. Într-un studiu recent publicat în Scientific Reports, cercetătorii au evaluat beneficiile pentru sănătate ale balneoterapiei asupra proprietăților reologice ale sângelui pacienților cu osteoartrită.
„În funcție tipul de artrită, pacientul va primi cel mai potrivit tratament. Urmărim drept scop reducerea simptomelor și pe acela de a garanta pacientului cea mai bună calitate posibilă a vieții. Totodată, bazinele cu apă hiperconcentrată caldă extrasă din lacul Ursu reprezintă o metodă de tratament cu efect de durată antialgic, antiinflamator și de creștere a mobilității articulare.
Pentru că… artrita NU este o consecință inevitabilă a înaintării în vârstă. Artrita poate fi prevenită. Iar în baza de tratament Ensana, noi avem cele mai bune soluții!”, conchide balneologul.
Astfel, tratamentele balneo oferă ameliorarea durerii, reduc inflamația și îmbunătățesc mobilitatea articulațiilor. Apa caldă și mineralele pot relaxa mușchii, pot spori circulația și pot promova vindecarea.
Mișcarea în apă termală (balneokinetoterapie) asociată cu un stil de viață corect va permite pacientului să limiteze progresul procesului artritic.
În plus, un ciclu de terapie cu nămol repetat de două ori pe an, mai ales dacă este asociat cu kinetobalneoterapie, încetinește evoluția procesului artritic prin îmbunătățirea funcției articulare și ameliorarea durerii. De fapt, vasodilatația locală, secundară aplicării nămolului termal pe o anumită regiune a corpului, duce la un flux sanguin mai mare, care favorizează efectele terapeutice tipice nămolului termal (acțiune antiinflamatoare, analgezică și relaxantă musculară).
Dacă afecțiunile respiratorii și articulare sunt adresate în mod tradițional de mai multe stațiuni balneoclimaterice de la noi – Govora în special pentru afecțiuni respiratorii și Techirghiol pentru afecțiuni locomotorii, Sovata a rămas celebră în imaginarul popular pentru capacitatea de a alina și vindeca probleme care țin de aparatul genital feminin și chiar pentru capacitatea de a reda fertilitatea femeilor. Cât adevăr și câtă legendă este aici?
Deși în zilele noastre suntem din ce în ce mai tentați să tratăm o astfel de reputație drept legendă, studiul științific ne arată că procentul de realitate din legendă este în acest caz cât se poate de înalt.
Principalul responsabil pentru situație este un organism minuscul, pe numele său de cod latinesc Artemia salina, care trăiește în apa lacurilor sărate din zonă, în special în Lacul Ursu și care secretă niște substanțe a căror structură chimică este foarte apropiată de a hormonilor sexuali feminini estrogen și progesteron. Asemenea substante sunt produse și de unele plante (de exemplu soia sau yamul) dar organismul feminin nu le asimilează prea bine pentru că pur și simplu nu le recunoaște, fiind din alt regn.
Cele secretate de acest microorganism sunt însă asimilate, deoarece au origine animală. așadar, un tratament cu nămol din Lacul Ursu este o adevărată terapie hormonală pentru aparatul genital feminin. Li se adaugă și influența apei saline.
˝ Salinitatea are rol important pentru ca ajuta la vindecarea eventualelor leziuni existente, la scăderea inflamației locale. Prin temperatura înaltă (nămolul se încălzește la 40-42 grade C pentru aplicațiile externe, intre 36-38 grade c pentru aplicațiile interne) se produce vasodilatație locală si astfel accelerarea absorbtiei de sare și substanțe asemănătoare hormonilor sexuali feminini. Astfel pregătim uterul pentru o sarcina(si pre FIV) pt ca embrionul se va implanta mai ușor.˝povestește dr Dr. Susca Mihaela, medic specialist recuperare, medicina fizica si balneologie, asistent universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie, stiinte si tehnologie „G.E. Palade Targu-Mures.
Nu trebuie neglijată nici cura de teren care ne umple plămânii de aer ionizat negativ, care aduce mult-dorita stare de relaxare – la nivelul organismului acesta se traduce în scăderea producției de coprtizol, hormonul stresului. În felul acesta materioalul pre-hormonal poate fi utilizat pentru sinteza hormonilor sexuali în organismul propriu, în fgelul acesta sporind șansa de a se obține o sarcină.
Metodele complementare sau alternative au o vechime mai mare decât cele alopate moderne.
