Big Band, Platonic Band și geometria creației la Sala Radio

Alte articole

Big Band, Platonic Band și geometria creației la Sala Radio

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Joi, 8 februarie 2024 (de la 19.00), pe scena Sălii Radio va avea loc o premieră, o întâlnire muzicală „explozivă”: pentru prima dată, Big Band-ul Radio (dirijat de Simona Strungaru) va cânta alături de o redutabilă formație de fusion-rock instrumental, Platonic Band.

Cine sunt cei patru Platonici? Nicu Patoi este chitaristul, compozitorul și cel care dă tempo-ul activității acestui grup. Secția ritmică este formată din bateristul Răzvan „Lapi” Lupu, a cărui experiență adună tot ce a dat rock-ul mai bun în ultimii 35 de ani, și din basistul Adrian Ciuplea, maestrul frecvențelor joase, trecut prin școala clasică. Cvartetul este completat de vocalistul și percuționistul Berti Barbera, aducător de nuanțe și vorbă bună, un colaborator constant al Big Band-lui Radio în ultimii 20 de ani.

După aproape trei decenii de existență și după patru albume lansate, Platonic Band va prezenta la Sala Radio unul dintre noile lor proiecte, albumul  „Geometry of Creation”, care se pregătește să meargă în studioul de înregistrări. Piesele chitaristului Nicu Patoi vor fi orchestrate de dirijoarea Simona Strungaru și de trompetistul Sebastian Burneci.

Concertele Platonic Band sunt apreciate pentru momentele de virtuozitate, inovație componistică și umor, la care se adaugă, fără excepție, sunetul de calitate. Sub același titlu care omagiază creația, grupul va cânta pentru prima dată alături de Big Band-ul Radio un repertoriu care le reflectă relevant cariera.

Dacă e să ne uităm în istoria filosofiei, vedem că Platon și discipolii lui credeau cu strășnicie că la baza creației stau formele geometrice perfecte, imuabile, eterne. Geometria creației este deci inevitabil perfectă. Sunetele însele sunt codificate matematic și urmează aceeași perfecțiune. Pătratul perfect, triunghiul perfect, cercul perfect, sfera perfectă, toate corpurile tridimensionale perfecte, toate pot fi descrise cât se poate de exact de configurații proprii de sunete. Practic fiecare are melodia sa, și din combinații ale acestor melodii este compus cântecul armonic al lumii.

Conform filosofiei platonice, fiecare figură  geometrică bidimensională și fiecare corp geometric tridimensional are propriile sunete, propria armonie asociată și toate sunt în armonie unele cu altele. Unii filosofi din aceastătaberă au declarat chiar că lumea însăși este muzică sau este la fel de perfectă cum este și o bucată muzicală. Frumusețea e inevitabilă și face parte din esența creației – acesta este mesajul platonic, pe care ineditul Platonic Band îl transmite mereu cu fidelitate! Așadar, la concertul de joi 8 februarie 2024 A.D. avem cele mai bune premise pentru a ne aștepta la perfecțiune: avem Big Band, Platonic Band și o temă promițătoare, de-a dreptul metafizică: geometria creației!

„Platonic Band înseamnă riff-uri solide, măsuri ritmice complexe, solo-uri inspirate și multă pasiune, printr-un cumul impresionant de talent și experiență. Big Band-ul Radio România și-a clădit în timp reputația, prin nivelul la care îmbină, cu bun gust, rigoarea muzicală și divertismentul, ținuta artistică și plăcerea audiției elevate. Ce se întâmplă când aceste două forțe interacționează, vom vedea pe 8 februarie!”   – declară despre eveniment Simona Strungaru. Mai multe despre concert, despre Big Bandul Radio și despre Simona însăși cititorii Palindromului vor afla dintr-un material ulterior. 

Până atunci, dacă nu ajungeți în sală, e bine să știți că acest concert va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical. De asemenea, concertul poate fi ascultat LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio, și prin intermediul aplicației Radio România, disponibilă pe dispozitive Android și iOS.

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Sălii Radio (tel. 021 314.68.00). Pentru programul casei de bilete, vă rugăm să consultați site-ul oficial www.orchestreradio.ro – secțiunea Bilete. Biletele sunt disponibile și în sistem online – pe entertix.ro și myticket.ro – şi în librăriile Cărtureşti.