Știam despre proiectul Hospice Casa Speranței de a construi un spital pentru copiii care au nevoie de îngrijiri paliative – acum, înainte de Crăciun, am aflat că urmează să se numească Spitalul Speranței. Petrecerea de Crăciun pentru copiii de la Casa Speranței nu s-a mai desfășurat la Centrul din Adunații Copăceni, generos, dar prea mic pentru cererile mari de ajutor care se adresează lună de lună celor de la Hospice. Aceasta deoarece în România paliația aproape că nu există în spitalele de stat, nici pentru adulți și nici pentru copii.
În sala mare și luminoasă petrecerea de Crăciun a continuat cu toată veselia unei astfel de întâmplări! Cu părinți și copii, cu brad, colinde, distracție, gustări, Moș, unicorni, hohote de râs, câteva lacrimi mici… Dar o mare densitate de oameni buni și darnici: cu timpul și energia lor, cu alergarea lor, cu banii și priceperea lor.
Se spune în genere că acești copii au „prognostic rezervat“ „speranță de viață redusă“ „diagnostice limitative de viață“. Însă i-am văzut râzând, cu fericire de copii, ochi sclipitori și obraji roșii, deși unii erau în scaune cu rotile, alții purtau basmăluțe de chimioterapie. Acești copii erau fericiți și puteau trăi o zi de sărbătoare tocmai pentru că pot beneficia de paliație. Poate „paliativ” a ajuns să sune ușor ironic în jargonul crud al zilelor noastre, dar privindu-i pe ei vezi clar ca paliativul acesta face diferența între tristețe și bucuria cea firească de copil.
Un flash scurt și mi-am amintit de un articol peste care-mi căzuseră ochii zilele trecute și nu m-am putut împiedica să-l citesc, oricât de groaznic îmi suna numele acela propriu: Plătărești. La Plătărești, în spitalul groazei comuniste, copiii avuseseră diagnostice asemănătoare – o lume întreagă s-a îngrozit de tratamentele la care au fost supuși. Au trecut decenii, groaza unor astfel de locuri este din fericire departe.
Acum, în zilele noastre, copiii cu astfel de diagnostice sunt înapoiați familiilor sau ținuți în spitale de stat, unde însă nu beneficiază de tipul de îngrijire care face pentru ei diferența între „o zi“ și „o zi care merită trăită“. Paliația nu este un moft, nu este ceva neimportant, ci în astfel de cazuri este diferența între „supraviețuire“ și „viață“.
Toți acești copii ar putea avea accesul la o viață care merită trăită. Iar cei care se jucau la petrecerea asta, care erau sub îngrijirea Hospice Casa Speranței și în larma cărora se desfășura și conferința de presă erau copii fericiți, își trăiau viața, zâmbeau. Alături de ei, și familiile lor se bucurau.
Umanul în cazul lor trece printr-o îngrijire de bază, paliația.
De 31 de ani HOSPICE a introdus paliația în noi a schimbat mentalități, a instruit medici, a schimbat legi, dar procesul trebuie să continue.
