Kingdom of Judas – o premieră în fimul românesc

Alte articole

Kingdom of Judas – o premieră în fimul românesc

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Pe 12 aprilie are loc premiera – exclusiv în cinematografe – a filmului Kingdom of Judas. Este primul film românesc jucat de actori români în limba engleză, care va rula cu subtitrări românești. Lungmetrajul reprezintă debutul actriței Sabina Lisievici în calitate de regizoare, producător și scenarist. Ea este și protagonista filmului și parteneră (împreună cu Daria Ghițu) în Saroafilm (www.saroafilm.ro), casa de producție a acestui lungmetraj.

Vom vedea o o dramă psihologică, un film plin de suspans, în care acțiunea se petrece într-un ritm alert, asemenea filmelor americane, și în care amprenta regizorală este bine definită. Anna (Sabina Lisievici) se află în căutarea vinovatului pentru moartea surorii ei Maria (Oana Cârmaciu) despre care află că s-a sinucis. Parcursul ei intens este substanța acestui film care este o provocare pentru gândire, în același timp în care explorează adâncurile durerii, obsesiei și căutării adevărului. Consumată de durere și condusă de hotărârea ei de neclintit, Anna creează o lume imaginară elaborată, un centru de reabilitare pentru celebrități, cu scopul de a lua contact cu cele cinci persoane care au stat în preajma surorii ei. În această rețea complexă creată de ea, Anna orchestrează o confruntare captivantă, forțând fiecare artist să-și înfrunte acțiunile trecute și să-și asume vina pentru greșelile proprii. Vom avea așadar de-a face cu o intrigă complexă, care ne duce dincolo de granițele minții și de pragul între realitate și iluzie, o narațiune captivantă ale cărei ecouri nu se vor stinge pur și simplu când vei părăsi sala de cinema, ci îți vor de de gândit – și de simțit – și pe urmă.

Urmărește aici trailerul filmului: https://www.youtube.com/watch?v=eDcMo5kPem4

Lungmetrajul Kingdom of Judas este filmat integral în România, între 202 1 și 2023, în București, Hunedoara, Alba Iulia și împrejurimi. Este foarte atrăgător vizual – poate și pentru a marca o diferență specifică și radicală față de lungul șir al „mizerabilismelor“ care se încăpățânează să arate o Românie urâtă. Trecutâ însă personal prin școala hollywoodiană, Sabina Lisievici știe că frumusețea imaginilor, estetica pură are partea sa în succesul oricărui film, indiferent de tematica acestuia.

Actorii sunt români însă în film vorbesc numai în engleză. „Mi-am dorit ca acest film să fie unul mondial, înțeles de toată lumea“, declara Sabina. „Am trecut peste faptul că noi, românii, tindem să avem un accent anume. Accentul nostru poate fi unul exotic, ceea ce îl face vandabil. Noi nu suntem încă conștienți de frumusețea accentului nostru. Rușii știu să își folosească accentul. Și-au făcut din asta un trademark. Francezii știu să își folosească accentul și și-au făcut din asta un trademark.“

Pe Sabina o cunosc de multă vreme și pentru mine este prototipul creatoarei. În 2019 am dat de ea pentru că mi-au plăcut… poșetele create de ea la Etajul Designerilor Români, apoi am aflat că este actriță și tocmai se întorsese de la Hollywood, apoi am stat de vorbă pe îndelete și mi-a povestit despre ea.

Nu se definește prin ceea ce face, dar ceea ce face o definește. Mai întâi de toate a fost poetă: a scris prima poezie la 8 ani, când și-a pierdut bunicul, care fusese pentru ea figura paternă. Sabina a rămas cu mama și bunica, rusoaice de origine, și a publicat primul volum de versuri la vârsta de 12 ani, sub egida Uniunii Scriitorilor. La 14 ani a primit marele trofeu Nichita Stanescu pentru cariera sa – același trofeu primit și de Adrian Păunescu, Mircea Micu și Mircea Dinescu.

S-a întors de curând în țară după un stagiu la Hollywood, unde a jucat și a studiat. În Statele Unite a lucrat la mai multe proiecte. Pe lânga job-urile în acting, a urmat și cursurile unei renumite școli de actorie din Hollywood, unde au studiat și Brad Pitt, Jennifer Aniston, Drew Barrymore, precum și multe alte nume consacrate. Aici povestește cum a fost remarcată de însuși Tarantino, care i-a spus că realmente are talent și este deosebită. „În America am învățat cât de binecuvântată sunt pe acest pământ, de familie, prieteni și talent. O să mă reîntorc de fiecare dată când vor apărea noi proiecte de care să fiu interesată.“

Tot în 2019 a fondat SaroaFilm, care devenit rapid un nume de care trebuie să fii atent, cu debutul său impresionant în circuitul festivalurilor de film în 2021.

Prima lor premieră, scurtmetrajul On Hold, inspirat chiar din istoria de viață a mamei Sabinei, a câștigat numeroase premii pe tot globul. A fost recunoscut în țări precum SUA, Rusia, Grecia, Franța și Italia. Mai mult, a fost recunoscut și în orașe prestigioase precum Cannes, Hollywood, Paris, Sankt Petersburg, Milano, San Francisco, București și Dallas.

Anul trecut Sabina a participat la Marché du film din cadrul Festivalului de la Cannes, la standul României, cu cele două filme ale sale, scurtmetrajul On hold și lungmetrajul Kingdom of Judas. ”La Cannes, am avut ocazia să prezentăm filmul multor oameni din industria cinematografiei, iar feedback-ul a fost foarte bun. Am avut șansa de a fi prezente la standul României, organizat de Creative Romanian Filmmakers, și acolo am putut ține întâlniri în vederea viitoarelor colaborări și am avut onoarea să prezentăm filmul și totodată să ne reprezentăm cu mândrie țara. Am inițiat colaborări, ceea ce este minunat, și ne-am bucurat să cunoaștem mulți oameni din domeniu, cu care poate vom avea ocazia să realizăm proiecte frumoase în viitor“ e declarat Sabina.