7 iunie, Ziua Mondială a Siguranței Alimentare

Alte articole

7 iunie, Ziua Mondială a Siguranței Alimentare

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pe 7 iunie, cu ocazia Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare, Asociația Sută la Sută Românesc și Tribuna Consumatorilor lansează
Manifestul consumatorului responsabil: cum îmbunătățim siguranța alimentară?

În fiecare an pe 7 iunie în toată lumea este marcată Ziua Mondială a Siguranței Alimentare. Manifestările au drept scop conștientizarea și inspirarea unor acțiuni cu scopul de a preveni, de a detecta și gestiona riscurile care se pot asocia consumului de hrană, contribuind activ la sănătatea fiecăruia și la dezvoltarea sustenabilă a tuturor. 

Siguranța alimentară înseamnă:

  • alimente suficiente pentru toți
  • alimente sigure pentru consum: produse corect, transportate corect, vândute în condiții de siguranță
  • asigurarea rezervelor alimentare ale lumii pentru necesități variate (care pot apărea oricând, de la dezastre naturale la războaie și pandemii)
  • protejarea mediului astfel încât producția alimentară să poată continua în condiții bune și în anii următori: protejarea biodiversității, protejarea solului și aerului
  • accesul echitabil la alimente pentru toți oamenii, indiferent de zona în care trăiesc
  • accesul la alimentație sănătoasă, echilibrată nutrițional

Astfel, prosperitatea economică, agricultura responsabilă, accesul echitabil pe piața alimentară, turismul și dezvoltarea durabilă toate sunt strâns legate de siguranța alimentară. 

Siguranța alimentară ne privește pe toți și fiecare dintre noi ne putem implica în păstarea siguranței alimentare.

Acțiunile în favoarea siguranței alimentare sunt accesibile tuturor: dacă unele categorii de acțiuni sunt rezervate factorilor de decizie, sunt foarte multe astfel de acțiuni pe care le poate realiza chiar fiecare consumator în parte.

Asociația Sută la Sută Românesc și Tribuna Consumatorilor lansează cu această ocazie Manifestul consumatorului responsabil sau Manifestul celor 4 E-uri pentru siguranța alimentară: E bun? E sigur? E sustenabil? E de mâncat?

Manifestul va fi dat publicității pe 7 iunie la ora 19 pe www.tribunaconsumatorilor.ro

Tema propusă de ONU și OMS pentru ediția 2024 a Zilei Mondiale a Siguranței Alimentare este : cât de pregătiți suntem să facem față incidentelor care țin de securitate alimentară?

Îndemnul organismelor internaționale este: Să fim pregătiți (și) pentru lucruri neașteptate!

Cine să fie pregătit? Toți cei implicați, de la organisme internaționale, la organisme și instituții guvernamentale naționale, producători și consumatori, au posibilitatea de a reacționa adecvat pentru minimizarea efectelor negative.

De Ziua Mondială a Securității Alimentare, ne amintim că siguranța alimentară este o responsabilitate colectivă – fiecare, de la producători la consumatori, trebuie să își joace rolul.

Acesta este singurul mod în care putem fi siguri că mâncarea din farfurie va fi sigură. Cu toate acestea, există situații excepționale în care chiar dacă toți ne-am jucat rolul, intervine neașteptat și siguranța alimentară este compromisă.

Chiar și atunci, există întotdeauna ceva ce putem face pentru a evita îmbolnăvirea. Ești pregătit pentru neașteptat?

Incidentele legate de siguranța alimentelor pot varia de la evenimente minore până la crize internaționale majore, fie că este vorba de o întrerupere de curent la domiciliu, o intoxicație alimentară la un restaurant local, o rechemare voluntară a produselor contaminate de către un producător, un focar de produse importate contaminate sau un dezastru natural. .

Pericolele legate de siguranța alimentelor nu recunosc granițele, așa că într-o aprovizionare globală cu alimente din ce în ce mai interconectată, riscurile prezentate de alimentele nesigure pot evolua rapid de la o problemă locală la o urgență internațională.

Pentru a evidenția ceea ce pot face diferite organizatii guvernamentale și nonguvernamentale, ca și ce putem face fiecare dintre noi în calitate de consumatori și cetățeni pentru a preveni eventuale incidente legate de siguranța alimentară, Tribuna Consumatorilor va inaugura pe 7 iunie o serie de o serie de articole și podcasturi care vor dezbate tema cu oficialități din cadrul ANPC și Ministerului Agriculturii.

Mai multe detalii aici: https://tribunaconsumatorilor.ro/4-e-uri-pentru-siguranta-alimentara/