Surori vitrege: o știre veche și o știre nouă!

Alte articole

Surori vitrege: o știre veche și o știre nouă!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Marele câștigător al Bucharest Best Comedy Film Festival a fost filmul peruan Surori vitrege și aici vine și actualitatea scrierii de față, care vă invită să îl vedeți chiar în cinematografe, unde debutează din 17 noiembrie!

De ce scriu abia acum despre Bucharest Best Comedy Film Festival, care s-a încheiat undeva în primele zile de noiembrie ? SIMPLU! Pentru că timpul comediei este mereu prezent!

Dar SIMPLU E ATÂT DE.COMPLICAT, a spus sloganul ediției de anul acesta a Festivalului Bucharest Best Comedy Film, care, festival, da, s-a încheiat.

La afișul acesta reflecta și Gianina Corondan, care a stat drept în juriul Festivalului, alături de Irina Margareta Nistor, Adrian Păduraru, Andrei Zincă, Ioana Pavelescu.

Asta pentru că nimic nu pare mai simplu ca râsul și totusi nimic nu este mai complicat decat a face pe cineva sa râdă din toata inima.

Practic problema este la fel de spinoasa acum ca si in antichitate, dupa ce omenirea a trecut prin valuri de seriozitate mortala.

Ceea ce este cel mai curios este ca, desi mai toti plângem cam la aceiasi stimuli, ceea ce ne face să râdem pe fiecare dintre noi este aproape la fel de variat cum este însăși varietatea umană.

Ce spune asta despre noi? Că umorul, desi, ca expresie, se inrudeste cu umoarea, este departe de a fi o reactie fiziologică, ci este un raspuns care se pare ca este modulat dupa propriul nostru rafinament cultural.

Ce ne inveseleste fara gres pe toti este numai ceea ce ne inveselea in copilarie: animalele, giumbuslucurile simple. Dar ne mai ingaduim oare să râdem, chiar si la ele? Se pare că  din ce in ce mai putin. Totuși lucrurole de care am râs în copilărie ni se par mereu securizante, prietenoase, sigure și ele ne vor face mereu sa râdem cu poftă. Mai mult, ele devin inegalabile in timp – pentru ca și inegalabilă rămâne de fapt pofta de a râde pe care o aveam atunci. Apoi adăugam straturi si straturi de rezistente, judecăți și înțelegeri care sfârșesc prin a face din noi niste adulti fară haz… daca nu am pastra deschis culoarul care duce spre  cinematograful unde au rulat filmele copilăriei.

Pofta de a vedea un film funny e chiar curiozitatea de atunci.

Într-un astfel de context, sa judeci un festival de film de umor devine cu adevarat extrem de greu, are dreptate Gianina, al cărei curaj il admir enorm.

Pentru că, în juriu fiind, trebuie să te gandesti la doua lucruri: ce te amuză pe tine și ce crezi ca i-ar amuza pe ceilalti. Si, inca ceva: ce ramane din acest amuzament. Cât talc e bine să fie, de ce excesul de tâlc și morală omoară jumătate din umor samd.

La această ediție de festival, în 10 zile s-au perindat prin juriului 10 filme de comedie, venind din Germania, Italia, Finlanda, Peru, Franța, Canada, România, Suedia, Cehia. Filmele au fost difuzate și pe Cinemaraton, televiziunea filmelor și festivalurilor românești de film. Au fost filmele în prim-plan, dar pentru mai multe mijloace de expresie, festivalul s-a multiplicat și prin expoziții, concerte, petreceri, show-uri live, ba chair și workshopuri workshopuri de arta actorului de comedie, de regie, de coregrafie, de scenografie, de caricatură, susținute de Horațiu Mălăele, Nae Caranfil, Izabela Bostan, Costel Pătrășcan și Ion Nedelcu-Ned.

Marele câștigător al Bucharest Best Comedy Film Festival a fost filmul peruan Surori vitrege și aici vine și actualitatea scrierii de față, care vă invită să îl vedeți chiar în cinematografe, unde debutează din 17 noiembrie! Surori vitrege este o comedie cu mult umor de situație și personaje efervescente, cu actori exotici, acțiunea petrecându-se într-un decor de vacanță de vis, într-o casă pe malul oceanului, cu mâncare bună, companie bună și mult vin.

Enea Dabija, Director Fondator al Bucharest Best Comedy Film Festival, ne-a spus în cadrul Galei de închidere a festivalului că distribuirea unui film peruan, deci vorbit în altă limbă decât engleză, și comedie, pe deasupra, este un act de curaj.

Povestea filmului le are în prim plan pe Victoria și Marita care descoperă că sunt surori vitrege chiar în timpul priveghiului tatălui lor. Victoria, sora cea mare, nu stă foarte bine cu banii și, pentru a evita un dezastru finainciar, decide să vândă casa de pe plajă pe care tatăl ei i-a lăsat-o moștenire. Dar pentru a face acest lucru, trebuie să obțină acordul surorii ei, Marita. Toate bune și frumoase, dar condiția pusă de Marita este ca ele să petreacă vara împreună. Așa că începe negocierea startului verii la casa de pe plajă. Prima zi: Revelionul. Sărbătorile de iarnă în Peru au loc vara, de fapt, datorită poziției acestei țări pe glob, prin urmare atmosfera filmului este de vacanță în țările calde. Așa că vedem plaja, soare, apa oceanului, palmieri și nisip, în aproape fiecare cadru din film. Drumul Victoriei și Maritei de la proaspăt surori vitrege la a fi o familie ia tot felul de întorsături, apar iubiri mai vechi în peisaj, tensiuni legate de familie, situații foarte amuzante cu adolescenți.

Ani Alva Helfer a regizat Surori vitrege, iar din distribuție fac parte Gianella Neyra, Magdyel Ugaz, Miguel Davalos și Leonardo Torres. Helfer este regizoare, scenaristă și producătoare de TV și film, care a fost cea mai bine plătită regizoare din țara ei pentru filmul Don’t Call Me Spinster pentru care a câștigat și premiul Luces.