Trăiești cum respiri – respiră, deci, mai profund pentru a trăi mai adânc!

Alte articole

Trăiești cum respiri – respiră, deci, mai profund pentru a trăi mai adânc!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Trăiești cum respiri – respiră, deci, mai profund pentru a trăi mai adânc!

În copilărie aveam polipi și respiram prost, numai pe gură. Nu avem rezistență nici să alerg până la  poarta școlii. Totuși nimeni nu mi-a îndepărtat polipii și am crescut cu ei cu tot. La un moment dat, la aproape 30 de ani, m-am trezit că pot să alerg kilometri în șir. Respiram freestyle, amestecat, pe nas și pe gură, dar se dovedea eficient, Apoi am intrat într-o aventură care a fost cu adevărat transformatoare: wushu tradițional – tehnică taoistă din munții Wudang.  Acolo ni se spuneau următoarele: intenția și respirația mișcă energia, iar energia mișcă corpul. Desigur că eram îndemnați să respirăm pe nas și așa mai departe – nu mi-a ieșit niciodată dacă mă gândeam numai la respirație, dar intenția, da, era cu totul altceva. Am persistat deci în mișcarea corpului cu intenție marțială. Și la un moment dat, mișcând corpul astfel încât să mișc energia, m-am trezit că am învățat respirația. Apoi am cultivat-o cu mare atenție, iar respirația a devenit micul și marele taiji – cu ajutorul respirației puteam face din orice fel de mișcare taiji, pentru că, da, respirația mișcă energia, acum știam de ce se spune asta. Artele marțiale au aliniat respirația și energia, așa că orice mișcare a devenit apoi posibilă. Alergam ca și cum făceam taiji. Am parcurs de atunci patru maratoane și numeroase semimaratoane, fără să am neapărat antrenamentul de zeci de km adecvat, bazându-mă în mare parte pe putererea respirației taiji.

Desigur există și o cale mult mai scurtă, care presupune educarea respirației sau, mai corect, educarea corpului pentru a putea respira natural, adică abdominal și pe nas. Am întâlnit de curând un maestru în această artă: Patrick McKeown, care a participat la conferința  „Trăiești cum Respiri. Respirație pentru Succes” – primul eveniment din România care leagă performanța sportivilor de starea lor de sănătate și wellbeing.

Patrick McKeown, cunoscut drept „antrenorul de respirație,” a susținut pentru prima dată în România o demonstrație practică despre felul în care putem respira sănătos. Specialistul irlandez, autor al bestseller-ului „Avantajul Oxigenului”, și dr. Ela Bănică, fondatoarea Ortho Institute și traducătoarea în limba română a cărții, au susținut o prelegere cu numeroase exerciții practice care demonstrează felul în care respirația influențează sănătatea, performanței școlară, academică și sportivă.

În prezența unui public numeros, format din sportivi de performanță, antrenori, medici, jurnaliști, amfiteatrul Casei Olimpice din incinta Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a găzduit un eveniment în premieră în România. Sportivi de marcă, precum Carmen Bunaciu, Nana Falemi, Laura Badea, Loredana Dinu, Vlad Chiricheș, Mihai Covaliu, Cătălin Moroșanu, muzicianul Damian Drăghici, jurnaliști din presa sportive și de sănătate au asistat la recomandările pe cât de simple pe atât de revoluționare ale antrenorului de respirație Patrick Mc Keown, secondat de Dr. Ela Bănică, expert de marcă și o autoritate în domeniul sănătății faciale, specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială, inovator în cadrul Ortho Institute.

Patrick McKeown este autorul bestsellerului internațional „Avantajul Oxigenului” și creatorul tehnicii „Avantajul Oxigenului”. Este recunoscut pe plan internațional ca unul dintre cei mai importanți experți în reeducarea respirației. A lucrat cu mii de clienți din diverse domenii, inclusiv forțele speciale militare de elită (SWAT), antrenori olimpici și sportivi de top. De asemenea, el a dezvoltat programul său de antrenament de respirație bazat pe cercetări, Oxygen Advantage®, care evoluează continuu pe baza experienței sale clinice și a celor mai recente descoperiri științifice. A fost distins cu titlul de membru al Societății Regale de Biologie din Marea Britanie. A contribuit la reviste științifice, inclusiv la Journal of Clinical Medicine, a format sute de instructori de respirație și a realizat programe personalizate pentru sportivi de talie mondială. A fondat cea mai importantă clinică de respirație din Marea Britanie. A fost invitat în numeroase podcast-uri populare despre sănătate și fitness, TedEX și în publicații precum USA Today, MindBodyGreen și Men’s Health. Continuă să perfecționeze programul de pregătire în domeniul respirației creat de el, Oxygen Advantage®, în conformitate cu experiența sa clinică de antrenor de respirație și cu cele mai recente cercetări științifice.