![](https://palindrom.eu/wp-content/uploads/2023/12/IMG_20231213_194348-292x300.jpg)
Mirela Nemtanu președintele Hospice a menționat la un moment dat o cifră care ar trebui să ne înghețe: în România, sunt peste 22.000 de copii ale căror diagnostice medicale cer îngrijire paliativă și în spitalele de stat doar 40 paturi destinate ingrijii paliative pediatrice! Hospice însă nu îngheață, Hospice acționează: la anul fundația va construi lângă București un spital special destinat acestor îngrijiri pentru copii. Să le fim deci alături cu o donaţie (https://www.hospice.ro/doneaza/) sau cu un SMS la 8846 cu textul TIMP (4euro). Companiile pot să sprijine acest obiectiv necesar prin facilitatea fiscală care le permite să directioneze până la 20% din impozitul pe profit sau pe venit datorat statului, până la 31 decembrie. Mai multe detalii despre campanie găsiți aici:
https://www.hospice.ro/doneaza/#20hospice
În cadrul acestei petreceri de Crăciun am mai asistat la o premieră: fundaţia HOSPICE Casa Speranţei a primit din partea Președintelui României Ordinul Meritul pentru promovarea Drepturilor Omului și Angajament Social în grad de ,,Comandor“, în semn de apreciere și recunoștinţă pentru profesionalismul, dăruirea și altruismul manifestate de peste 31 de ani în beneficiul copiilor din România De asemenea, pe lângă serviciile paliative pediatrice, fundaţia a depus eforturi constate pentru promovarea și apărarea drepturilor copiilor, contribuind la dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a acestora
„Am primit de-a lungul timpului multe premi, multe recunoasteri, dar aceasta este cea mai înaltă distincţie pe care o putem primi în România si este dovada că suntem văzuți, suntem apreciaţi -noi, ca entitate furnizoare de servicii de îngrijire paliativă, dar apreciaţi sunt și beneficiarii noștri. Această distincţie este despre ei, căci ei sunt beneficiarul final. În definitiv, sunt apreciate rezultatele pe care ei le înregistrează, impactul pe care serviciile îl au în viata lor. Pentru ei găsim mereu resorturile de a merge mai departe”, precizează Mirela Nemţanu, director executiv HOSPICE Casa Speranţei.
În cadrul noii campanii „Am obosit“, rolul principal al spotului video este jucat de Andreea Vasile, noul ambasador HOSPICE Casa Speranţei
„Am primit invitaţia de a interpreta rolul mamei din spot-ul de campanie cu aşa mare bucurie, dar și cu maximă responsabilitate. Sunt mamă și nici nu pot să cuprind cu mintea ce trebuie să fie în sufletul unei mame obosite care e nevoită să iși ducă zile pe coridoare lungi de spital rece. Apoi, a venit invitaţia de a fi ambasador. Am simţit că poate fi felul prin care pot să atrag atenţia asupra nevoilor copiilor cu boli incurabile, să duc meajele părinţilor mai departe. Să construim, la figurat, dar iată că și la propriu”, menţionează Andreea Vasile.
Despre HOSPICE Casa Speranţei
![](https://palindrom.eu/wp-content/uploads/2023/12/IMG_20231213_184759-300x231.jpg)
HOSPICE Casa Speranţei, organizaţie non-profit înfiinţată in 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România și este cea mai mare fundaţie din tară care oferă gratuit servicii specializate gratuite de acest tip.
Organizaţia are două spitale cu servicii integrate, in Brașov și București, echipe mobile în cinci oraşe – București, Brașov, Făgăraș Zărnești și Giurgiu, șase sedii destinate oferirii de îngrijire paliativă și educaţie si peste 100 de paturi pentru internare și activităţi adiacente, destinate ingrijirii persoanelor diagnosticate cu cu boli incurabile.
HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii şi unităţi proprii pentru internare, la domiciliul pacienţilor si în spitalele partenere In cei 31 de ani de existentă, HOSPICE a adus alinare și speranţă pentru peste 45.000 de copiişi adulţi. HOSPICE Casa Speranţei este furnizor de educaţie medicală continuă, acreditată de către OAMGMAMR și înscrisă in Lista Furnizorilor de EMC.
Puteţi sprijini pacienti HOSPICE si cauza ingrijirii paliative cu o donaţie (https://www.hospice.ro/doneaza/) sau cu un SMS la 8846 cu textul TIMP (4euro).
Pentru mai multe informaţi, accesaţi www. hospice.ro. Ne găsiţi pe Facebook (https://www.facebook.com/HOSPICECasaSperantei) și pe Instagram (https://www.instagram.com/hospice_casa_sperantei/), iar pe Youtube puteţi afla povestea HOSPICE si istoria îngrijirii paliative în România.