Changing environments. Anuala NAC – Neo Art Connect, Hala Laminor

Alte articole

Changing environments. Anuala NAC – Neo Art Connect, Hala Laminor

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Changing environments este despre cum mediile se schimbă și noi cu ele. Știința adaptării și arta inadaptării se tot confruntă de niste sute de ani. În ultimii ani știiințele și artele s-au decis că nu mai pot trăi decât împreună și împreună vorbesc despre felul  cum noi schimbăm mediile în care suntem.

Aflați demonstrația pentru cele spuse mai sus într-un mediu care s-a născut în vechea paradigmă industrială, iar acum a fost total transformat și pus în slujba științelor și artelor: Hala Laminor: 15.000 de mp de artă și știință,

Între 30 mai și 2 iunie 2024 Hala Laminor adăpostește Anuala NAC 2024, Neo Art Connect, ediția a doua

Curatoare și organizatoare NAC: Anca Boeriu și Andreea Sandu

Curatoare arhitectură și co-organizatoare NAC: Hildegard Brandl și Anca Brandiburg

Joi, 30 mai, ora 19:00, la Hala Laminor, se deschid porțile expoziției sinteză a Anualei de artă și știință Neo Art Connect – NAC 2024. Ediția a II-a. 

Timp de patru zile, Changing enviroments (tema ediției) devine  cel mai mare eveniment de acest gen de până acum cu spectacole, conferințe, filme și performance.

Curatoriată inovator, NAC beneficiază în acest an de 15.000 de metri pătrați dedicați artei și științei, peste 100 de artiști, designeri și arhitecți români și străini, cunoscuți publicului sau emergenți, instalații interactive, lucrări de realitate augmentată și  inteligență artificială, secțiuni in focus precum arhitectura, conferințe și spectacole. 

Evenimentul este organizat de galeria Galateca, Asociația culturală NeoArt România și UNITH2B architects.

Printre elementele de atracție ale acestui eveniment expozițional se numără artiști internaționali premiați la prestigiosul festival austriac Ars Electronica în 2023, precum Ayoung Kim sau Julia Rommel; prezența lui Klaus Obermaier, unul dintre cei mai mari experți și artist new media, pionier în interacțiunea tehnologiilor cu artele performative, a muzicii și a instalațiilor;  instalația creată special pentru NAC 2024 de studioul creativ RIZI utilizând AI și care oferă publicului posibilitatea să interacționeze cu cinci dintre cele mai inteligente personalități feminine din istoria României, primele în lume în domeniile lor, denumită BRIGHT WOMEN ROUNDTABLE. 

Vor mai putea fi descoperite lucrări inedite de la Muzeul Tehnic Profesor Inginer Dimitrie Leonida din București, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Muzeul de Artă din Constanța, alături de instalații ale unor importanți artiști români sau grupuri artistice precum Kinema Ikon, Andrei Bodnar și Andrei Cozlac, sau Elena Adorian Aronoaie, Vlad Țenu, Mihai Zgondoiu, Alina Rizescu, Dan Adrian Ionescu, Dorin Cucicov sau secțiuni curatoriate de membrii ai boardului NAC 2024 precum Horea Avram sau Ana Negoiță și parteneri precum RCW Iași.

SECȚIUNI: Arhitectură și design, Ars electronica – IN FOCUS, proiecte dedicate NAC – INTERCONNECT,  artiști invitați –  NAC NETWORK, artiști emergenți – NAC EMERGENTS,  sculptura altfel – SCULPTURE 360, Roboți, AI și Noile tehnologii și NAC KIDS.

Secțiunea de Arhitectură și Design la NAC 2024: Reflectând Calitatea Arhitecturii Românești
În cadrul Anualei de Artă și Știință NAC 2024, Secțiunea de Arhitectură va prezenta peste 50 de proiecte remarcabile, selectate pe tema „Changing Environments/Changing Mentalities”. Aceste proiecte reflectă excelența și inovația arhitecturii contemporane din România, subliniind modul în care mediul construit răspunde la transformările societale și tehnologice actuale.

Organizată și curatoriată de UNITH2B Architects, Hildegard Brandl și Anca Brandiburg, în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala București, această secțiune aduce în prim-plan contribuțiile semnificative ale arhitecților români.
În cadrul Anualei NAC, arhitectura și arta vor sta alături într-un dialog contemporan, explorând intersecțiile dintre aceste două domenii și oferind o perspectivă integrată asupra schimbărilor din mediul și mentalitățile noastre. Această sinergie promite să ofere publicului o experiență profundă și inspiratoare, evidențiind importanța colaborării interdisciplinare în abordarea provocărilor actuale.

Performance & spectacole & concerte în programul NAC 2024

Sunetele Subiectului Gostin SSG

Mircea Florian aka FloriMan and friends: Lucian Stan aka DJ Vasile DragoÈ™ Andriana aka electro_cutare Cristian Stanciu aka Matze/ Concert  Aram.

Concert Shelton(USA)&Andrei Bălan(RO).