Dr. Ela Bănică este specialist în ortodonție și ortopedie dento-facială; este cunoscută pentru eforturile sale de a promova educația medicală în rândul părinților. Este fondatoarea ORTHO INSTITUTE – Centrul de Excelență în Respirație și Postură și a ORTHO FACE – Fundația pentru Sănătatea Căilor Respiratorii și Excelență Craniofacială, expert de peste 18 ani în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială, cu o vastă experiență în ghidarea creșterii faciale, dezvoltarea maxilo-facială, respirație, sforăit şi apnee în somn. Conceptul Ortho Institute reprezintă un mare pas înainte în tratamentul ortodontic modern care consideră că dinții strâmbi nu sunt o problemă, ci un simptom cauzat de un dezechilibru din altă zonă a feței sau uneori a organismului, iar tratamentul oferit este unul holistic și integrativ.

Gazda conferinței a fost Daniela Palade-Teodorescu. În pauză i-am mărturisit că demonstrația realizată de cei doi specialiști m-a captivat atât de mult încât… nu am făcut fotografii. Am folosit deci predominant fotografiile oficiale ale evenimentului și le-am mulțumit din inimă participanților. Apoi mi-am scris o listă de nedumeriri, la care mi-a răspuns cu amabilitate însuși Patrick McKeown.

Superficializarea respirației și respirația pe gură sunt metehne ale civilizației actuale: nu mai facem efort fizic și nu ne cunoaștem corpurile (ele ne-ar forța la un moment dat, inevitabil, să folosim respirația pe nas). Creștem copiii anaerob și în poluare. Despre obezitate și maladiile metabolice/cardiovasculare ca efect al civilizației contemporane a curs foarte multă cerneală (în mare parte, să recunoaștem, în zadar, pentru că fenomenul nu numai că persistă, dar prosperă). Despre respirație se vorbește mai puțin pentru că neajunsurile ei nu devin evidente decât la efort fizic; în rest efectele sunt subtile și ușor de atribuit altor factori.

De ce este respirația artizanul din umbră al vieții noastre?

P. McKeown: În agitația vieții noastre zilnice, este ușor să trecem cu vederea influența subtilă, dar profundă, a unui lucru aparent atât de obișnuit ca respirația. Respirăm fără să ne gândim prea mult, ca și cum ar fi o parte automată și nesemnificativă a existenței noastre. Totuși, din cele mai vechi timpuri respirația a părut că deține o putere mistică care transcende simplul act de a inhala și exhala. Aceasta ține în primul rând de avantajul și importanța oxigenului pentru întregul nostru corp și minte. Oxigenul, transportat de respirație, alimentează metabolismul nostru, permițând corpului nostru să producă energia necesară pentru diferite procese biologice. Acest remarcabil act de respirație furnizează celulelor noastre forța vitală de care au nevoie pentru a funcționa optim. Fiecare inspirație livrează oxigenul vital pentru celulele noastre, alimentând motorul existenței noastre fizice. Dar respirația nu se limitează doar la domeniul fiziologiei; ea își extinde influența către camerele minții și către adâncurile sufletului. Este puntea care leagă corpul de spirit. Respirația este vitală în egală măsură pentru starea noastră mentală și pentru starea noastră emoțională.

Cum se face că toți bebelușii respiră abdominal și totuși numai un procent redus dintre adulți o mai fac? Este acest procent condiționat cultural?

