Despre Mozart ca oglinda de sunete si despre David Grimal, magicianul, care știe să o folosească, am fost inspirată să scriu de un concert la Sala Radio, într-o seară de iunie.
Am schițat câteva din aceste idei, grăbită, după strălucitorul concert de la Sala Radio din 5 iunie, unde David Grimal a fost solist, cu vioara lui Stradivarius, în Concertele numerele 3,4 și 5 pentru vioară și orchestră de Mozart. Le-am recitit după aproape două săptămîni și-am avut senzația că aud din nou concertul, aievea – și am luat acest lucru drept un semn că am avut dreptate, așa că am detaliat.
Când merg să ascult Mozart mă pregătesc de perfecțiune, asta pentru că geniul lui reușește să transpară întotdeauna indiferent de condiții. Însă față de Mozart ar trebui să păstrăm mereu o atitudine de curiozitate, pentru că niciodată nu ne putem lăuda că știm totul nu despre el, dar măcar despre o parte din el.
Undeva la 19 ani, în anul 1775, tanarul Mozart pleaca la curțile din Milano și Viena pentru a căpăta contracte, se intoarce de acolo fara contracte, fără bani, fără promisiuni, dar cu un destin complet si o lume completa.
Dacă ar fi să ne gîndim la o zi din viața lui Mozart, ar trebui să ne-o imaginam ca un salt de un an din viața unui om obișnuit. Trăirile lui telescopate și progresul intelectual fulminant și exponențial se lasă ghicite din lucrarea profundă și senină a concertelor sale de vioară. Iar progresia internă a acestora, de la concertul nr 3 la concertul numărul 5 arată cu imensă claritate felul piramidal în care se construiește lumea lui sonoră. La capătul concertului al cincilea, lumea lui are deja completitudine, este deja totalitatea. De aceea o asemuiesc cu o oglindă circulară.
După acest concert progresia va fi pe alte planuri, Mozart abandonează formula concertelor pentru vioară și orchestră.
Ascultand vioara Stradivarius a lui David Grimal, văzându-l dirijand orchestra si adresandu-ne priviri care ne scruteaza pana la cel mai indepartat coltisor de sala m-a frapat coerenta a ceea ce traiam atunci: era ca si cum toate instrumentele prin care se poate exprima muzica lumii ar fi de fapt unul singur: clavecinul si vioara, violoncelul si pianul, vioara si orga, orga si vocea umana. Pe toate le-am auzit acolo, prezente fizic sau evocate.
Privindu-l pe David Grimal în mijlocul Orchestrei de Cameră Radio, mi l-am imaginat pe Amadeus care, saturat de muzică la Viena, realizeaza ca de fapt muzica e una singura: este muzica sferelor care reproduce vibratiile stelelor. Si atunci tânărul Amadeus incepe sa compuna un concert perfect si complet, care va contine de fapt toata muzica si destinul lui. Iar noi tocmai îl auzeam în acel moment în Sala Radio: era concertul numărul 5 pentru vioară și orchestră.
Scriam în avancronică despre triadă. Dar la fața locului am descoperit că e mai mult decât atât. Nu e triada, ci treimea formată din Grimal, Stradivarius si Mozart. Este treime pentru ca sunt de-o fiinta si nedespartiti.
Sunetul viorii Stradivarius, armonios, care curge lent si leaga orice, devine fluidul totalitatii, sangele Graalului muzical din care aveam norocul să ne împărtășim în clipa respectivă.
Specialistii se intreaba inca de ce Mozart nu a mai scris alt concert de vioara si orchestra, cand numai ascultand iti dai seama ce limpezi sunt lucrurile: concertul numărul 5 este complet, dupa el nu se mai poate spune nimic altceva, decât în altă formulă și pe alte planuri – ceea ce Mozart va continua să facă, în compozițiile complexe care vor urma.
Însă ascultând acest concert numărul 5 am avut revelația că întreaga lume mozartiană se ascunde acolo, in nuce, iar tot ce va face Mozart de acum încolo va fi circumscris de acest orizont al așteptării, de la Flautul Fermecat la Recviemul însuși.
Misticii spun că Mozart își știa destinul, de aceea a știut să-și scrie recviemul și auzind acest concert mi s-a părut pentru prima oară posibil ca lucrurile să stea chiar așa. Un concert al destinului, limpede și luminos, iată ceva de care numai tânărul Mozart ar fi fost în stare!
Mai multe detalii despre concertul de la Sala Radio găsiți aici: https://palindrom.eu/grimal-stradivarius-mozart-intr-o-seara-eveniment-la-sala-radio/