Cu Emiliano Sampaio despre cum se creează și cum se captează noile sounduri braziliene

Alte articole

Cu Emiliano Sampaio despre cum se creează și cum se captează noile sounduri braziliene

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

La ora când scriu acum, când a trecut mai mult de o săptămână de când s-a terminat concertul „NEW SOUNDS OF BRAZIL” Emiliano Sampaio și echipa lui se vor fi pus deja pe asamblat un inedit videoclip din filmările celor care au fost în sală la concertul lui de la București, alături de BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU.

Iar acest mod de a lucra nu este numai inedit, ci este de fapt o profesiune de credință despre ce înseamnă soundul brazilian: sinteză și prospețime, aici și acum. Nu este numai soundul care se creează pe pămînt brazilian, ci un soi de paradigmă cu care pleacă de acolo un muzician bun și merge cu ea oriunde în lume, la Viena sau la București, la Paris sau în oricare din orașele cărora Emiliano le-a dedicat un cântec în concert.

Soundurile cu adevarat noi m-au umplut mereu de un sentiment de triumf, de parca eu însămi le-as fi inventat! Am exultat de bucurie de la primele note din concert ! Pentru că totul era suprinzator, nimic previzibil pe termen lung, previzibil numai cat sa fie ritmat si sa alimenteze un soi de balans irezistibil, irepresibil si etern! 

Noul sunet al Braziliei, compus de Emiliano Sampaio si cantat de minunatul Romanian Radio Big Band dirijat de Simona Strungaru, frapeaza prin puterea lui de reinventare, prin forta de a ne uimi, acum cand incepusem sa credem ca stim ce inseamna sunetele Braziliei. 

Asta pentru ca Brazilia natala a lui Emiliano Sampaio nu e un teritoriu, nu e o tara si nici macar un continent – este o lume. Din punct de vedere muzical este un ghem de traditii imposibil de descalcit, un paradis pentru muzicienii care nu vor să știe de liniile de sunet sau de drumurile bătute — și cu asta am dat chiar definiția muzicianului de jazz. Dacă jazzul a început și s-a dezvoltat puternic în calitate de fenomen muzical de frontieră, aici jazzul își desfășoară forma sa absolută, adică fără frontiere! 

Iar Emiliano Sampaio, de 12 ani traitor in Europa, i-a mai adus si nuante cool de la bastinasii vechiului continent: cu grație și umor, fiecare din piesele destinate câte unui oraș european a preluat teme muzicale tipice. Emiliano Sampaio reușește să cînte jazz cool la temperaturi înalte de creativitate!

Ca urmare, atatea piese in concert, atatea chipuri sonore – tuturor însă in comun le ramane ritmul si curiozitatea, implicarea si detasarea, pofta de viata!

Prezent pentru prima oară în România, Emiliano Sampaio a cucerit în triplă ipostază spectatorii din Sala Radio: de compozitor, chitarist și trombonist. Și, ca toți muzicienii invitați aici a adresat frumoase cuvinte de prețuire minunatului Big Band Radio, care de la concert la concert cîștigă în putere și siguranță.

Două piese au fost cîntate la București în premieră mondială: „The Last Tango” – creație influențată de muzica argentiniană – și „Now” – aceasta din urmă va avea parte de ineditul video creat aici și acum din filmările spectatorilor. Daca aveti astfel de filmari, nu ezitați să le trimiteți la adresa management.emilianosampaio@gmail.com pentru a fi editate și a intra în video-ul oficial! 

Concertul a început cu o flamboiantă odă închinată orașului Sao Paolo, extrem de vibrantă și novatoare. Apoi Simona Strungaru ne-a avertizat că în acest concert nicio piesă nu va semăna cu cealaltă… și a avut dreptate! Toate având însă în comun spontaneitatea, armonia și un spirit ludic special! 

Repertoriul serii a cuprins piese din ultimele două albume semnate de Emiliano Sampaio, lansate în 2016 și 2019, în care artistul aduce un omagiu diferitelor orașe ale lumii care au avut o importanță deosebită în parcursul său. 

Detalii despre Emiliano Sampaio puteți găsi aici: https://palindrom.eu/emiliano-sampaio-aduce-in-romania-new-sounds-of-brazil-intr-un-concert-inedit-cu-big-bandul-radio-romania/