P. McKeown: Fenomenul în care bebelușii respiră în principal cu ajutorul abdomenului, în timp ce mulți adulți tind să respire cu pieptul, este într-adevăr influențat de diferiți factori, inclusiv condiționarea culturală. Bebelușii se nasc respirând nazal, la nivelul abdomenului. Atunci când respiră, diafragma lor se contractă, împingând abdomenul în afară, și apoi se relaxează, permițând abdomenului să revină la loc. Acest tip de respirație este eficient și folosește diafragma la capacitate maximă, asigurând un schimb optim de oxigen. Este o modalitate relaxată și fără efort de a respira, care maximizează captarea oxigenului. Pe măsură ce copiii cresc, ei însă observă și imită modelele de respirație ale celor din jurul lor, în special ale părinților și îngrijitorilor lor. Dacă adulții din mediul lor practică în principal respirația cu pieptul, copiii au tendința să adopte și ei acest tipar. În societățile moderne, stresul și stilurile de viață sedentare au devenit prevalente. Stresul adesea duce la respirație superficială cu pieptul, iar mulți adulți petrec multe ore așezați la birou sau se implică în activități care promovează respirația cu pieptul în locul celei diafragmatice. Hainele strâmte, în special în zona taliei, pot restricționa mișcarea diafragmei – ele îngreunează deci pentru adulți respirația profundă în abdomen. Mulți adulți s-ar putea să nu fie conștienți de beneficiile respirației diafragmatice și poate că nu li s-au predat tehnici corecte de respirație. Conștientizarea și educația joacă un rol crucial în încurajarea indivizilor să adopte practici de respirație mai sănătoase.

Respirația trece drept un reflex, totuși modul cum respirăm poate fi educat. Care este cea mai simplă cale de a ne educa respirația?

P. McKeown: Educarea respirației presupune, în primul rând, conștientizarea acestui proces care este reflex și ajustarea conștientă a tiparelor tale de respirație pentru a le face mai eficiente și pentru a favoriza sănătatea și bunăstarea psihologică. La baza educării respirației stă atenția plină, ceea ce azi se numește mindfulness. Observă-ți respirația pe parcursul zilei. Pur și simplu observă felul în care respiri, fără să încerci să îl schimbi. Această conștientizare reprezintă primul pas pentru înțelegerea tiparelor tale naturale de respirație. Exersează respirația lentă și controlată. Fă eforturi pentru a respira prin nas, mai ales în momentele de relaxare. Respirația nazală filtrează și umidifică aerul, ajută la reglarea fluxului de aer și susține o mai bună captare a oxigenului în corp. Stresul duce adesea la o respirație superficială și rapidă. Implementează tehnici de reducere a stresului: meditația, yoga sau relaxarea progresivă a mușchilor. Aceste practici te pot ajuta să gestionezi stresul și anxietatea, ceea ce va influența apoi pozitiv felul în care respiri.

Desfășoară regulat activități fizice. Exersarea va îmbunătăți capacitatea pulmonară și sănătatea cardiovasculară, iar în plus te va ajuta și să devii mai conștient de tiparele tale de respirație în timpul efortului fizic. Dacă ai probleme sau preocupări specifice legate de respirație, este crucial să consulți un profesionist din domeniul sănătății, un terapeut respirator sau un specialist în respirație care poate oferi îndrumare și tehnici personalizate adaptate nevoilor tale individuale. Dr. Ela Banica de la Ortho Institute poate ajuta la evaluarea situației tale unice, la furnizarea unor diagnostice precise și la recomandarea intervențiilor sau terapiilor potrivite.

Cheia pentru educarea respirației este consecvența și răbdarea. În timp, aceste practici te pot ajuta să dezvolți obiceiuri mai sănătoase de respirație și să te bucuri de numeroasele beneficii ale respirației conștiente și eficiente. Amintește-ți că mici schimbări treptate pot duce la îmbunătățiri semnificative ale stării tale generale de bine.

Cum ați alcătuit programul dvs atât de eficient de exerciții de respirație? Din câte am putut percepe, aceste exerciții au similarități cu practici respiratorii documentate în toată lumea.

