Cinema of existence: Festivalul Filmului Palestinian se intoarce cu o nouă acuitate și o nouă directoare, Mirona Radu

Alte articole

Cinema of existence: Festivalul Filmului Palestinian se intoarce cu o nouă acuitate și o nouă directoare, Mirona Radu

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
xr:d:DAGBjGUWDhQ:2,j:8631572602083947194,t:24040512

Sub numele de Cinema of existence, cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian aduce cinema palestinian la București și Cluj-Napoca în luna aprilie

Centrul Cultural Mahmoud Darwish are plăcerea să anunțe cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca.

Cea de-a cincea ediție vine cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence
În contextul acestei ediții, cineasta Mirona Radu a preluat direcția artistică a festivalului.

„Sunt onorată să preiau direcția artistică a Festivalului Filmului Palestinian și sunt dedicată să continuăm să aducem în fața publicului român cinematografia palestiniană de înaltă calitate. Filmul palestinian este un Cinema of Existence, care explorează viețile, identitățile și existența umană într-un mod profund, convingător. Acest tip de cinematografie transcende simpla reprezentare a poveștilor; ea ne oferă o oglindă autentică a realității palestiniene contemporane, arătând adâncimea și complexitatea trăirilor umane în fața adversităților, acestea rămânând totodată ferm ancorate în speranță.” – Mirona Radu, director artistic

Cinema of existente ne duce, desigur, cu gândul la existențialism, dar nu numai.
Ne duce cu gândul la arta ca dovadă a existenei spirituale și câteodată pur și simplu fizice. La arta ca supraviețuire.
Și la arta ca mărturie a existenței ca atare. Nu realism ci chiar existență. Este privilegiul și datoria unei cinematografii.

Evenimentul de deschidere va avea loc la București la Sala Luceafărul, iar proiecțiile ulterioare vor avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, unde publicul va avea
ocazia să descopere și să exploreze o selecție remarcabilă de filme palestiniene produse în ultimii ani, acoperind subiecte și aspecte relevante ale vieții și culturii palestiniene.

Unul dintre titlurile acestei ediții este Alam în regia lui Firas Khoury, care va fi oaspete al festivalului și va susține un atelier pentru studenți și tineri profesioniști. Filmul său de debut, prezentat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, a fost proiectat în peste 20 de festivaluri de film, câștigând șapte premii, inclusiv Premiul Publicului și Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional de Film de la Cairo, unde a avut premiera în lumea arabă. Filmul prezintă cinci performanțe de debut de excepție, inclusiv muzicienii palestinieni în plină expansiune Daboor și Shabmouri.

Extinzându-și influența și în afara capitalei, Festivalul Filmului Palestinian va ajunge în acest an și la Cluj-Napoca, unde vor avea loc trei proiecții speciale la Cinema Victoria pe 28 aprilie. Această expansiune înseamnă că și publicul din Cluj-Napoca va avea oportunitatea să se conecteze cu cinematografia palestiniană și să se implice în dialogul cultural.
Anca Cristescu – Președinta Centrului Cultural Mahmoud Darwish:

“Prin toate activitățile centrului nostru și în mod special prin Festivalul Filmului Palestinian ne adresăm tuturor celor interesați să exploreze și să înțeleagă mai bine cultura și tradițiile palestiniene. Prin intermediul filmelor, festivalul își propune să creeze punți de comunicare și să promoveze înțelegerea și dialogul intercultural.”
Mai multe informații vor fi disponibile pe website-ul Centrului Cultural Mahmoud Darwish: www.ccmd.ro

Cea de-a cincea ediție a Festivalul Filmului Palestinian este organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România. Parteneri: Brands International, Home Garden, Creatrix Fama, Grow Business Development, Palestine Solidarity Cluj Napoca, Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Victoria.

Parteneri media: Radio România Cultural, Radio București FM, IQads, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Observator Cultural, Bookhub, Liternet, Revista Golan, Capital Cultural, Happ.ro, Spotmedia, Palindrom, Litera 9, Cinefan, Film Menu, Revista Film, MovieNews.