In zapezile iscate intre Valentin si Dragobete, cunoscutul designer Dorin Negrau a adus de la Oradea la București cipca, dantela crosetata cu dragoste in serile lungi de iarna de generatii de fete si femei din satul lui.
Inițiator al Centrului de Re-conectare cu viața simplă, Dorin Negrau face de mai mulțio ani eforturi de a re-aduce la viață meșteșugurile și obiceiurile care țșin de viața tihnită, în consonanță cu ritmurile naturii.

În plină iarnă, când zilele sunt mai blânde cu munca, femeile satului țes și cos. Inimam merge departe, imaginația merge departe, visele și mai departe, în timp ce ele stau, vorbesc și mânile lor dau formă plăsmuirilor gândului, Le dau foarmnă de dantelă, ca fulgii care cern blând peste case. Pun în dantelă visele, speranțele și toată aspirația lor pentru frumos și armonie.
Aceste fărâme de cer și suflet omenesc sunt recuperate an de an de Dorin, care le-a integrat de multe ori în creațiile sale, astfel că au ajuns inclusiv la Săptămâna Modei la New York.
Între 19 februarie și 9 martie 2025, la Sala Media Muzeul Național al Țăranului Român putem vedea această expoziție inedită
Am privit prin dantela de fulgi care cadeau din cer, am privit o secunda cu ochii lor. De maine dantela din proiectul artistic al lui Dorin se poate vedea la Sala Media de la Muzeul Național al Țăranului Român. In secret, ea incorporeaza si dantela de fulgi, dantela de cer de iarna, dantela de sperante, ochiurile de dragoste… tot ce au tesut acolo femeile cu croseta. Vor urma in cadrul expozitiei si ateliere de parfum!
Expoziția CIPCA – dantela țărănească a bunicii vine din Țara Crișurilor cu o colecție de dantele lucrate manual din patrimoniul imaterial al Centrului Tradițional de Conectare la Viața Simplă, concepute și realizate în trecut, de către femeile din comunitatea localității Husasău de Tinca, județul Bihor și care au decorat multă vreme altarul Bisericii Ortodoxe din localitate, precum și multe dintre casele din comunitatea localității Husasau de Tinca, localitate situată în bogata zonă etnografică a bazinului Crișului Negru.
Expoziția își propune să ne reconecteze la copilăria petrecută la bunici, creând o punte între trecut și prezent, o adevarată supraveghere a strămoșilor asupra prezentului, fiind totodată o expoziție manifest care se încadrează perfect în conceptul actual de păstrare a patrimoniului imaterial moștenit. Dantela țărănească a fost creată prin multe sacrificii, frustrări ascunse și evadări imaginare spre o lume mai bună, în acele vremuri atât de apuse, dar atât de prezente. Dantelele bunicii își doresc să evadeze din ascunzătoarea lor, din dulapul familiei și să fie apreciate de strănepoți.
Sacrificiul, curajul, iubirea au fost cele mai frumoase povești redate tacit de poporul român printr-un limbaj străvechi al semnelor și al culorilor prezente pe cămășile lor de sărbătoare, având un numitor comun: roșul, culoarea simbol a sacrificiului, culoarea caldă a vieții, considerat agresiv, vital și dătător de putere, care simbolizează iubirea, dar și lupta.
Dacă în arta tradițională creștină, roșul era culoarea sângelui, a jertfei lui Hristos și al martirilor în simbolistica populară, roșul este culoarea cea mai puternică în semnificații fiind considerată culoarea iubirii, a vieții și a furiei, iar împreună cu albul simbolizează renașterea, arderea, purificarea, precum și asocierea cu imaginile obiceiurilor legate de ciclul vital ancestral viață-moarte în combinație cu culoarea negru.
Simbolistica roșului este complexă, dar în esență, aceasta este considerată culoarea sângelui, a Soarelui, a focului purificator, a bărbăției și a curajului, cât și a iubirii, feminității, fertilității și renașterii.
Păstrarea patrimoniului imaterial și a identității moștenite, într-o lume reală, lipsită de like-uri reci, impersonale, ne conturează adevărata noastră personalitate, născută oarecum, încă din copilăria petrecută la bunici, creând o punte a trecutului în prezent, o adevarată supraveghere a strămoșilor asupra prezentului.
Expoziția va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 18.00. Lunea, marțea și cu ocazia sărbătorilor legale este închisă.
Organizatori: Centrul Tradițional de Conectare la Viața Simplă, Muzeul Național al Țăranului Român
Curator: Dorin Negrău
Parteneri media ai MNȚR: Radio România, Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, RFI România, Historia, Igloo, Arhitectura, Observator Cultural, Infinitezimal, Revista Timpul, Ziarul Lumina, LiterNet.ro, Agenția Națională de Presă AGERPRES, spotmedia.ro, www.ordineazilei.ro, www.modernism.ro, propagarta.ro, www.matricea.ro, www.promenada-culturala.ro, www.daciccool.ro, www.gokid.ro, aiciastat.ro, www.invietraditia.ro, www.accmediachannel.ro, revistapatronatuluiroman.ro, cult- ura.ro, www.iqool.ro, arthood.ro, www.News24.ro, www.qmagazine.ro, visitbucharest.today, zelist.ro