P. McKeown: Programul Oxygen Advantage (sau Avantajul Oxigenului, așa cum apare în cartea tradusă de dr. Ela Bănică), se bazează, într-adevăr, pe principii care se inspiră din practicile tradiționale de respirație din diferite culturi și din cercetarea științifică modernă. Scopul său este să optimizeze modul în care respirăm pentru o sănătate și o performanță îmbunătățite. Acest program integrează elemente din diverse tradiții, cum ar fi yoga, Tai Chi și Pranayama, precum și cunoștințe din domeniul științei sportului și fiziologiei respirației. Programul Oxygen Advantage se bazează pe principii științifice legate de fiziologia respirației și impactul acesteia asupra sănătății și performanței. Cercetările în domenii precum fiziologia respiratorie, știința exercițiului fizic și medicina somnului au furnizat fundația pentru dezvoltarea programului. Una dintre caracteristicile unice ale programului Oxygen Advantage este adaptarea sa la viața contemporană. Acesta oferă tehnici și exerciții practice care se pot integra fără efort în stilurile de viață moderne aglomerate; acest program este accesibil și aplicabil unui public larg. Am o experiență clinică vastă de peste 20 de ani ca terapeut de respirație și am lucrat cu persoane care au diverse probleme legate de respirație, inclusiv astm și anxietate, atacuri de panică. Programul se concentrează pe îmbunătățirea utilizării oxigenului, reducerea riscului de hiperventilație și sporirea performanței fizice și a stării de bine în general. Acesta oferă rezultate măsurabile care au fost raportate de persoanele care au urmat programul.

De cât timp are nevoie un adolescent sau adult studios ca să deprindă respirația cea mai avantajoasă pentru obiectivele sale? Dar un copil? De la ce vârstă se pot antrena copiii?

P. McKeown: Timpul necesar pentru ca un adolescent sau adult să învețe tehnicile de respirație optime pentru obiectivele pe care le urmărește fiecare poate varia semnificativ în funcție de factori individuali: care este starea lor în momentul în care încep exercițiile, care sunt obiectivele specifice pe care le urmăresc,  cât de consecvent practică. În mod obișnuit, cu practică regulată, puteți începe să simțiți beneficiile îmbunătățirii respirației în câteva săptămâni până la câteva luni. Cu toate acestea, este important să înțelegeți că  poate finevoie de maimult timp poentru a ajunge la măiestrie și pentru a continua dezvoltarea

Și la copii variază timpul necesar pentru procesul de învățare a tehnicilor benefice de respirație, iar vârsta de la care pot începe antrenamentele poate depinde de stadiul lor de dezvoltare.  Adolescenții și adulții pot învăța și începe să beneficieze de tehnici îmbunătățite de respirație relativ rapid, de obicei în câteva săptămâni de practică consecventă. Copiii de vârstă preșcolară pot începe să învețe tehnici simple de respirație. Cu toate acestea, abordarea trebuie să fie potrivită vârstei și distractivă. Pentru copiii mai mari și adolescenți pot fi introduse tehnici mai avansate.

Este de subliniat că fiecare are un ritm propriu de învățare a tehnicilor benefice de respirație. Factorii cheie sunt consecvența și răbdarea. Pe măsură ce indivizii practică și integrează aceste tehnici în rutinele lor zilnice, ei își pot îmbunătăți progresiv respirația și își pot atinge obiectivele specifice. În cazul copiilor, este esențial să facem din învățarea despre respirație o experiență cât se poate de plăcută și de lipsită de stres, concentrându-ne pe activități captivante și potrivite pentru vârsta lor. Consultarea unui profesionist din domeniul sănătății sau a unui specialist de la Institutul Ortopedic este o idee excelentă atunci când vine vorba despre sănătatea și starea de bine a copiilor. Aceștia pot oferi îndrumare cu privire la tehnici potrivite pentru vârsta și stadiul de dezvoltare al copilului, asigurându-se că metodele sunt sigure și eficiente. Experiența dr. Ela Bănică în lucrul cu copii, adolescenți și adulți care au probleme de respirație și preocupări legate de dezvoltarea feței arată cât este de important să căutăm o expertiză adaptată nevoilor unice ale copilului. Dezvoltarea respiratorie și facială a copiilor poate fi influențată de diferiți factori, și a avea un specialist care înțelege aceste subtilități este crucial. Expertiza dr. Ela Bănică ne poate asigura că tehnicile și intervențiile utilizate sunt nu numai sigure, ci și aliniate cu vârsta și stadiul de dezvoltare al copilului.

