Psih. Anca Dumitrescu, președinta Autism Voice : „AUTStand este primul standard de calitate ABA din România, un instrument de protecție pentru persoanele cu autism”
ABA este ceea ce li se recomandă cel mai adesea copiilor cu autism. Părinții ajung să afle că este o terapie de durată, care trebuie urmată întocmai, care poate da rezultate mai mult sau mai puțin spectaculoase, în funcție de parametri nu totdeauna foarte clari. Ceea ce mai află ei imediat este că e vorba despre o terapie foarte costisitoare – fapt pentru care cer de cele mai multe ori ajutorul unor fundații și organizați specializate, pe de o parte pentru că aceste subvenționează în proporții variabile terapia, pe de altă parte pentru a avea garanția unei terapii de calitate.
Aplicarea standardului ABA în România, lansat pe 5 iunie de Autism Voice, va schimba configurația modului în care se aplică terapia ABA în România, prin :
Intervenții etice, validate științific și adaptate nevoilor personale diagnosticate cu autism ;
Alegerea specialiștilor pe baza unor criterii clare de competență;
Reducerea disparităților regionale și a riscurilor asociate intervențiilor terapeutice necorespunzătoare
Astăzi, Autism Voice a lansat AUTStand – primul standard profesional de calitate în terapia ABA, un instrument-ghid definitoriu pentru profesionalizarea serviciilor destinate copiilor și adulților cu autism din România. Totodată, în cadrul evenimentului-conferință, Autism Voice a lansat Harta ABA, o platformă interactivă unde pot fi regăsite organizațiile din țară care furnizează servicii de terapie ABA, care și-au asumat un standard de calitate ce le protejează beneficiarii. Desfășurat în prezența invitaților din partea autorităților publice, specialiștilor și jurnaliștilor, evenimentul Autism Voice este parte din demersul mai amplu AUTStand – primul standard profesional dezvoltat la nivel național, rezultat al cercetărilor organizației și al consultării extinse cu specialiști din domeniu.
De ce o conferință-consultare publică?
Evenimentul a deschis un spațiu de dialog real între organizații, specialiști și autorități. Astfel, pe de o parte au fost prezentate rezultatele cercetării privind nevoile terapeuților, iar pe de alta au fost validate propuneri concrete pentru componentele standardului de calitate ABA. Consultarea a permis o co-creare participativă și realistă, reflectând provocările și nevoile actorilor implicați.
„Am lansat astăzi AUTStand-standardul profesional de calitate în terapia ABA, după un an de consultări cu organizațiile din teritoriu și după consultări cu specialiștii certificați ABA la nivel național și internațional. Este un punct de cotitură tocmai pentru că această nevoie, a unui standard unitar, a venit către noi prin vocea organizațiilor din întreaga țară. Pe de altă parte, este un moment esențial care va ajuta beneficiarii noștri, copiii și adulții cu autism, să aleagă în cunoștință de cauză terapeuții și organziațiile cărora se adresează.”, spune psiholog Anca Dumitrescu, președinta Autism Voice.
Participare semnificativă și reacții instituționale
La eveniment au fost înscriși peste 140 de participanți, terapeuți, coordonatori de centre ABA, reprezentanți ai direcțiilor generale de asistență socială, dar și ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA).
Adina Condreș, Consilier Superior ANPDCA, precum și Elena-Alexandra Dobre, Director General-Adjunct DGASPC Sector 2, au susținut implicarea activă a autorităților în definirea și adoptarea unui standard național.
Organizațiile prezente au exprimat un consens clar în jurul următoarelor nevoi:
Stabilirea unui standard național clar și coerent pentru terapia ABA;
Acces extins la formare profesională de calitate și supervizare continuă;
O infrastructură de sprijin pentru implementarea unitară a standardului.
În urma consultării, Autism Voice lansează un program de dezvoltare organizațională dedicat centrelor și profesioniștilor care doresc alinierea la standardul propus. În paralel, va avea loc pilotarea ghidului practic într-o cohortă de 10 organizații partenere, precum și continuarea procesului de validare în cadrul grupului de lucru național.
Harta ABA – un instrument esențial
Harta ABA este o platformă națională care facilitează identificarea furnizorilor acreditați și promovează transparența în oferirea serviciilor ABA. Acest instrument va ajuta părinții să acceseze servicii de calitate și va consolida colaborarea între profesioniști.
Pentru mai multe informații despre standardul AUTStand și inițiativele Autism Voice:
E-mail : karla.manea@autismvoice.ro
Despre Autism Voice
Autism Voice este cea mai mare asociație specializată în recuperarea copiilor și tinerilor cu autism, care a introdus în România posibilitatea formării specializate ABA a terapeuților, ABA fiind tipul de intervenție terapeutică recunoscută la nivel mondial cu rezultate în terapia copiilor și a tinerilor cu autism și alte tulburări de neurodezvoltare.
Din anul 2008, asociația a susținut peste 11.000 de copii în recuperarea și integrarea acestora prin programe locale și naționale pe arii de prevenție, sănătate mintală, integrare școlară, incluziune socială, dezvoltarea independenței și recuperarea comportamentală. Peste 7.000 de psihologi specialiști au fost formați de asociație, iar alți 14.000 de părinți și profesori au beneficiat de cursuri, workshop-uri și resurse fizice și online oferite gratuit acestora, pentru a sedimenta schimbarea sistemică pentru care organizația activează – resurse și suport gratuit pentru orice persoană cu neurodiversitate din România, astfel încât nimeni să nu rămână în urmă.