„În cazurile simple de hipofertilitate, aceste metode pot constitui singurele <remedii> la care cuplurile pot apela, iar în cazurile mai dificile ele constituie terapii pregătitoare care pot mari șansele de reușită. În acest sens, putem vorbi despre terapii grupate în următoarele categorii: homeopatie, apifitoterapie, balneoterapie, acupunctura.
Combinația balneoterapie cu nămol sapropelic peloidogen și apa sărată din Lacul Ursu Sovata, fitoterapie și acupunctura pro fertilitate poate aduce un plus de 10 – 15 % la rata de succes a unei fertilizări in vitro sau a unei inseminări intrauterine, sau o rata de succes asemănătoare unei fertilizări in vitro la cazurile ușoare, necomplicate, ale infertilității, ca metode unice de tratament.”, punctează medicul specialist dr George Vasilescu, șeful Departamentului de Ginecologie de la Ensana Health Spa Hotels Sovata.
Dacă terapia cu nămol din lac acționează ca o substituție hormonală, efectele ei se vor vedea bineînțeles și la femeile aflate în peri și postmenopauză. Este și perioada în care la ele se manifestă un risc crescut de osteoporoză, deoarece încep să-și piardă protecția dată de estrogen și oasele lor se demineralizează mai ușor.
Efectul devine deosebit de accentuat în cazul femeilor care locuiesc în zone intens poluate și/sau fumează. Pentru ele un sejur la Sovata este de două ori benefic, o dată ca detox și a doua oiară ca terapie de remineralizare osoasă – iar aici salinitatea joacă și ea un rol important.
Cercetătorii au legat expunerea la particule fine, cum ar fi PM10, cu o slăbire a oaselor și, prin urmare, un risc mai mare de osteoporoză, care este o boală care afectează în principal femeile. Potrivit autorilor, această corelație ar putea fi legată de o creștere a oxidului nitric, a dioxidului de azot și, într-o măsură mai mică, a dioxidului de sulf și a PM10. Potrivit studiului, poluanții amintiți acționează provocând stres oxidativ și declanșând producția de citokine proinflamatorii, care pot deteriora celulele țesutului osos.
„Este necesar să se reducă semnificativ expunerea la particule fine. La nivel individual, se recomandă câteva măsuri de luat pentru a reduce factorii de risc suplimentari pentru osteoporoză, cum ar fi fumatul și sedentarismul. În același timp, este important să menținem niveluri suficiente de vitamina D și să încercăm să ieșim cât mai mult din zonele poluate„, recomandă Dr. Fülöp Nagy Jeremiás Cristina, medic specialist în reabilitare medicală, în cadrul Ensana Health Spa Hotels.
Folosite de mii de ani, tratamentele balneare și-au dovedit și eficiența mai ales când vine vorba de ameliorarea simptomelor osteoporozei. În plus, tratamentele balneare sunt privite și ca terapii de relaxare, care contribuie la reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului, responsabil inclusiv de inhibarea activității celulelor care produc materie osoasă.
Înainte de începerea unui tratament balnear pentru osteoporoză este necesar ca, întotdeauna, să fie consultat medicul specialist care, în primă fază, recomandă mai ales băile cu apă sărată și terapiile cu nămol.
„Apa sărată este eficientă în ameliorarea simptomelor osteoporozei mai ales datorită conținutului de minerale aflate în compoziția ei, respectiv sodiu, magneziu, calciu și sulf. Prin băile în apă sărată aceste substanțe se absorb în organism. În ceea ce privește nămolul, și acesta s-a dovedit eficient pentru calmarea simptomelor de osteoporoză, având efecte antiinflamatoare și detoxifiante.
Terapiile cu nămol acționează asupra corpului pe trei niveluri, respectiv prin temperatură, presiune și substanțe din compoziția lui (zinc, sulf, magneziu și brom), ceea ce înseamnă că are atât efecte locale, cât și generale asupra sănătății organismului.”, punctează specialistul.
La Sovata, în cadrul centrelor de tratament Ensana Health Spa Hotels, specialiștii încearcă să aducă un plus în viața pacienților prin programe balneare personalizate, gândite special pentru afecțiunile de care aceștia suferă și în funcție de gravitatea lor. Prin urmare, există atât terapii moderne, precum ultrasonoterapia sau electroterapia, cât și terapii tradiționale, precum împachetările cu nămol sau băile în apă sărată. De asemenea, totul este completat de exerciții fizice special concepute pentru persoanele care suferă de osteoporoză, efectuate sub supravegherea unui specialist.
Cititi mai multe aici: https://palindrom.eu/stii-ce-legatura-exista-intre-poluare-si-osteoporoza/