Respirația nu înseamnă numai oxigenare în corp, deci mișcare mai energică, ci și oxigenare în creier, deci minte mai ascuțită. Ca urmare nu există domeniu sportiv sau de performanță intelectuală în care să nu se aplice exercițiile de respirație. Cu ce sporturi ați avut cele mai bune rezultate în cariera dvs și ce alte domenii credeți că ar avea de beneficiat din această tehnică?

P. McKeown: The Oxygen Advantage breathing techniques, which focus on optimizing breathing for improved oxygen utilization and performance, can benefit a wide range of sports and physical activities.  Tehnicile de respirație Oxygen Advantage, care se concentrează pe optimizarea respirației pentru o utilizare îmbunătățită a oxigenului și a performanței, pot aduce beneficii într-o gamă largă de sporturi și activități fizice. Iată câteva sporturi și activități în care aceste tehnici pot fi deosebit de avantajoase:

Sporturi de Anduranță (alergare, ciclism, înot)

Arte Marțiale și Sporturi de Luptă (box, arte marțiale)

Sporturi de Echipă (fotbal, baschet)

Yoga și Pilates

Haltere și Antrenament de Forță

Golf

Triatlon

Sporturi la Altitudine Mare

Antrenamente de Luptă și Tactice

Dans

Cheia succesului în aceste sporturi și activități constă în integrarea tehnicilor corecte de respirație în antrenament și competiție. Tehnicile Oxygen Advantage pot ajuta sportivii să-și gestioneze respirația, să reducă anxietatea și să optimizeze utilizarea oxigenului, ceea ce, la rândul său, poate duce la îmbunătățirea performanței și a stării lor generale de bine. Este esențial ca sportivii să lucreze cu antrenori sau practicieni bine informați, care să-i ghideze în integrarea eficientă a acestor tehnici în sportul sau activitatea lor specifică.

Artele marțiale tradiționale practic nu există fără tehnicile de respirație, iar idealul lor este o lume a păcii. Credeți că o lume mai mult sau mai puțin utopică în care toată lumea respiră corect, profund și cu intenție va deveni automat și o lume mai bună decât este lumea în care trăim acum?

P. McKeown: Idea unei lumi în care toată lumea respiră corect, profund și cu intenție este, într-adevăr, o viziune captivantă. Deși atingerea unei astfel de lumi utopice poate fi provocatoare, există mai multe motive să credem că o lume în care cunoștințele și practica larg răspândită a tehnicilor corecte de respirație ar putea contribui la o lume mai bună în diverse feluri:

• Tehnicile corecte de respirație pot îmbunătăți sănătatea fizică și mentală. Atunci când indivizii sunt mai sănătoși și mai echilibrați, sunt mai bine pregătiți să contribuie pozitiv la comunitățile și societatea lor.

• Învățarea gestionării și reducerii stresului prin respirație intenționată poate duce la o lume mai pașnică și mai armonioasă. Reducerea stresului duce adesea la scăderea conflictelor și la îmbunătățirea relațiilor.

• Respirația intenționată este strâns legată de practicile de conștientizare. O conștientizare crescută poate duce la o mai mare înțelegere și empatie, promovând înțelegerea și conexiunea între oameni.

• Respirația corectă este esențială pentru sportivi și artiști. O lume în care oamenii își pot atinge potențialul fizic și mental este susceptibilă să fie mai dinamică și mai de succes.

• O conexiune mai profundă cu propria respirație poate duce la o mai mare apreciere pentru lumea naturală. Acest lucru poate promova conștientizarea ecologică și un mod de viață mai sustenabil.

• Învățarea controlului și optimizării respirației poate ajuta indivizii să devină mai rezistenți în fața provocărilor, încurajând o societate mai bine pregătită să înfrunte adversitățile.

• Îmbunătățirea reglării emoționale și a abilităților de comunicare, legate de controlul respirației, poate ajuta la soluționarea conflictelor în mod pașnic.

• Știința controlării respirației le va permite indivizilor să preia controlul direct asupra stării lor de sănătate fizică și mentale – vor rezulta astfel comunități mai independente și mai conștiente de sine.

Deși respirația corectă în sine nu va rezolva toate problemele complexe ale lumii, ea poate juca cu siguranță un rol valoros în promovarea stării de bine, echilibrului și armoniei. Este unul dintre multele elemente care pot contribui la crearea unei lumi mai bune, atunci când este combinat cu alte acțiuni pozitive, precum educația, justiția socială și empatia.