Doi muzicieni pasionați ai jazz ului contemporan și a muzicii experimentale-liber improvizate de pe 2 continente diferite se întâlnesc. Aram Shelton saxofon și Andrei Bălan chitară electrică preparată cu electronice/ Stil, free improvised Music. Live looping, experimental noise, contemporary jazz/ Balanophone live on stage

Corpuri polifonice: Instalația ecoperformativă propusă explorează corporal, sonor și vizual relația dintre corpul uman și cel al plantelor. Creația realizată de Alina Tofan și Teo Rădulescu explorează fuziunea dintre artă, știință, tehnologie, cercetare și activism.

Art Inquiry live DJ music session

Filme & documentare:

Seară de film  Animation Festival 2023  on Tour în parteneriat cu Ars Electronica și Forumul Cultural Austriac

Yakuqñan. Caminos del Agua (Perú, 2022, regia: Juan Duran Agurto) – în  parteneriat cu Ambasada Peru și Institutul Cervantes

Conferințe & talks:

Conferința NAC 2024 – Changing Environments –  4 paneluri cu peste 20 de personalități din țară și străinătate – cu transmisiune live, coordonator Ana Negoiță, moderatori: Andreea Sandu, Anca Boeriu, Hildegard Brandl și Horia Avram. 

NAC Kids – The Secret Garden – o zonă dedicată micilor exploratori care include ateliere de artă, arhitectură, robotică, concursuri sau expoziții educaționale, sunt gratuite și au loc sâmbătă și duminică, 1 & 2 iunie.

Echipei curatoriale s-au alăturat Horea Avram și Ana Negoiță, Mihai Zgondoiu, Elena Adorian Aronoaie, Roxana Lăpădat, Andrei Bodnar, Laura Albani.

Program Neo Art Connect – NAC 2024, Hala Laminor – 30 mai – 2 iunie – Anuala de Artă și știință, ediția a doua

 JOI , 30 mai – 19:00 – 24:00

19:00 – Vernisaj – deschidere oficială a expoziției NAC 2024

20.00 – eveniment performativ Sunetele Subiectului Gostin SSG Mircea Florian aka & friends: FloriMan Lucian Stan aka DJ Vasile DragoÈ™ Andriana aka electro_cutare Cristian Stanciu aka Matze 

21.00 – 24.00 –  Art Inquiry live music session

 ⁠⁠VINERI, 31 mai,  11:00 – 23:00 

11.00 – 18.00: tururi ghidate expoziție & architect talks / artist talks 

18.30 – 20.00: Seară de film  Animation Festival 2023  on Tour – în parteneriat cu Ars Electronica și Forumul Cultural Austriac

20.30 – 23.00 – Art Inquiry live music session

 ⁠⁠SÂMBĂTĂ, 1 iunie, 10:00 – 23:00 

10.00 – 14.00 – ateliere gratuite pentru copii în cadrul secțiunii NAC Kids

11.00 – 18.00 – Conferința NAC 2024 – Changing Environments –  4 paneluri cu peste 20 de personalități din țară și străinătate – cu transmisiune live

11.00 – 18.00: tururi ghidate expoziție & architect talks / artist talks 

19.00 – 20.30 – Spectacol/ Concert  Aram Shelton(USA)&Andrei Bălan(RO)

20.30 – 23.00 – Art Inquiry live music session

 ⁠⁠DUMINICĂ, 2 iunie, 10:00 – 20:00  

10.00 – 14.00 – ateliere gratuite pentru copii în cadrul secțiunii NAC Kids

11.00 – 18.00: tururi ghidate expoziție & architect talks / artist talks 

16.00 – Yakuqñan. Caminos del Agua – proiecție de film în parteneriat cu Institutul Cervantes

18.00 – Spectacol/ eco-performance – Corpuri polifonice, de Alina Tofan și Teo Rădulescu

Pentru înscrieri la tururi ghidate și ateliere vă rugăm să scrieți pe burse@neoartconnect.ro sau în cadrul expoziției de la Hala Laminor la Info Point / 

Urmăriți întregul program detaliat, vor fi update-uri zilnice.

CUM AJUNGI LA  HALA LAMINOR:

          Mijloace de Transport:

Metrou: Stația REPUBLICA (chiar vis a vis de Hala Laminor)

Autobuze: 102, 103, 104, 406, 407, 451, 460, N109.

Tramvaie: 23, 36, 40.

Program de vizitare:

JOI , 30 mai – 19:00 – 24:00

 ⁠⁠VINERI, 31 mai – 11:00 – 23:00 

SÂMBĂTĂ, 1 iunie, 10:00 – 23:00

DUMINICĂ, 2 iunie, 10:00 – 20:00  

Întregul program al Anualei se regăsește  în cadrul platformei neoartconnect.ro.

În acest an rețeaua NAC conectează 10 județe: Constanța, Bihor, Arad, Timișoara, Sibiu, Cluj, Iași, Prahova, Vâlcea și Bacău cu evenimentul din București, până pe 30 iulie.

 Changing Environments” creează un  spațiu  de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate  pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre. “,  Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Organizatori: Galateca și Asociatia culturală NeoArt Romania

Co-organizatori: UNITH2B

Susținut de BRD Groupe Societe Generale

Parteneri: HolcimAQUA Carpatica , Sâmburești

Parteneri media:

Radio România CulturalModernismRevistaArtaPropagartaAgenția de C˚ArteCuratorial.roAici a StatBizRomânia PozitivăMetropola TV, Igloo

Plăcut de Radio Guerilla