Odihna a avansat pe primul loc în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții românilor, conform noului studiu CIPRA
Să fie românii mai înțelepți? Sau pur și simplu mai obosiți? Față de anii trecuți, în care legau calitatea vieții de calitatea alimentației și distracției, acum cei mai mulți tind să fie de acord că o viață tihnită, în care se pot odihni și în care viața de familie este bine reprezentată este un ideal de calitate. Înscriindu-se cu oarecare întârziere în trendurile globale, românii par să nu-și mai dorească să fie workholici, ci să-și păstreze sănătatea și seninătatea.
București, 11 iunie 2024: Un nou raport de cercetare realizat în luna mai 2024 de către Asociația CIPRA – Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză – alături de Reveal Marketing Research pune în evidență o schimbare notabilă a percepției românilor față de aspectele cu impact asupra calității vieții lor. Astfel, în 2024 respondenții au clasat pe primul loc somnul/odihna, cu importanță majoră pentru 54% dintre aceștia, în timp ce echilibrul dintre viața personală și cea profesională a urcat pe locul 2 (52%, față de 45% în 2023), iar alimentația completează top 3, în cădere de pe prima poziție pe care o deținea anul trecut (51% față de 67% în 2023). Pe locurile
4 și 5 se află în continuare activitatea sportivă, cu o ușoară creștere față de perioada anterioară, și răsfățul cu moderație, situat pe ultimul loc ca importanță și anul acesta, însă cu o creștere semnificativă, de la 28% în 2023 la 34% în 2024.
„Modul în care evoluează de la un an la altul percepția românilor față de aspectele cu impact asupra calității vieții este mereu surprinzător, tocmai de aceea avem nevoie de aceste studii detaliate de piață – ele ne mențin conectați cu schimbările și ne ajută să ne adaptăm abordarea tendințelor pe care le detectăm, pentru a rămâne o sursă de informare cât mai actuală și utilă. Anul acesta, de exemplu, românii par să conștientizeze din ce în ce mai mult importanța unui somn suficient cantitativ și calitativ în viețile lor, un aspect adesea neglijat, de care însă depinde cât suntem de performanți la locul de muncă, cât suntem de prezenți în mijlocul familiei sau câtă energie ne rămâne pentru hobby-uri și alte activități importante. Iar măsurile pe care le luăm pentru a ne îmbunătăți atât somnul, cât și echilibrul personal, alimentația, activitatea fizică sau timpul pe care ni-l acordăm pentru momentele de răsfăț pot contribui semnificativ la evitarea stărilor de insatisfacție și disconfort pe termen lung“, declară Constantin Bratu, Președinte CIPRA.
Pentru 1 din 6 români din categoria de vârstă 25-35 de ani somnul are o importanță crescută (58% față de media de 54% la nivelul întregului eșantion), în timp ce alimentația este semnificativ mai importantă pentru categoria de vârstă 55-65 de ani (61% față de media de 51% la nivelul întregului eșantion).
Starea de spirit, mai valoroasă decât banii
Întrebați despre factorii importanți în viață, respondenții studiului au menționat familia pe primul loc, ca și anul trecut, dar cu mai multe procente anul acesta (89%, față de 83%). O schimbare semnificativă în această privință este legată de importanța pe care oamenii o acordă stării de spirit, care a avansat și se situează pe locul al doilea după familie, cu 84 de procente, fiind considerată prioritară comparativ cu starea fizică și financiară, care au dobândit procente mai generoase anul trecut.
În privința gradului de satisfacție față de diferite aspecte ale vieții, următoarele elemente au înregistrat scăderi mai mult sau mai puțin consistente:
⤵︎ 70% dintre respondenți sunt mulțumiți de casa în care locuiesc (față de 76% în 2023)
⤵︎ 62% sunt mulțumiți de alimentele pe care le consumă (față de 70% în 2023)
⤵︎ 53% sunt mulțumiți de timpul pe care îl petrec pentru relaxare (față de 58% în 2023)
⤵︎ 34% petrec destul timp cu prietenii (comparativ cu 39% în 2023).
Principalii factori de stres au rămas neschimbați: creșterea prețurilor, contextul economic actual și situația financiară. Aspectele bănești sunt urmate de lipsa timpului, resimțită mai acut anul acesta (49% față de 44%) și de responsabilitățile din familie, mai stringente și ele (42% comparativ cu 33% în 2023).
În plus, anul acesta 40% dintre respondenți se declară stresați de nevoia de a răspunde unor standarde impuse de societate. Activitatea profesională în sine (36%) și relația cu partenerul de viață (35%) sunt și ele stresante într-o pondere mai mare anul acesta.
Similar cu anul trecut, aproximativ jumătate dintre respondenți își consideră calitatea vieții ca fiind bună; cei care o evaluează ca fiind slabă sunt în special persoane cu vârste între 55 și 65 de ani, cu venit scăzut.
Gradul de satisfacție față de aspectele vieții românilor este influențat și în 2024 de igiena/curățenia din casă (81%), urmat de gradul de mulțumire față de casa în care stau (70%), de siguranța personală (62%) și de alimentele pe care le consumă (62%).
Realizat de Reveal Marketing Research în luna mai 2024 pe baza metodologiei CAWI (chestionare autoaplicate online), studiul CIPRA a vizat un eșantion reprezentativ la nivel național, format din 1008 respondenți, bărbați și femei, utilizatori de internet, cu vârste între 18 și 65 ani, din mediul urban sau rural. Rezultatele studiului sunt disponibile integral pe site-ul CIPRA, secțiunea Studii.
Contact media:
Andreea Cohuț, (+40) 740 052 831, andreea.cohut@wefflermark.com
__________________________________
Despre CIPRA
Membrii fondatori au dezvoltat CIPRA cu misiunea de a contribui la îmbunătățirea calității vieții românilor prin informare corectă, validată de către experți. Calitatea vieții românilor este afectată de lipsa de informare, care poate conduce la alegeri greșite de consum. Astfel, CIPRA pune la dispoziția consumatorilor o platformă informativă care să îi ajute în luarea unor decizii în privința obiceiurilor zilnice, astfel încât riscurile care ar putea avea un impact negativ asupra calității vieții lor să fie diminuate. Pentru a se adapta permanent nevoilor curente de informare ale românilor, CIPRA va stabili un dialog permanent cu consumatori, companii și autorități.
Despre Reveal Marketing Research
Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development. Cu o expertiză în peste 20 de industrii, Reveal Marketing Research crede că cercetarea de piață reprezintă baza deciziilor corecte și a poziționării brandurilor. Soluțiile calitative și cantitative ajută de 15 ani companii din România și Europa.